Szukam dobrego schematu wzmacniacza PP el84/6p14p
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Szukam dobrego schematu wzmacniacza PP el84/6p14p
Witam!! Jak w temacie poszukuje sprawdzonego i w miarę łatwego wzmaka do gitarki,niestety ze wzmacniaczami gitarowymi nie mam żadnego doświadczenia.Byłoby to moje pierwsze PP ,posiadam trafko do tego celu TG6-16-666 ,kilka el84 i 6p14p,TS40/21/676 jeśli TS za słaby to mógłbym sobie coś nawinąć.Oczywiście mile widziane podstawowe regulacje typu wzmocnienie ,bas ,middle itp jakieś może podbicie basu czy coś.Znalazłem taki schemacik(znajduje się w załączniku),co sądzicie o nim??Nada się? Wiem że do tego TG potrzebny będzie głośnik 16ohm ,ale jeśli takiego nie znajdę wtedy odwinę z wtórnego tak aby dało rade podłączyć 8 lub 4ohm.pozdro
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
Re: Szukam dobrego schematu wzmacniacza PP el84/6p14p
Załatw sobie EL86 to trafo pod 8 Om podejdzie bez przewijania 

-
- 125...249 postów
Mam jeszcze :EL83,PCL86,PL504,PCL84,PL81,ECL80,PCL805 może któreś z tych się nada?? Jeśli tak to czy coś w układzie trzeba jeszcze zmieniać?? jakieś rezystory katodowe inne itp??
-
- 625...1249 postów
Ciekawi mnie jak brzmi przesterowany inwerter z dzielonym obciążeniem. Szczególnie jak się pojawi prąd siatek w stopniu mocy. Nie często spotyka się taki inwerter w gitarowcach.
Kol. Artek - a co chcesz na tym wzmacniaczu grać? Jaki gatunek muzyki uprawiasz?
Kol. Artek - a co chcesz na tym wzmacniaczu grać? Jaki gatunek muzyki uprawiasz?
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 3125...6249 postów
artek8787
Oczywiście. Każdy typ lampy wymaga w ogólności innego napięcia polaryzacji, a tym samym innej wartości Rk.

Tego inwertera się nie za bardzo da przesterować, on ma wzmocnienie mniejsze od jedności. Efekty są generalnie takie jak w przypadku wtórnika. Co do pracy lamp mocy z prądem siatki, to zostało dość szczegółowo opisane na stronie Merlina. Sam używam tego inwertera z powodzeniem w gitarowcach, nie jest też niespotykany w konstrukcjach fabrycznych.Ciekawi mnie jak brzmi przesterowany inwerter z dzielonym obciążeniem. Szczególnie jak się pojawi prąd siatek w stopniu mocy. Nie często spotyka się taki inwerter w gitarowcach.
-
- 125...249 postów
Jeszcze nic nie uprawiam ,brat dopiero gitarę zamówił i mamy zamiar dopiero się uczyć 

-
- moderator
W takim razie celuj w 1-4W, nie w 18W, bo szybko ktoś z sąsiadów pozbawi Cię gitary albo wzmacniacza, albo nabije guza 
Dziś zebrało mi się ostro za granie w domu na 4W...
edit:
http://www.blueguitar.org/new/schem/vox/ac_4.gif
Mój faworyt.

Dziś zebrało mi się ostro za granie w domu na 4W...

edit:
http://www.blueguitar.org/new/schem/vox/ac_4.gif
Mój faworyt.
-
- 125...249 postów
Piotr-wzmacniacz ciekawy i prosty posiadam wszystkie lampki do niego mam również TG5.. ,ale wolałbym wykorzystać ten TG6 bo mam tylko jedno takie trafko ,szkoda mi tego TG5 bo mam tylko 2sztuki idealne do stereo.Więc poczekam jeszcze na propozycje aby jakoś wykorzystać to TG6 ,no i przecież 18W nie wycisnę z TG6;p
-
- 625...1249 postów

Przepraszam, źle się wyraziłem. Chodziło mi nie o przesterowanie samego inwertera ale o jego brak symetrii przy nierównych impedancjach obciążenia anody i katody. Jak wiadomo ten inwerter działa symetrycznie o ile jest symetrycznie obciążony. Przy pojawieniu się prądu siatki stopnia końcowego (czyli przy przesterowaniu końcówki) symetrię diabli biorą. I tu się zastanawiam co z tego wyjdzie brzmieniowo - będzie ładnie i miękko, czy będzie pierdział.
Nie wiem jak się zachowa końcówka na EL84 PP. Miałem możliwość przetestowania "nausznie" takiego przesterowania we wzmacniaczu słuchawkowym. Było całkiem przyjemnie (oczywiście o przyjemne zniekształcenia a nie poziom głośności mi chodzi). Ale tam inwerter na 6N8S ze sporym prądem spoczynkowym pędzi wtórnik przeciwsobny też na 6N8S.
Dobra, kończę off-topowanie. To takie tylko moje świąteczne przemyślenia i wątpliwości

A może lepiej najpierw naucz (nauczcie) się grać a dopiero potem weźcie się za robienie wzmacniacza.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
-
- 3125...6249 postów
Wyciśniesz bez problemu. Ja wycisnąłem ponad 10W z TG2,5. Przy czym wzmacniają oczywiście lampy a nie transformator. Transformator ma się tylko nie spalić przy przenoszonej mocy. No i teoretycznie ma nie zniekształcać, ale w gitarowcach akurat zniekształcenia są pożądane.artek8787 pisze:no i przecież 18W nie wycisnę z TG6;p
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 9375...12499 postów
Do układu PP należało by w nim jeszcze rdzeń przełożyć. Zresztą to jest trafo do SE. Do PP to się nadaje tak samo jak TG2,5-1. TG6 daje Ra=5k dla 8Om, a więc jest lepsze od popularnych TG5.
-
- 125...249 postów
Żeby się nauczyć grać, właśnie potrzebny jest ten wzmacniacz
,Jak przyjdzie gitarka to będzie granie na kompie ,mamy dostać jakieś przejściówki itp.Więc w miarę powoli się do budowy przymierzam.TG6 był stosowany jako PP w jakimś gramofonie bodajże.Niestety w tym TG6 uzwojenia wtórne są przy rdzeniu
Ale jeśli nic innego nie wymyślę to przewinę ręcznie co nie raz mi się zdarzało
Wtórne ma 128 zwojów ,więc odejmę połowę i będzie na głośnik 8ohm jak znalazł.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
zależność ta nie jest liniowa. To jest trafo pod SE na jednej EL84. Po jaką cholerę ci wzmacniacz do grania w domu w systemie PP?
-
- 125...249 postów
Mam takie trafo do wykorzystania dlatego PP .Ale nie jest koniecznością PP, chyba że da rade wykorzystać go do SE do schematu co kolega dał wyżej??Z tym że i tak czeka mnie przewijanie ale dam rade.Jak by to działało?
-
- 6250...9374 posty
Painlust już o tym napisał elaborat:
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.