Wzmacniacz na tanich lampach.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Wzmacniacz na tanich lampach.

Post autor: traxman »

Bo "ten" przód to tylko rama, na niego będzie nakręcona blacha maskująca, wtedy widoczna będzie tylko skala miernika i dioda zasilania, od góry obudowa zamknięta będzie jeszcze jedną blachą z otworami wentylacyjnymi, boki jak wspominałem wcześniej fornirowany MDF, ale to już po nowym roku.
Tak sobie obmyśliłem, że dodam na froncie jeszcze uchwyty do przenoszenia, będzie wyglądało jak połowa starego W100.
A teraz w oczekiwaniu na transformator zasilający, wracam do porzuconych projektów;
- zakończenie walki z Regą RB251,
- zakończenie walki z przedwzmacniaczem gramofonowym
- rozpoczęcie walki z PVC i przełącznikiem wejść, do którego płytki jutro odbieram.
ph.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

PVC to sterowanie glosnoscia na przekaznikach z audiostereo? Miałem je kiedyś - rewelka.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

To tylko skrót nazwy układu biernej regulacji głośności, zwykła drabinka rezystorów jak w DAC przełączana zamiast kluczami CMOS, przekaźnikami. W mojej wersji jest planowana także regulacja balansu. Trzeba było temat wreszcie ruszyć, bo układ jest praktycznie niezniszczalny (przy normalnym użytkowaniu), a jakość regulacji, współbieżność są dużo lepsze niż w dostępnych potencjometrach, dodając do tego koszt porządnego potencjometru, zaczyna się opłacić stosowanie tego typu układów. Moduł przekaźników i drabinki to ten kremowo czerwony w lewym górnym rogu zdjęcia.
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nxn68 »

Traxman, a nie masz w planach przypadkiem budowy komparatora do wzmacniacza lampowego (napięcie anodowe, żarzenia itp.)?
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

traxman pisze:To tylko skrót nazwy układu biernej regulacji głośności, zwykła drabinka rezystorów jak w DAC przełączana zamiast kluczami CMOS, przekaźnikami. W mojej wersji jest planowana także regulacja balansu. Trzeba było temat wreszcie ruszyć, bo układ jest praktycznie niezniszczalny (przy normalnym użytkowaniu), a jakość regulacji, współbieżność są dużo lepsze niż w dostępnych potencjometrach, dodając do tego koszt porządnego potencjometru, zaczyna się opłacić stosowanie tego typu układów. Moduł przekaźników i drabinki to ten kremowo czerwony w lewym górnym rogu zdjęcia.
Będzie tej regulacji głośności poświęcony nowy temat? Selektor wejść, wyświetlacz przewidujesz w swoim projekcie?
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

:arrow: nxn68 - a co to miało by robić?
:arrow: dolphin123 - raczej nie, to projekt podziemny (tak demonstracja siły :D ), zresztą był opisywany dziesiątki razy na innych forach, a zestawy można w miarę tanio kupić w Polsce i za granicą.
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nxn68 »

nxn68 - a co to miało by robić?

Pomiar napięcia (do 500V) żarzenia stopnia wstępnego i ewentualnie lamp mocy w przypadku żarzenia prądem stałym, napięcia anodowego lamp mocy i ewentualnie ich siatek. Jest to może przerost formy ale dzięki monitorowaniu napięcia zorientowałem się, że transformator toroidalny Lachowskiego nie dał rady (spadek napięcia o kilkanaście woltów) tam, gdzie trafolek na EI o nieco mniejszej mocy poradził sobie.
W tej chwili używam dwóch voltomierzy (jak poniżej na zdjęciu), jeden do pomiaru napięcia zasilania i drugi do pomiaru napięcia żarzenia.
Chciałbym je zastąpić jednym, np. takim jak w linku poniżej (tylko do 50V :():

http://sklep.avt.pl/p/pl/2347/programow ... ntazu.html
traxman

Prace powoli postępują, wzmacniacz przechodzi dalsze testy, niestety nadal bez transformatora zasilającego.
Wzmacniacz wygrzewa się juz czwartą godzinę przy pełnej mocy 25W/8R 10kHz, nic nie spłonęło (jeszcze).
traxman

A dzisiaj była chwila na pomiary:
VacAmpPP_EL36_Pmax.png
wypadło pomimo niedopasowanego transformatora całkiem zachęcająco, spora moc wyjściowa, 35W, THD+N <4%, pasmo 20Hz-22kHz, czułość na poziomie 0.7Vrms. Po dalszych drobnych zabiegach może być jeszcze lepiej. Widać drobne dzwonienie na prostokącie, ale transformator jak wcześniej pisałem był do KT88PP w połączeniu triodowym, ma nieco zbyt dużą indukcyjność jak na połączenie pentodowe, skutkujące słabszym tłumieniem jego rezonansu.

czyżby wzmacniacz wyszedł lepszy niż SANSUI 1000?:
Clipboard.png
traxman

W sprawie wzmacniacza na razie nic nie poszło do przodu, ale skończyłem PVC.
pvcv.jpg
pvc.jpg
Składa się z trzech płytek, dzielnika rezystorowego wraz z przekaźnikami (2szt), przełącznika 3 wejść oraz płytki sterującej opartej o CPLD Xilinxa. Reguluje głośność logarytmicznie, przełącza wejścia, zasilanie, wyświetla wybrane wejście i poziom podczas regulacji, da się zapamiętać kilka nastaw głośności i wejścia.
Przygotowany jest do odbiory RC5 i sterowania klawiaturą dotykową taką np:
qt2.jpg
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

elegancko!
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

Będzie jeszcze lepiej, jak przećwiczę takie wyświetlacze:
pvc2.jpg
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Traxmanie, te wywietlacze są wprost śliczne. Zapewne to jakaś dawniejsza technologia przemysłowa? Bardzo ciekawa decyzja.
Nie wnikałem w szczegóły dlaczego tak jest, ale dawniejsze wyświetlacze i diody czerwone LED miały taki głęboki, karminowy odcień. W połączeniu z niską efektywnością wyglądają jak dla mnie subtelniej, niż nowoczesne w odcieniu tzw. "super red". Składam sobie nawet malutki zegarek/termometr/termostat, wyświetlający czas na dawnych polskich diodach i starych wyświetlaczach TIL302. Diody służyć mają do wskazywania dnia tygodnia.
TIL-clock.jpg
Czy możesz powiedzieć, co to za scalaczek mieszka sobie na środku tej "ogromnej", niemal pustej płytki przełącznika sensorowego? Kombinuję ze stosowaniem AVR jako sensor pojemnościowy (wystarczy jeden kilkumegowy rezystor), ale pojawia się silny wpływ zakłóceń.
traxman

To współczesna technologia Siemens/Osram, kosztują krocie, ale są piękne.
Dostępne w kolorze zielonym/czerwonym, wyświetlają znaki ASCI, sterowane równolegle mogą być łączone w dłuższe ciągi.
Symbol DLR3416.
Scalak AT42QT1040
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Traxmanie, rzeczywiście podany przez Ciebie model kosztuje krocie. Nie wiedziałem, że tyle może kosztować wyświetlacz.
Może uda Ci się coś przyoszczędzić, ktoś sprzedaje 4szt. czegoś podobnego z ceną początkową 18zł:
http://allegro.pl/4-znaki-5x7-matryca-l ... 60255.html
Ja się poddaję, choć mnie tymi matrycami "zaniepokoiłeś" ;)