Witam, Pytanie: Czy można zamienić ECF80 na ECF82 bez żadnej zmiany w układzie (sterowanie stopnia, można powiedzieć, mocy)? I czy napewno ECF82 jest identyczna z PCF82 (nie licząc grzania)? Bo PCFek mam od metra i jeszcze trochę a ECFek z 3 sztuki Czyli generalnie: ECF80 PCF82 ruszy?
Pozdrawiam, MK.
W układach małej częstotliwości można zamienić lampy PCF82 i ECF80 bez dokonywania większych przeróbek w układzie. Obie lampy mają identyczny rozkład wyprowadzeń. Jeśli to ma być inwerter do wzmacniacza przeciwsobnego mocy małej częstotliwości to lepiej zbudować inwerter ze sprzężeniem katodowym na EF80. Dodatkową zaletą tych lamp jest wyższe dopuszczalne napięcie między grzejnikiem katody a samą katodą wynoszące 150V.
Nie ma tragedii, dużej różnicy nie ma, ale dopasować trzeba.
Znalazłem dwie PFC80 w pudle, może nie trzeba będzie zamieniać ale watro wiedzieć na czym się stoi
Dzięki i pozdrawiam!
Ojzo, nie rób lipy. PCF82 jest tak popularna, że aż szkoda, być tak kombinował. Przyjedź, to wręczę Ci uroczyście kilka sztuk, ale dopiero na wiosnę, gdy przywiozę z działki. Choć myślę, że tu też kilka szt się wynajdzie.
Aleksander coś źle przeczytałeś bo chodzi o to żeby NIE zastępować PCF82 a ECF80 rzeczoną PCFką PCF82 mam od groma a ECF80 ani jednej (tylko dwie PCF80 znalazłem).
Pozdrawiam