Przemieszczony getter?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Przemieszczony getter?
Witam,
Ostatnio w dwóch wzmacniaczach znalazłem po jednej dziwnie wyglądającej lampie. Otóż część getteru przemieściła się z górnej części bańki na ściankę pomiędzy dwiema górnymi podkładkami mikowymi (obie lampy miały po trzy podkładki).
Skąd takie zjawisko? Czy świadczy o niewłaściwych warunkach pracy lampy? (Ua, Uż?) Obie lampy pracowały w pozycji nóżkami do góry.
Ostatnio w dwóch wzmacniaczach znalazłem po jednej dziwnie wyglądającej lampie. Otóż część getteru przemieściła się z górnej części bańki na ściankę pomiędzy dwiema górnymi podkładkami mikowymi (obie lampy miały po trzy podkładki).
Skąd takie zjawisko? Czy świadczy o niewłaściwych warunkach pracy lampy? (Ua, Uż?) Obie lampy pracowały w pozycji nóżkami do góry.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
Re: Przemieszczony getter?
Faktycznie, bo jest lekko przezroczysty a pod światło grafitowo-fioletowy. Getter wygląda inaczej.
Ale skąd to się wzięło, tzn. co było przyczyną? Czy martwić się, że układy w których pracowały te lampy nie są poprawne?
Często się to zdarza?
Ale skąd to się wzięło, tzn. co było przyczyną? Czy martwić się, że układy w których pracowały te lampy nie są poprawne?
Często się to zdarza?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Z jednego miejsca odparowało, na drugim się osadziło, możliwe, ze lampa była przeciążona długi czas.
Skądś odparowało. Przyczyn może być wiele, m.in normalny proces technologiczny w fabryce (wygrzewanie systemu elektrod), długotrwała praca, przeżarzenie, przeciążenie elektrod. Zmierz tę lampę, kładąc główny nacisk na pomiar prądu siatki sterującej w ciągu kilkunastu do kilkudziesięciu minut.Marvel pisze: Ale skąd to się wzięło, tzn. co było przyczyną?
-
- 3125...6249 postów
Dzięki. Zmierzyć nie mam jak za bardzo, natomiast dzisiaj przyjechał do mnie Marshall Anniversary 6100 w którym wszystkie siedem lamp wygląda tak samo.
Wzmacniacz ma (prawdopodobnie) zwarcie na uzw. pierwotnym TS, bo przepala bezpiecznik natychmiast po włączeniu Power bez włożonych lamp.
Lampa z pierwszego postu też pochodziła z Marshalla (JTM30) ze spalonym TS, ale tam z kolei pozwierane były wszystkie uzw. wtórne. Mam też jeszcze jedna taką lampę, tym razem z mojego wzmacniacza, z za wysokim Uż i Ua.
Chyba zrobię eksperyment i przeżarzę jakąś chińską ECC83 (wszystkie z paskiem są chińskie) żeby sprawdzić, czy efekt będzie taki sam...

Wzmacniacz ma (prawdopodobnie) zwarcie na uzw. pierwotnym TS, bo przepala bezpiecznik natychmiast po włączeniu Power bez włożonych lamp.
Lampa z pierwszego postu też pochodziła z Marshalla (JTM30) ze spalonym TS, ale tam z kolei pozwierane były wszystkie uzw. wtórne. Mam też jeszcze jedna taką lampę, tym razem z mojego wzmacniacza, z za wysokim Uż i Ua.
Chyba zrobię eksperyment i przeżarzę jakąś chińską ECC83 (wszystkie z paskiem są chińskie) żeby sprawdzić, czy efekt będzie taki sam...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 9375...12499 postów
A jak ich parametry?
Nie musisz, mi tak padła EMM803 po awarii zasilacza, gdzie dostała ponad 9 V zamiast 6,3V, praktycznie cały ekran i bańka pokryły się metalizacją...Marvel pisze:Chyba zrobię eksperyment i przeżarzę jakąś chińską ECC83 (wszystkie z paskiem są chińskie) żeby sprawdzić, czy efekt będzie taki sam...
-
- 3125...6249 postów
Nie wiem, nie mam testera lamp (sprzedałem) a wzmacniacz ma spalone trafo zasilające...painlust pisze:A jak ich parametry?
Traxman

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
Tester zbędny, sprawdź jakie napięcie się odkłada na rezystorze upływowym, na tej podstawie oblicz prąd siatki i porównaj z katalogiem.
6.3V tez potrafi, tylko wymaga więcej czasu.Marvel pisze:
TraxmanDzięki. Czyli niby nie apteka, ale 7V na żarzeniu ECC83 jednak potrafi metalizować bańkę...