Lampowy wzmacniacz PP- pytanka

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

greenman
5...9 postów
5...9 postów

Lampowy wzmacniacz PP- pytanka

Post autor: greenman »

Poskładałem wzmacniacz ze stronki http://audioton.republika.pl/wzmEL84.html całość uruchomiona na razie w zastępczej obudowie odpalona gra.
Ale- zawsze jest jakieś ale - w sumie jestem zadowolony z wyników szczególnie dźwięk super minimalny pomruk ale może być Jestem zupełnym amatorem i poskładać coś do kupy to jeszcze ale co i jak działa to już dla mnie za dużo.
Prosił bym w oparciu o wasze doświadczenia z ta konstrukcją bądź opierając się na schemacie o pomoc w rozwiązaniu następujących problemów:
Zauważyłem nierówny poziom głośności w kanałach co mogę zrobić aby wyrównać głośność w kanałach zaznaczam iż kombinowałem ze sprzężeniem zwrotnym bez skutków więc może można coś innego wykombinować - zmienić jakiś element? POMÓŻCIE PLEASE
Drugi problem mam takie wrażenie jakby przesteru w jednym z kanałów oczywiście jak gram głośno - być może jest to spowodowane iż jest głośniejszy - ale po pierwszym uruchomieniu brzmiał bardzo nie czysto wymieniłem wszystkie kondensatory i jest lepiej ale wydaje mi się że minimalny przester jest. Możecie mi powiedzieć czym to może być spowodowane ?
Nie znam się na czytaniu schematów poskładać jeszcze ale zrozumieć to już nie dla mnie jeśli ktoś może pomóc będę wdzięczny.
Lampy mam sparowane trafa nowe - po zamianie lamp i traf głośnikowych z kanału na kanał bez zmian więc chyba problem w płytce. Napięcie anodowe około 290 V.

Interpunkcja!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Lampowy wzmacniacz PP- pytanka

Post autor: Piotr »

Punkty pracy poszczególnych lamp się zgadzają?

ps. Mamy dział dla początkujących :roll:
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Nie chcę cię martwić ale ten wzmacniacz był już wielokrotnie flekowany na tym forum, zyskał sobie nawet tytuł "patologicznego" i zdaje się był nawet wątek poświęcony doprowadzenia go do ładu.
_
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Fakt. To się chyba lepiej sprawdzało 8)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Głównym punktem krytyki był o ile pamiętam właśnie inwerter. Do samego projektu płytki były także zastrzeżenia.
_
greenman
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: greenman »

Prawda jest taka że za niewiedzę się płaci gdybym wcześniej trafił na to forum pewnie byście polecili lepszy projekt - rozumiem że z tym nie wiele da się zrobić ?
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Da się. Inwerter powinien być z dzielonym obciążeniem, jakieś dodatkowe elementy antyparazytowe też tam były wstawiane. Poszukaj (z tym że za pomocą googli, bo forumowa wyszukiwarka została oskopiona) z użyciem słów wzmacniacz, push-pull, PP, audioton, inwerter samosterujący, płytka lub PCB itp.
Ja też postaram się namierzyć ten wątek.

Znalazłem. Przy okazji okazało, się ze pamięć mnie zawiodła i wzmacniacz nie był "patologiczny" a "koszmar senny". :mrgreen:
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... 18&t=12878
Szkoda że obrazki poznikały. I jeszcze tu jest nieco:
viewtopic.php?f=8&t=8216&start=120
Ostatnio zmieniony wt, 14 grudnia 2010, 22:22 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
Awatar użytkownika
Seether
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Seether »

U mnie wzmacniacz gra bez żadnych przeróbek w stosunku do oryginalnego schematu.
Trochę się tylko z zasilaczem musiałem pomęczyć do mi rezystor paliło przy ładowaniu kondensatora po włączeniu wzmacniacza...
"Carbon anodes produce more watts per dollar!"