Jakie metalowe lampy głośnikowe znacie? Dygresja: właściwie nie wiem czy istnieje inny sposób wyszukiwania lamp wg. takich kryteriów niż pytanie na forum. Czy papierowe katalogi typu Mikołajczyk mają jakieś indeksy umożliwiające zalezienie np. wszystkich głośnikowych lamp metalowych, bateryjnych?
Zaznaczam że interesują mnie typy "amerykańskie", takie jak... ehem... rosyjska 6P9. Nie zaś "europejskie" takie jak... no właśnie... nie wiem jaka była głośnikowa więc napiszę że EF14.
Słowem - wąska, wysoka rurka i oktalowy cokół a nie niska gała i nietypowy cokół.
EDIT: Mogą być również wszelkie inne lampy, która da się wykorzystać jako głośnikowe (tak jak pośród szklanych np. 6N13S czy telewizyjne śmieciówki w rodzaju PL504)
Ostatnio zmieniony wt, 14 grudnia 2010, 21:07 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
jethrotull pisze:6P9 nie jest metalowa, tylko ma taki kubraczek.
No nie wiem... może tylko niektóre, podobnie jak wspomniane EF1x, które były i prawdziwe, metalowe u Telefunkena i szklane z metalizacją w wykonaniu RFT?
Bo tu szklanej banki nie widać: http://hdd-911.com/index.php?option=con ... &Itemid=27
A tymczasem podążając tropem 6L6 do listy dodaję także 6F6.
Jeśli masz na dysku to wklej bo googlami (6P9 traxman site:trioda.com) nie znalazłem sprawdzając zarówno wyniki tekstowe jak i grafikę a forumowa wyszukiwarka to już na pewno nie znajdzie.
Lampy w metalowym "kożuszku", szklane w środku były produkcji polskiej. Rosyjskie były całkowicie metalowe, charakteryzowały się zagnieceniami dookoła górnej części bańki, myślę że to służyło stabilizacji mechanicznej talerzyka mikowego (nie rozbierałem i nie sprawdzałem)
Lampa 6P9 jest kopią amerykańskiej 6AG7, też całkowicie metalowej.
Poszukam, ale to faktycznie może być tak jak opisał Konstanty, gdzieś muszę mieć jeszcze ten egzemplarz, robiłem na 6P9 mały wzmacniacz 1W. Ona w zasadzie nic więcej nie potrzebuje oprócz baterii litowej, rezystora anodowego i Ug2=50%Ua, trafo może nie najszczęśliwsze bo 15-30k, ale TG2 radził sobie dzielnie.