Nadajnik
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Nadajnik
A może podaj trochę więcej wymagań - pasmo, rodzaj modulacji itp.Jimi Hendrix pisze:Interesuje mnie wykonanie nadajnika na fale krótkie na lampie 6P45S, jak największej mocy i jak najprostrzym układzie. Ważne by był prosty w uruchomieniu.
Z góry dzięki
-
- 125...249 postów
To ma być źródło prądu w.cz. czy nadajnik radiowy?
Jeżeli to drugie to czy cały nadajnik czy sam człon wzmacniacza?
Do budowy całego nadajnika sama lampa nie wystarczy.
Jeżeli jednak chcesz zrobić wzmacniacz, np. "dopałe" do CB radia to poniżej opis i schemat wzmacniacza z ksiażki "Konstrukcje krótkofalarskie dla zaawansowanych" A. Janeczka.
Zbudowany na jednej 6P45S, moc 130W, częstotliwość 1,85 - 28,5MHz.
Jeżeli to drugie to czy cały nadajnik czy sam człon wzmacniacza?
Do budowy całego nadajnika sama lampa nie wystarczy.
Jeżeli jednak chcesz zrobić wzmacniacz, np. "dopałe" do CB radia to poniżej opis i schemat wzmacniacza z ksiażki "Konstrukcje krótkofalarskie dla zaawansowanych" A. Janeczka.
Zbudowany na jednej 6P45S, moc 130W, częstotliwość 1,85 - 28,5MHz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam
Marcus
Marcus
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
-
- 500...624 posty
Proponuje zacząć od odwiedzenia tej strony.
http://www.pzk.org.pl. Zapoznania się z zasadami któtkofalarstwa ,/dużo nauki i egzamin/ (dostaniesz znak), następnie możesz już legalnie budować nadajniki bo bedziesz swiadomy tego co robisz.
Życzę sukcesów.
http://www.pzk.org.pl. Zapoznania się z zasadami któtkofalarstwa ,/dużo nauki i egzamin/ (dostaniesz znak), następnie możesz już legalnie budować nadajniki bo bedziesz swiadomy tego co robisz.
Życzę sukcesów.
Ostatnio zmieniony śr, 29 czerwca 2005, 13:11 przez Andrzej Molicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma 

To dobra droga, ale o pasmie 49 musisz niestety raczej zapomniec.Andrzej Molicki pisze:Proponuje zacząć od odwiedzenia tej strony.
Życzę sukcesów.
Vy 73 de SP9-10069-KR!

// kurde zapomniałem zapłacić składki :/
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Musisz dać egzamin, zapisz się na jakiś termin: http://pzk.org.pl/index.php?module=subj ... pageid=214Jimi Hendrix pisze:A gdzie można taką licencję zdobyć?
-
- 125...249 postów
-
- 500...624 posty
No dobra Jimi Hendrix jest już uswiadomiony i zapewne zdaje sobie sprawe z tego co robi teraz przydały by się jakieś schematy.
Ja posiadam mnóstwo książek o tematyce elektronicznej jak zarówno krótkofalarskiej - jest tam sporo schematów nadajników jaki odbiorników lampowych(zakładam że takie Cie właśnie interesują).
Tylko u mnie ze skanowaniem jest bardzo kiepsko.
Ale jak chcesz to mogę Ci podać nazwy książek wraz z autorami - powinny być dostępne w bilbliotekach naukowych.
Ja posiadam mnóstwo książek o tematyce elektronicznej jak zarówno krótkofalarskiej - jest tam sporo schematów nadajników jaki odbiorników lampowych(zakładam że takie Cie właśnie interesują).
Tylko u mnie ze skanowaniem jest bardzo kiepsko.
Ale jak chcesz to mogę Ci podać nazwy książek wraz z autorami - powinny być dostępne w bilbliotekach naukowych.
"Mathematics is the language of nature"