Tworzenie gitary od podszewki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Tworzenie gitary od podszewki
Witam
Mam mało profesjonalne pytanie, co daje regulacja odległości przystawek od strun i czy jest na to jakaś metoda.
Mam mało profesjonalne pytanie, co daje regulacja odległości przystawek od strun i czy jest na to jakaś metoda.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Im bliżej przystawki do strun tym mocniejszy sygnał, ale nie można przesadzać, bo magnes zaczyna wpływać na drgania strun i się robi tzw. "kupa", czyli nieczytelny dźwięk i różne dziwne efekty.
- Citroneamplification
- 125...249 postów
Regulacja odstępu strun od magnesów lub nabiegunników przystawek wpływa na poziom sygnału wyjścowego z przetwornika to raz , drugie to że ulegają też wzmocnieniu częstotliwości z zakresu górnego pasma w stosunku do reszty .
Zależnie od tego co grasz ustwiasz tez odległość przetwornika od strun , Kiedy potrzebujesz bardziej łagodnego dźwieku odległość jest większa niż przy ostrzejszym .
Tak to potrafię ci na chłopski rozum wytłumaczyć .
Ważniejsze Brzmieniowo od odstepu do strun jest połozenie przetwornika wzdłuż strun czyli miejsce w którym siedzi .
Zależnie od tego co grasz ustwiasz tez odległość przetwornika od strun , Kiedy potrzebujesz bardziej łagodnego dźwieku odległość jest większa niż przy ostrzejszym .
Tak to potrafię ci na chłopski rozum wytłumaczyć .
Ważniejsze Brzmieniowo od odstepu do strun jest połozenie przetwornika wzdłuż strun czyli miejsce w którym siedzi .
Mała Mysz
Dodając do tego co powiedział Jetro zmianie ulega też sustein, gdyż pole magnetyczne hamuje ruch struny. Prawa fizyki. W strunie indukuje się pole elektryczne i tym samym indukuje sie napięcie, a w drugą stronę drgająca struna powoduje zmiane strumienia magnetycznego indukującego napięcie w cewce przetwornika o wartości proporcjonalnej do szybkości /częstotliwości/ drgania struny i natężenia pola magnetycznego ,w którym ta struna drga- odległość od magnesu. Im bliżej -silniejsze pole, większe napięcie w cewce-silniejszy sygnał. Pozdrawiam Ryszard.
-
- 375...499 postów
i nie ma to nic do rzeczy, bo struny nie tworzą zamkniętego obwodu.poco pisze:W strunie indukuje się pole elektryczne i tym samym indukuje sie napięcie,
- jethrotull
- 3125...6249 postów
A kto powiedział, że prąd musi płynąć wzdłuż struny?
-
- 375...499 postów
Ja powiedziałem. Indukowanie się napięcia w strunie nie ma żadnego wpływu na napięcie pojawiające się w przetworniku. Dla ruchu struny też nie ma żadnego znaczenia, bo siła elektrodynamiczna powstaje od prądu, a nie od napięcia.
- Citroneamplification
- 125...249 postów
I tak chłopa tego nie zrozumie co tutaj piszcie !
On potrzebuje normalnie na zdrowy jego rozum
Mała Mysz
Rozumieć rozumiem, miałem maszyny elektryczne w technikum i na studiachCitroneamplification pisze:I tak chłopa tego nie zrozumie co tutaj piszcie !

Krzysztofie, pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. To , że struna jest krótka i prosta nie oznacza, że nie stanowi obwodu, w którym nie indukuje się napięcie. A gdzie napięcie tam i prąd.W przeciwnym razie nie było by prądnic. Maxwell to opisał jasno. Jest to przypadek obwodu otwartego, a jak się by uprzeć, to i jego parametry dało by się pomierzyć. Przecież odcinek jest częścią obwodu zamkniętego nieskończenie długiego, a rachunkiem różniczkowym się to da liczyć. Ale dałem się wciągnąć w niepotrzebna dywagację nad wyższością Świąt Wielkiej Nocy nad ...itd. Nie o to chodzi. Wskazałem tylko na zjawiska, które towarzyszą ruchowi przewodnika w polu magnetycznym , i które mogą i maja wpływ na pracę całości układu. Jaki jest procentowy udział poszczególnych czynników, to już "insza inszość". Pozdrawiam Ryszard. 

-
- 375...499 postów
Oczywiście, napięcie w strunie powstaje, kiedyś nawet to liczyłem (olimpiada fizyczna) i wychodzą jakieś drobne mikrowolty. Tylko, że wzmacniacz o tym nie wie, bo jeden koniec struny jest umasiony, a drugi kończy się odizolowanym kluczu.
Nie wiem czy to ma znaczenie ale niektóre gitary mają metalową blokadę strun i dzięki temu "wolne" końce już nie są wolne.Krzysiek16 pisze:Oczywiście, napięcie w strunie powstaje, kiedyś nawet to liczyłem (olimpiada fizyczna) i wychodzą jakieś drobne mikrowolty. Tylko, że wzmacniacz o tym nie wie, bo jeden koniec struny jest umasiony, a drugi kończy się odizolowanym kluczu.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Może przeformułuję pytanie. Kto powiedział, że w strunie nie płynie prąd?Krzysiek16 pisze:Ja powiedziałem. Indukowanie się napięcia w strunie nie ma żadnego wpływu na napięcie pojawiające się w przetworniku. Dla ruchu struny też nie ma żadnego znaczenia, bo siła elektrodynamiczna powstaje od prądu, a nie od napięcia.
-
- 375...499 postów
Teraz się zgodzę, przez zerowy próg i ew. blokadę może się zamknąć obwód. Ale nadal uznaję, że nie to nie ma wpływu na drgania strun, bo te same drgania dużo mocniej przenoszą się na pozostałe struny przez drewno.
Ewentualne skrócenie sustainu przez indukcję i zamianę energii na ciepło - dobrze, ale dalej się upieram, że to pomijalne wartości, chyba, że ktoś to policzy i wykaże, że mają jakieś znaczenie
Ewentualne skrócenie sustainu przez indukcję i zamianę energii na ciepło - dobrze, ale dalej się upieram, że to pomijalne wartości, chyba, że ktoś to policzy i wykaże, że mają jakieś znaczenie

- jethrotull
- 3125...6249 postów
Nadal zakładasz że prąd musi płynąć *wzdłuż* struny. A struna ma skończoną grubość i spokojnie mogą w niej płynąć prądy wirowe.