Proszę o uwagi...

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Proszę o uwagi...

Post autor: Lech S. »

Witam i proszę o ewentualne uwagi do układu wzmacniacza. Wydaje mi się , że jest poprawny i żadnych niespodzianek raczej nie powinno być . Oczywiście brak ujemnego sprzężenia zwrotnego może dla niektórych być wadą, ale duotrioda nie zapewni dużego wzmocnienia przy sprzężeniu. Problem w tym , że mam do wyboru w końcówce 6P3S-E i transformatory Raa-6,6k. Proszę o ewentualne sugestie zanim przystąpię do układu próbnego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr, 1 grudnia 2010, 13:29 przez Lech S., łącznie zmieniany 1 raz.
Lech S.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Proszę o uwagi...

Post autor: staszeks »

duotrioda
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam Staszku. Tak, tak. Wkradł mi się błąd , ale dzisiaj taki senny dzień. :cry: . Pozdrawiam.
Lech S.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

nie myli się tylko ten co nic nie robi n.p. ja.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Ślizgacze potencjometrów polaryzacji nie są zabezpieczone przed trzaskami.
Nie widzę specjalnego zysku ze stałej polaryzacji w tym układzie. Nie lepiej Rk?
Bocznikowanie elektrolitów nie ma sensu, o ile masz zamiar używać współczesnych elementów.
Odwracacz fazy jest do bani i nigdy nie osiągniesz na nim dobrej symetrii w szerszym pasmie.
6P3S w połączeniu triodowym spisują się nad wyraz słabowicie. Raczej zrobiłbym przełącznik pentoda/UL, ale to wymaga USZ.

Dlaczego nie chcesz użyć dodatkowej triody? Masz jakieś chassis, na którym nie ma już miejsca? Bo inaczej nie widzę sensu...
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Zacznę od końca.
Chassis robię do mojego projektu wzmacniacza na podstawie sprawdzonych i wypróbowanych schematów. Ten schemat wydał mi się trochę "podejrzany". Ten prosty odwracacz , brak sprzężenia przy pracy pentody wzbudził moje zaciekawienie, aczkolwiek nasi przyjaciele ze wschodu stosują często takie układy. Jeżeli z pracy końcówki w trybie triodowym przy stosowaniu pentody lub tetrody już się wyleczyłem, to stosowanie dodatkowych kondensatorów bocznikujących elektrolity nie jest "przestępstwem". Nie ulega wątpliwości , że automatyczna polaryzacja jest prostszym rozwiązaniem mimo niewielkiej utraty mocy, co jest bez praktycznego znaczenia . Co niektórzy twierdza , że dźwięk w takim układzie jest lepszy( nie wiem co to znaczy). Reasumując układ ten mimo prostoty nie zachęca mnie do jego realizacji.
To co znalazłem w sieci , a dotyczy lamp 6P3S i 6P3S-E , mówiąc krótko, jest niekonsekwentne. Dotyczy to lamp 6P3S-E. Napięcie anodowe max.250V (chodzi o długość pracy), a w układach ... . Proszę popatrzeć.
http://www.radiostation.ru/home/usilitel.html
http://www.radiostation.ru/home/usilitel-tntv1.html poniżej - tabela porównawcza lamp
http://www.tubes.ru/techinfo/HiFiAudio/6p3s.html
Ostatnio zmieniony czw, 2 grudnia 2010, 13:16 przez Lech S., łącznie zmieniany 1 raz.
Lech S.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Pentody w połączeniu triodowym działają bardzo dobrze, tyle że nie wszystkie. Akurat 6L6, czy EL84 dość słabo, za to EL34 albo KT88 doskonale. Nie mam tu na myśli jakichś magicznych właściwości, tylko moce osiągane w takim układzie.
Polaryzacja automatyczna jest tańsza, prostsza i bezpieczniejsza, ale nie da się jej zastosować przy małym prądzie spoczynkowym (blisko klasy B).
Bocznikowanie elektrolitów przy odrobinie pecha może spowodować powstanie obwodu rezonansowego, więc nie jest wskazane.
Co do lamp, to rzeczywiście dane są przeróżne. Sam testowałem 6P3S bez "E". Przy 300V pracują bez ograniczeń i szły tak do klientów, natomiast przy 400V padły po półtora roku, tak więc żywotność wyraźnie się skraca. Wersja E powinna z definicji mieć dłuższe życie w podobnych warunkach.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Ale to nie jest wersja E, tylko tak naprawdę trochę inna lampa...
_
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

fugasi pisze:Ale to nie jest wersja E, tylko tak naprawdę trochę inna lampa...
"Trochę"?
Charakterystyki ma mieć takie same, a żywotność większą. W takim razie chyba się nie rozleci przy napięciu odpowiednim dla cywilnej wersji.
traxman

Post autor: traxman »

Ale ten dłuższy czas wersji 6P3SE podany jest przy niższym napięciu Ua. Przy wyższym pewnie będzie znacznie krótszy.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

6P3S jako tetroda Ra = 25 kΩ, dla 6P3S-E ponad 60 kΩ, w połączeniu triodowym odpowiednio ~2 kΩ i 2,5 - 3 kΩ.
_
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Co to oznacza?
Że pomiaru dokonano w różnych punktach pracy?
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Co ciekawsze, wzmacniacze na zamieszczonych przeze mnie stronach nie posiadają ujemnego sprzęż. zwrotnego. Czułość jest pewnie koło 1V, albo powyżej tej wartości.
A jakie chassis.Może garnki Zeptera do nadają się ?. Co na to nasze żony ( jeżeli mamy )?
http://www.radiostation.ru/home/usilitel-tan2.html#pot
Lech S.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Piotr pisze: Co do lamp, to rzeczywiście dane są przeróżne. Sam testowałem 6P3S bez "E". Przy 300V pracują bez ograniczeń i szły tak do klientów, natomiast przy 400V padły po półtora roku, tak więc żywotność wyraźnie się skraca.
Nic dziwnego, Us2_max tej lampy to 270V. Jak się zasila z Ub=400V to warto dać diody zenera na 130V, 2W w szereg z s2. Działa to bardzo dobrze. Pomysł podsunął mi STUDI.