Radio SIEMENS Schatulle H52
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Re: Radio SIEMENS Schatulle H52
W mojej Sabie, UKF zaczął poprawnie funkcjonować, kiedy wymieniłem obie EC92 na NOS, choć poprzednie lampy wydawały się dobre. Może masz inne sprawdzone EC92? to spróbuj z nimi , lub te włóż do innego radia i sprawdź. Lecz przyczyna usterki nie muszą być EC92, może coś innego jak pisali Koledzy.
-
- 50...74 posty
Nowa para EC92 to NOSy Mullarda, bardzo ładnie i wyraźnie odbieram stacje które mogę złapać. Mała poprawka najwyżej łapię Trójkę (gra właśnie Marek Niedźwiecki) tyle że gra jakiś czas a potem zrywa sygnał. Przed nią jeszcze mam PR IV.
Zamiana EC92 nic nie zmieniła. Radio kupione na bazarze, trudno powiedzieć czy przybyło z Niemiec. Mogę jakoś samo po czymś poznać że było przestrajane?
Rozstrojone obwody - co to oznacza i da się naprawić?
I jeszcze jedno, podświetlenie na skali czasem się zwiększa czasem zmniejsza.
Zamiana EC92 nic nie zmieniła. Radio kupione na bazarze, trudno powiedzieć czy przybyło z Niemiec. Mogę jakoś samo po czymś poznać że było przestrajane?
Rozstrojone obwody - co to oznacza i da się naprawić?
I jeszcze jedno, podświetlenie na skali czasem się zwiększa czasem zmniejsza.
-
- 625...1249 postów
Możesz zrobić zdjęcie głowicy FM, tak by było widać co siedzi w środku?
Jeśli ktoś przestrajał radio na dolne pasmo, to albo dowinął zwój na cewce albo dołożył dodatkowy kondensator, powinno ise dać zauważyć nieoryginalne elementy.
Pozdrawiam
Matizz
Jeśli ktoś przestrajał radio na dolne pasmo, to albo dowinął zwój na cewce albo dołożył dodatkowy kondensator, powinno ise dać zauważyć nieoryginalne elementy.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 125...249 postów
Czy było przestrajane najlepiej pomierzyć częstotliwość heterodyny. Można sprawdzić ilość zwojów cewek wejściowych i heterodyny oraz pojemności równoległe do tych cewek.
JACEK
-
- 625...1249 postów
A czy to nie jest głowica reakcyjna?jajacek pisze:Czy było przestrajane najlepiej pomierzyć częstotliwość heterodyny. Można sprawdzić ilość zwojów cewek wejściowych i heterodyny oraz pojemności równoległe do tych cewek.
Pozdrawiam
Matizz
-
- 50...74 posty
Matizz pisze:Możesz zrobić zdjęcie głowicy FM, tak by było widać co siedzi w środku?
Musisz mi powiedzieć przy której lampie jest ta głowica. Moja wiedza na ten temat jest zerowa.
-
- 625...1249 postów
chodzi mi o okolice lamp EC92.
Pozdrawiam
Matizz
Pozdrawiam
Matizz
-
- 50...74 posty