O jakim TV mowa ?

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
szalony
moderator

O jakim TV mowa ?

Post autor: szalony »

W czasopiśmie historycznym "Karta" natrafiłem na dwa cytaty mówiące o polskim OTV:

1. Życie Warszawy, nr.12 15.01.1977
W związku z podjęciem przez przemysł krajowy przygotowań do uruchomienia produkcji 22-calowych odbiorników telewizji kolorowej, Prezydium Rządu zapoznało się z propozycjami co do warunków ich sprzedaży. Dla umożliwienia zakupu tego typu telewizorów szerokim kręgom społeczeństwa przewidziano zastosowanie systemu przedpłat na dogodnych warunkach. [...] Dostawy telewizorów sprzedawanych w systemie przedpłat rozpoczną się w roku 1979.

2. Z Wytycznych do Głównego Urzędu Kontroli Prasy Publikacji i Widowisk (GUKPPiW) 19.02.1977 (T.Strzyżewski - "Czarna księga (...)"

Aż do odwołania nie należy dopuszczać żadnych informacji (artykułów, wzmianek) dotyczących ceny i warunków sprzedaży nowych polskich telewizorów kolorowych. Zakaz publikowania dotyczy również ewentualnych przedruków z z "Monitora Polskiego" nr 3/77 i "Kuriera Polskiego" z dnia 16 lutego br. (gdzie opublikowano cenę i warunki przedpłat dla przyszłych nabywców polskiego, kolorowego telewizora.

Czy ktoś wie, o jaki odbiornik chodzi, i czy wszedł on do produkcji ?
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: O jakim TV mowa ?

Post autor: zjawisko »

Przed Jowiszem 04 WZT produkowały T-5601 na licencji Thomsona, ale głowy nie dam, nie oglądałem takowego nigdy na własne oczy.
A coś, co przygotowywano w roku '77, a weszło na rynek w '79 to pewnie Jowisz 04.

Gdzieś w piwnicy wala mi się płytka filtru sieciowego z Jowisza datowana na 1979 rok; kupiono go bodajże w 1980.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Dzięki młodszym kolegom uświadamiam sobie jak zawodna jest pamięć. W tym przypadku wydaje mi się że chodzi o Jowisza.W instrukcji serwisowej Jowisza wydanie I z 1981r. napisano - książkę wydano wkrótce po rozpoczęciu produkcji,prace nad uruchomieniem trwały trzy lata. Pokrywałoby się to z tym co pisze kol.zjawisko. Na początku roku 1980 ,przed którymś tam zjazdem PZPR,wykonywaliśmy przegląd całego sprzętu RTV w hotelu rządowym przy Belwederskiej gdzie na wyposażeniu były jeszcze Thomsony a mówiło się o wymianie sprzętu na nowszy.Chodziło prawdopodobnie o Jowisze.Jeżeli dobrze pamiętam to cena Jowisza zaczynała się od 35tyś a doszła do 120tyś
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

TELEWIZOREK52 pisze:Jeżeli dobrze pamiętam to cena Jowisza zaczynała się od 35tyś a doszła do 120tyś
Początkowej ceny nie kojarzę ale w 1985 roku (jesień) złożyłem Jowisza za ok. 25tys. (części załatwił kumpel, kierownik jednego ze sklepów z ,,bublami'') i to była okazja bo cena sklepowa wynosiła wtedy ok. 120tys.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

No to jeszcze nie mam wielkiej sklerozy,dużo z ceną się nie pomyliłem. Kol.Cirrostrato przypomniał mi złote czasy "bubli". W latach 60tych najsłynniejsze na Kopernika,Al.Wyzwolenia,Al.niepodległości,Gagarina,trochę później na Dolnej,Promenady,Grażyny,E.Plater. W jednych się kupowało bebechy,w innych skrzynki lub cały sprzęt uszkodzony ( Podchorążych ). Na Kopernika kupowało się po 5zł ( cena w sklepie 110 zł ) trafa głośnikowe td48 ( Koliber/Sylwia ) z urwanymi wyprowadzeniami.Do dziś pamiętam ile tego się naprzezwajało, drut 0.08mm i bez okularków.Polowało się na płytki drukowane,filtry,agregaty,obudowy i inne części.Cena Kolibra wynosiła 1600zł,następnie obniżona na 1000zł.Po złożeniu można było liczyć na 500zł.
Pozdrawiam wszystkich "bublowiczów" i nie tylko.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

Mów co chcesz, ale z jednej strony to było dobre czasy-wszystko miało zbyt.
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

We "wczorajszym" wydaniu Dziennika Telewizyjnego (TVP Historia, z 28 listopada 1984 r.) była informacja, że WZT wypuściło pięciomilionowy (tu mogłem źle zapamiętać) egzemplarz "Jowisza". Został on przekazany jakiemuś szpitalowi. Do informacji nie był dołączony żaden materiał filmowy, a szkoda.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Stoi ci u mnie na półce "dzieło" p.t. " JOWISZ odbiornik telewizji kolorowej " WKŁ 1983 wydanie drugie - uzupełnione...
Tak jak w wydaniu pierwszym nakład 30 000 .... Cena 980 zł - ISBN 83-206-0480-X
Nie wiem czy dziś przyznanie się do zmontowania kilku szt. tego osiągnięcia technicznego "polskiej elektroniki" to wstyd, czy zasługa ????
Faktem jest, że najwięcej kłopotów sprawiało uruchomienie modułu UMZ 2001 (tego zbudowanego w całości z elementów dyskretnych).
Wesja z zasilaczem ( moduł BZ2001 z płytką MN2001) na scalaku 1540 , która występowała w wersjach 04 i 05 była w uruchomieniu jeszcze gorsza...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Do pierwszego wydania Biblii wg św Jowisza był jeszcze (cieniutki, A4) "Dodatek" (1982?) z opisem zmian w układzie odbiornika, które zaszły w tzw toku produkcji. I później było wydanie drugie-uzupełnione, tyle że nie wiem czy było kompatybilne wstecz, ze starą wersją...

Był jeszcze twór zwany TC500, czyli uproszczony Jowisz 04 bez sensorów, regulacji barwy tonu i chyba z małymi zmianami. Serwisówka do niego jest datowana na rok bodajże '84.

Jako że "nasz" domowy Jowisz poszedł na przemiał wiele lat temu i moje protesty na nic się zdały, to od kilku lat mam postanowienie, że jak znajdę kompletnego, niepoobijanego Jowisza, to choćby mnie i matka chciała zjeść, zrobię trochę miejsca i wcisnę go sobie w meblościankę w pokoju. Ot, jakiś taki sentyment do bestyi mam. :mrgreen:
george6 pisze:Nie wiem czy dziś przyznanie się do zmontowania kilku szt. tego osiągnięcia technicznego "polskiej elektroniki" to wstyd, czy zasługa ????
Ja, wychowany w okresie masowego pozbywania się nierzadko lampowo-tranzystorowych i często monochromatycznych TV prod. krajowej i fascynacji plastikiem mejd in czajna stwierdzam, iż zasługa. Zdecydowanie. Za samo uruchomienie tego cuda w amatorskich warunkach powinno się otrzymywać medal! :wink:
kaem pisze:We "wczorajszym" wydaniu Dziennika Telewizyjnego (TVP Historia, z 28 listopada 1984 r.) była informacja, że WZT wypuściło pięciomilionowy (tu mogłem źle zapamiętać) egzemplarz "Jowisza". Został on przekazany jakiemuś szpitalowi. Do informacji nie był dołączony żaden materiał filmowy, a szkoda.
Ja czekam cierpliwie aż dokopią się do dzienników z lat 81-82... :twisted:
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Jaki kineskop miał Jowisz, DELTA czy PIL ?? i może któryś z kolegów wie jakie produkowano u nas ?
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
traxman

Post autor: traxman »

george6 pisze:Faktem jest, że najwięcej kłopotów sprawiało uruchomienie modułu UMZ 2001 (tego zbudowanego w całości z elementów dyskretnych).
Wesja z zasilaczem ( moduł BZ2001 z płytką MN2001) na scalaku 1540 , która występowała w wersjach 04 i 05 była w uruchomieniu jeszcze gorsza...
A niby blok odchylania na BTP129/8 to był prosty w uruchomieniu... :wink:
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

qdlaczian pisze:Jaki kineskop miał Jowisz, DELTA czy PIL
PIL
Poszukuję 1R5T.