Imperial Stassfurt 400WK/50WK i propozycja prezentacji

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Imperial Stassfurt 400WK/50WK i propozycja prezentacji

Post autor: ed_net »

Witam !
Przedstawiam radio Imperial Stassfurt 400WK/50WK po renowacji. Radio gra bardzo dobrze szczególnie z gramofonem ze wzgledu na porządną skrzynkę i dobry szerokopasmowy głośnik.Do połączenia niezbędny jest dobry ekranowany przewód.
Skrzynka tym razem była tylko odnowiona lakierobejcą , tkanina uprana ( o tym pisałem wcześniej ) natomiast do czyszczenia schassis użyłem gąbek ściernych. Elementy jak filtry , podstawki lampowe nie były demontowane a blacha pomiedzy nimi czyszczona była cienkimi paskami uciętymi z gąbki ściernej. Z efektu czyszczenia jestem zadowolony gdyż udało mi się usunąć tym sposobem powierzchniowe ślady rdzy zachowując pierwotną fakturę materiału.
Co do spraw elektrycznych to na zdjęciu widać ECL 86 na przejściówce. Z lampą ECL 11 oczywiście radio też dobrze pracuje,ale ECL 11 oszczędzam bo w tej chwili mam tylko jedną.
Co do dalszych rysunków to dla własnej wygody przy rozpoczęciu pracy nad każdym radiem rysuję coś w rodzaju widoku elementów na schassis i schematy napędu linek. Jest to szczególnie wygodne przy konieczności demontażu napędów lub demontażu elementów. Zdarza się ,że rysuję również widok radia od spodu - ważniejsze elementy jak przełączniki z numeracją styków , podstawki lampowe itp.
Opracowałem również kartę katalogową ,którą mam zamiar wypełniać po dokonaniu renowacji i naprawy.
A jak wyglądają doświadczenia kolegów w dokumentowaniu Waszej pracy i osiągnięć.
P.s.
Mam napis na schassis "sperrkreis" ,czy Ktoś wie co to dokładnie znaczy?
Pozdrawiam ed_net
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Imperial Stassfurt 400WK/50WK i propozycja prezentacji

Post autor: zagore1 »

Piękne :-) Profesjonalna robota. A jak z magicznym oczkiem bo na zdj. wygląda jakby było nowe?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Imperial Stassfurt 400WK/50WK i propozycja prezentacji

Post autor: Matizz »

Sperrkreis to eliminator silnej stacji lokalnej, stosowany w celu poprawienia jakości odbioru.

Występuje zarówno w radiach reakcyjnych (częściej) jak i heterodynach (rzadko, np TFK Choral).

viewtopic.php?f=11&t=17044&p=182033&hil ... is#p182033

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com