Mam pytanie dotyczące tych lamp. RSD to zapewne dystrybutor z tego co wiem to niemiecki ale kto dla nich produkował lampy ? Może ktoś wie?
Spotkałem się z oznaczeniem RSD by Philips, Mulard , RFT ...
jarecki_1966 pisze:Mam pytanie dotyczące tych lamp. RSD to zapewne dystrybutor z tego co wiem to niemiecki ale kto dla nich produkował lampy ? Może ktoś wie?
Spotkałem się z oznaczeniem RSD by Philips, Mulard , RFT ...
Oni chyba skupowali zapasy magazynowe i wypuszczali pod własną marką, sami nie wiem czy coś. robili
Tak, sami pewnie nic nie robili, trudno jest teraz rozpoznać producenta, którego firmowali własnym logiem,było ich bardzo wielu z tego co można wywnioskować, jednym sposobem jest chyba porównywanie wizualne ich lamp z innymi, ale to trochę pracochłonne. Poza tym dużo jest wizualnie podobnych konstrukcyjnie lamp. Jednak te, które mam RSD wyglądają solidnie i parametry maja bardzo dobre.
Witam !
Mam dwie EF 89 Nosy z napisami RSD w oryginalnych pudełkach,nie zauważyłem żadnych innych napisów poza RSD oraz oznaczeniami lampy.
Też nie wiem co to za firma.
Pozdrawiam ed_net
RSD to "rebrander" niemiecki z okolic Frankfurtu. Skupowali głównie tanie lampy z NRD i ZSRR. Eksportowali je do krajów, używając ówczesnej nomenklatury, trzeciego świata jako zapasy serwisowe.