Schematy, zdjecia dla Graetz Melodia M818

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Schematy, zdjecia dla Graetz Melodia M818

Post autor: Wojtek »

Potrzebuje wszystkich informacji w postaci szczegółowych zdjęć, schematu itp. czyli wszystkiego co moze pomóc w odbudowie mocno wybebeszonego radia, prawdopodobnie tylko została koncówka mocy a w srodku siedzi jakaś płytka. Więcej bedę widział jutro.
melodia_1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek
traxman

Re: Schematy, zdjecia dla Graetz Melodia M818

Post autor: traxman »

Nie żeby Cię specjalnie zniechęcać, ale odbudowa będzie trudna, masz przynajmniej kompletny przełącznik zakresów? Z góry dobrze nie widać.
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Jutro będę miał to przed oczami - a że moze być ciezko to wiem :)

Dzieki uprzejmosci jednego z kolegów z forum schemat już mam. Dwa zdjęcia wnętrza również już mam ale chyba zbyt mało szczegółowe są.
Moze ktoś ma kompletną serwisówkę?

-------------------------------------------------------
Ponizej zdjęcie przełacznika zakresów.
Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Czy ma może ktoś takie radio? Może dałoby sie zrobić jakieś zdjecia szczegółowe "wnętrzności" ? :)
Mój egzemplarz ma naprawdę pięknie zachowaną skrzynkę i prawie idealną skalę (poza przerysowanym od wewnątrz fragmentem) - warto by było go "postawić na nogi".
Wojtek
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Marconi »

Posiadam dwa modele 819 i pewnie model 818, ale nie jestem pewien. Na razie nie dysponuję czasem, aby je zdjąć z półki i obfocić. To trzecie radio prawdopodobnie jest modelem 818; z tego co pamiętam jeden schemat był dla tych dwóch wersji. Nie przyglądałem się różnicom konstrukcji. Radia ładnie się prezentują i nawet dobrze odbierają. Po dłuższym postoju zacina się wskazówka UKF, która się ślizga po taśmie i po pewnym czsie lubi się do niej przyklejać, ale z tym można sobie poradzić.
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Marconi pisze:Posiadam dwa modele 819 i pewnie model 818, ale nie jestem pewien. Na razie nie dysponuję czasem, aby je zdjąć z półki i obfocić. To trzecie radio prawdopodobnie jest modelem 818; z tego co pamiętam jeden schemat był dla tych dwóch wersji. Nie przyglądałem się różnicom konstrukcji. Radia ładnie się prezentują i nawet dobrze odbierają. Po dłuższym postoju zacina się wskazówka UKF, która się ślizga po taśmie i po pewnym czsie lubi się do niej przyklejać, ale z tym można sobie poradzić.
Nie pali sie tak bardzo ale jak znajdziesz troche czasu to będę wdzięczny za zdjęcia.
Wojtek
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Widzę, że z radia niewiele zostało, skompletowanie braków i doprowadzenie tego do dźwięku zajmie Ci sporo czasu. Podziwiam: sam składałem Pioniera U 3, który w porównaniu z tym jest bardzo prosty, a przede wszystkim dostępny. Teraz mam w podobnym stanie Prinz 38, ponad połowy podzespołów brakuje, w tym zniszczone trafo, ale skrzynka i skala w super-stanie.
Fotki oczywiście zrobię jak tylko znajdę czas.

Powodzenia :wink:
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie wiem czy się uda ze względu na brak dostępności "dawców" części, nigdzie nie ma na aukcjach tego typu odbiorników lub ich fragmentów. Na razie muszę skompletować maksymalnie dokumentację do odbudowy.

Gdyby ktoś miał na zbyciu podzespołydo tego odbiornika to proszę o kontakt.
Wojtek
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Witam! Kilka zdjęć chassis. Napisz mi adres, to wyślę fotki bezpośrednio, by nie zaśmiecać wątku, chyba, że nie ma sprzeciwów.