Generator sygnałowy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
-
- 2500...3124 posty
-
- moderator
Witam.
Pozdrawiam,
Romek
Generator wahającej (huśtającej, zmieniającej) się częstotliwości. Określenie to oznacza po prostu dewiację częstotliwości i może dotyczyć np. wobulatora.staszeks pisze:Przy okazji pytanie.
Jak na j.polski przetłumaczyć
grnerator kaczajuszczejsa czastoty?
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 2500...3124 posty
Czołem.
"Generator z przemiataniem" - jezeli zmiana cząstotliwości jest duża, zwykle obejmuje cały zakres. Niezgrabne tłumaczenie z angielskiego, ale nie przychodzi mi do głowy nic lepszego.
Pozdrawiam,
Jasiu
Wobulator - urządzenie do strojenia obwodów w.cz i p.cz., zmiana częstotliwości jest zwykle stosunkowo niewielka.staszeks pisze:wiem o co chodzi tylko nie wiem jak się to po polsku prawidłowo nazywa
"Generator z przemiataniem" - jezeli zmiana cząstotliwości jest duża, zwykle obejmuje cały zakres. Niezgrabne tłumaczenie z angielskiego, ale nie przychodzi mi do głowy nic lepszego.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- moderator
Witam.
Pozdrawiam,
Romek
Jasiu, wydaje mi się, że to bardzo trafne tłumaczenie. Bawiąc się, wiele lat temu w klubie krótkofalowców słyszałem je dziesiątki, a może i setki razy. Strojenie wzmacniaczy i rozmaitych filtrów m.cz. p.cz. i w.cz. było na porządku dziennym. Z pewnym rozrzewnieniem wspominam dziś tamte czasyJasiu pisze:"Generator z przemiataniem" - jezeli zmiana cząstotliwości jest duża, zwykle obejmuje cały zakres. Niezgrabne tłumaczenie z angielskiego, ale nie przychodzi mi do głowy nic lepszego.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 6250...9374 posty
Wracając do pytania autora tematu...
Schemat generatora serwisowego na lampach można znaleźć również w książce Z.Fausta "Konstruowanie i montaż układów radioamatorskich".
edit. Jednak pamięć bywa zawodna... Na lampach są miernik RLC i miernik pojemności, a z generatorów jest tam tylko prosty na tranzystorach. Następny raz nie będę polegał na swojej pamieci tylko sprawdzę zanim napiszę. Zainteresowanych przepraszam.
Schemat generatora serwisowego na lampach można znaleźć również w książce Z.Fausta "Konstruowanie i montaż układów radioamatorskich".
edit. Jednak pamięć bywa zawodna... Na lampach są miernik RLC i miernik pojemności, a z generatorów jest tam tylko prosty na tranzystorach. Następny raz nie będę polegał na swojej pamieci tylko sprawdzę zanim napiszę. Zainteresowanych przepraszam.
Ostatnio zmieniony ndz, 29 maja 2005, 20:46 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
-
- 625...1249 postów
Witam.
Kilka dni nieobecności. a tu tyle jeszcze informacji na moje zapytanie, za które niezmiernie dziekuję.Jest w czym wybierać, a co wybiorę, to bedzie zależeć od części.Głównie chodzi o odpowiedni kondensator zmienny.Chce dolożyć jeszcze miernik częstotliwości na LCD.Myślę,żę stare z nowym się nie pogryzie, a i odpadnie pare rzeczy, skala itd.
BOGUS, co do wymienionej ksiażki, to zgłoszę się do Ciebie,ale dopiero w drugiej połowie czerwca.Za tydzień wybywam w świat.
Pozdrawiam
Kilka dni nieobecności. a tu tyle jeszcze informacji na moje zapytanie, za które niezmiernie dziekuję.Jest w czym wybierać, a co wybiorę, to bedzie zależeć od części.Głównie chodzi o odpowiedni kondensator zmienny.Chce dolożyć jeszcze miernik częstotliwości na LCD.Myślę,żę stare z nowym się nie pogryzie, a i odpadnie pare rzeczy, skala itd.
BOGUS, co do wymienionej ksiażki, to zgłoszę się do Ciebie,ale dopiero w drugiej połowie czerwca.Za tydzień wybywam w świat.
Pozdrawiam
Lech S.
-
- 375...499 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 2500...3124 posty
w jednym poscie zamieściłem trzy schematy.Ten trzeci na tranzystorach.dsrecordss pisze:A macie jakieś schematy generatora do m.cz? tak do 20kHz....
dzieki z góry
Dawid
(Str.431 Rys. XII.41) jest generatorem częstotliwości akustycznych.
Zamieściłem go bo miałem skan całosci a na str.430 było zakończenie opisu poprzedniego generatora. Skan zawiera praktycznie cały opis z książki.