Po ponad półrocznej radości z użytkowania radia SABA Freudenstadt 11-Stereo, które cieszy me uszy w dużym pokoju, zapragnąłem nabyć mniejszy jakkiś egzemplarz lampowca aby podobną radość czerpać podczas przebywania w mniejszym pokoju mieszkania. Okazja nadarzyła się szybciej niż myślałem, choć początkowo brałem pod uwagę wyłącznie inną SABĘ. No i na bazarku w Warszawie zauważyłem piękne radio SIEMENS Schatulle H52, natychmiast kupiłem je po targowaniu w cenie 200zł. Miłym zaskoczeniem było odkrycie, że w środku do bocznej płyty przypięty był folowy woreczek ze schematem.
Pojawiły się jednak pytania na które nie mogę znaleźć odpowiedzi, będę wdzięczny za pomoc.
Po włączeniu odbiornika wszystkie zakresy wydają się odbierać poza ukf. Nie jestem elektronikiem więc nie jestem w stanie ustalić co może być tego powodem. Nie byłem w stanie także ustalić do czego służy lewe duże pokrętło, pokręcanie nim niczego nie zmieniało w brzmieniu, to samo dotyczy małego pokrętła po prawej stronie, znajdującego się tuż pod prawym dużym.
Dziene wydaje mi się też miejsce w samym środku pomiędzy lampami na płycie: jest tam "dziura", wygląda to tak jakby tam była jakaś płyta przykrywająca wnętrze... choć mogę się mylić. Ale dziwnie wygląda ta "dziura".
I ostatnie pytanie, jaki zakres ukf ma odbiornik, oznaczenia są starego typu, nie znam ich, podejrzewam że 105hz nie ma aby odbierać PR II?
Z góry wielkie dzięki. Załączam zdjęcia.