Kilka rzeczy trzeba będzie dopracować, ale i tak jest pięknie.
Filmik
http://www.youtube.com/watch?v=HI55fxYq7eA
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Dość dobrze, na 1,5m (!) antenie słychać już wyraźnie Jedynkę, a na wysoko rozwieszonej 15m antenie wiele stacji na średnich (coś ze wschodu, Czechy, Niemcy, Anglię i wiele innych). A przykładem takiego układu może być jeszcze popularny VE301W.jurek968 pisze:Chciałbym mieć coś takiego. Nie mam 2 lampowego z transformatorem międzystopniowym - ciekawe jak to się sprawdza w praktycznym odbiorze?
Tak i nie. Są 3 podzakresy o jednej długości fal, wybór przełącznikiem zakresów - tutaj (zapewne różne cewki), no i jeszcze pojemnościowo, na każdym z nich.jurek968 pisze:Reakcja w odbiorniku jest realizowana pojemnościowo - tylko i wyłącznie ?
Tak, to kondensator zmienny, z trzema wyprowadzeniami.jurek968 pisze:Co to jest poniżej napisu "Reakcja" ? Jest to jakiś zmienny kondensator - czy nie?
Koło 30kmjurek968 pisze:"słychać jedynkę na 1,5 metra anteny"-- ale ile masz do masztu nadawczego? Ja mam ok 300 km w prostej lini i 2 lampowe radia na 1,5 metra anteny odbierają jedynkę różnie od ledwo słyszalnej do wyraźnie łatwo zrozumiałej np. mowy ale bardzo cicho.
Tak, takie transformatorki miały na pewno 121 i 124, i pewnie inne Echa.jurek968 pisze:btw. transformatorek międzystopniowy jest oryginalny?
A jak ja szukałem w internecie informacji o PZT, to w zbiorze jednego francuskiego (chyba) kolekcjonera znalazłem właśnie Echo 126. Może jakiś mały eksport? (co w przypadku PZT wydaje mi się nieprawdopodobne, ale..., nie wiadomo...)anka pisze:Witam,z uwagi na "wzbogacenie" w ostatnim okresie swej kolekcji o francuski "Desmet" i trudności w pozyskaniu o nim wiedzy , podjąłem "poszukiwania" informacji w tym kierunku.Dotarłem do katalogu /w realu/
Le Grand Livre De La TSF. wyd.3 .Wśród ponad 12 -tu tysięcy odbiorników lampowych znaczących europejskich firm /foto,zestaw lamp,rodzaj skrzynki../ za okres lata 20-te -lata 50-te znalazłem JEDEN POLSKI "RODZYNEK"Jest nim ECHO 126 Z !!!! Firma PZT, Lampy LE42AN , B443 ,1802. Rok prod. 1935 . Dwie linijki .Mało ,ale miło ,że chociaż tyle .Pozdrawiam
Może być problem, nikt chyba nie chce rozwijać swojejValdi5 pisze:Czy taka wiedza nieistnieje?