Telefunken Concertino 55TS nowy nabytek
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Telefunken Concertino 55TS nowy nabytek
Stałem się posiadaczem Telefunkena Concertino 55 TS. Trochę brudny w środku, ale gra dobrze na wszystkich zakresach. 5 głośników swoje robi . Wymaga dopracowania , ale nie jest najgorzej. Obudowa w stanie bardzo dobrym, oryginalny lakier, drobne ryski. Radio nie grzebane,co dziwne posiada nawet wszystkie oryginalne lampy Telefunkena . Zachował się oryginalny schemat w kieszonce na tylnej osłonie. Radio warte zainteresowania i warte , aby je mieć w swojej kolekcji. Może ktoś ma podobny lub taki model ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Telefunken Concertino 55TS nowy nabytek
Piękne!
Wygląda jak po profesjonalnej renowacji, albo jak nowe..
Jaki ma zakres UKF?
Wygląda jak po profesjonalnej renowacji, albo jak nowe..
Jaki ma zakres UKF?
Robert SP5RF
-
- 2500...3124 posty
Pięknejarecki_1966 pisze:Stałem się posiadaczem Telefunkena Concertino 55 TS. Trochę brudny w środku, ale gra dobrze na wszystkich zakresach. 5 głośników swoje robi . Wymaga dopracowania , ale nie jest najgorzej. Obudowa w stanie bardzo dobrym, oryginalny lakier, drobne ryski. Radio nie grzebane,co dziwne posiada nawet wszystkie oryginalne lampy Telefunkena . Zachował się oryginalny schemat w kieszonce na tylnej osłonie. Radio warte zainteresowania i warte , aby je mieć w swojej kolekcji. Może ktoś ma podobny lub taki model ?

czyżby po kupnie w latch 50' zapomniał ktoś wyjąć go z pudełka

Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 500...624 posty
W rzeczywistości jest jaśniejszy kolor ,ale słoje widać ładnie, tak wyszło zdjęcie, postaram się zrobić lepsze przy lepszym oświetleniu, ale nie było restaurowane ani odnawiane, naprawdę jest w bardzo dobrym stanie. W środku trochę zakurzone, ale to się wyczyści. Najważniejsze ,że gra bardzo dobrze, aby jak najdłużej , ale zawsze może coś się przydarzyć. Radio było zadbane , można powiedzieć bardzo .Wygląda naprawdę bardzo dobrze, co świadczy o solidności Telefunkena .Zerwana była linka od anteny ferrytowej, naprawiłem prowizorycznie, ale trzeba będzie wymienić . Może ktoś wie co najlepiej zastopować ? Em34 świeci , co prawda nie jak nowe, ale jeszcze znośnie. Monza je zamienić na 6E5C ? Em34 wiem ,że tak . Wydaje mi się ,że powłoka jest z lakieru , ale nie ma spęknięć jak na innych radiach.
Zakres UKF standardowy dla tamtych lat 88 do 101 . Ciekawostka to to,że jeśli ustawimy na zakres K to wtedy skal i pokrętło od UKF(jest dla niego odrębna skala i wskaźnik )służy jako 'lupa" czyli wydaje mi się ,że do precyzyjnego strojenia
Zakres UKF standardowy dla tamtych lat 88 do 101 . Ciekawostka to to,że jeśli ustawimy na zakres K to wtedy skal i pokrętło od UKF(jest dla niego odrębna skala i wskaźnik )służy jako 'lupa" czyli wydaje mi się ,że do precyzyjnego strojenia
-
- 500...624 posty
Zawsze chciałem Telefunkena Opus,tego z 6 głośnikami, ale to się trafiło i w takim stanie nie brać to grzech 
tu jest w "nico gorszym stanie" a cena ....
http://allegro.pl/radio-lampowe-telefun ... 13853.html i nie TS, tylko 2 głośniki,

tu jest w "nico gorszym stanie" a cena ....

-
- 1875...2499 postów
Trzymaj.Piękny okaz.
-
- 500...624 posty
Tak. A jak gra !Naprawdę świetnie, bardzo czysto. Nie spodziewałem się aż tak dobrego dźwięku. TO TRZEBA usłyszeć. Mam sporo innych radii,(napisałem radiii zamiast radyj , gdyż według słownika poprawnej polszczyzny ta forma jest odpowiedniejsza) Saba, Rożne Nordmende, Beethoven , ale te jakby naprawdę niedawno opuściło fabrykę Telefunkena . Nawet na ful nie słychać żadnych trzasków czy zniekształceń, co może dać wyobrażenie jak kiedyś takie radia grały, kiedy Nowo zakupione przynoszono do domu i słuchano na nich muzyki czy innych programów. Pisałem też z jednym Niemcem, też jest zaskoczony, że jeszcze taki egzemplarz się uchował , on też ma teki model ale nie to co ten, choć też szukał. Nie ma się co chwalić , ale naprawdę dźwięk rewelacja, bardzo przestrzenny i bardzo czysty.
Teraz to już rzadkość i tylko szczęście trafić coś podobnego. Jeśli ktoś ma okazje zakupić to niech się nie waha bo warto.
Teraz to już rzadkość i tylko szczęście trafić coś podobnego. Jeśli ktoś ma okazje zakupić to niech się nie waha bo warto.