Telefunken Concertino 55TS nowy nabytek

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

jarecki_1966
500...624 posty
500...624 posty

Telefunken Concertino 55TS nowy nabytek

Post autor: jarecki_1966 »

Stałem się posiadaczem Telefunkena Concertino 55 TS. Trochę brudny w środku, ale gra dobrze na wszystkich zakresach. 5 głośników swoje robi . Wymaga dopracowania , ale nie jest najgorzej. Obudowa w stanie bardzo dobrym, oryginalny lakier, drobne ryski. Radio nie grzebane,co dziwne posiada nawet wszystkie oryginalne lampy Telefunkena . Zachował się oryginalny schemat w kieszonce na tylnej osłonie. Radio warte zainteresowania i warte , aby je mieć w swojej kolekcji. Może ktoś ma podobny lub taki model ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Telefunken Concertino 55TS nowy nabytek

Post autor: frycz »

Piękne!
Wygląda jak po profesjonalnej renowacji, albo jak nowe..

Jaki ma zakres UKF?
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

jarecki_1966 pisze:Stałem się posiadaczem Telefunkena Concertino 55 TS. Trochę brudny w środku, ale gra dobrze na wszystkich zakresach. 5 głośników swoje robi . Wymaga dopracowania , ale nie jest najgorzej. Obudowa w stanie bardzo dobrym, oryginalny lakier, drobne ryski. Radio nie grzebane,co dziwne posiada nawet wszystkie oryginalne lampy Telefunkena . Zachował się oryginalny schemat w kieszonce na tylnej osłonie. Radio warte zainteresowania i warte , aby je mieć w swojej kolekcji. Może ktoś ma podobny lub taki model ?
Piękne :!:
czyżby po kupnie w latch 50' zapomniał ktoś wyjąć go z pudełka :wink:
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
jarecki_1966
500...624 posty
500...624 posty

W rzeczywistości jest jaśniejszy kolor ,ale słoje widać ładnie, tak wyszło zdjęcie, postaram się zrobić lepsze przy lepszym oświetleniu, ale nie było restaurowane ani odnawiane, naprawdę jest w bardzo dobrym stanie. W środku trochę zakurzone, ale to się wyczyści. Najważniejsze ,że gra bardzo dobrze, aby jak najdłużej , ale zawsze może coś się przydarzyć. Radio było zadbane , można powiedzieć bardzo .Wygląda naprawdę bardzo dobrze, co świadczy o solidności Telefunkena .Zerwana była linka od anteny ferrytowej, naprawiłem prowizorycznie, ale trzeba będzie wymienić . Może ktoś wie co najlepiej zastopować ? Em34 świeci , co prawda nie jak nowe, ale jeszcze znośnie. Monza je zamienić na 6E5C ? Em34 wiem ,że tak . Wydaje mi się ,że powłoka jest z lakieru , ale nie ma spęknięć jak na innych radiach.
Zakres UKF standardowy dla tamtych lat 88 do 101 . Ciekawostka to to,że jeśli ustawimy na zakres K to wtedy skal i pokrętło od UKF(jest dla niego odrębna skala i wskaźnik )służy jako 'lupa" czyli wydaje mi się ,że do precyzyjnego strojenia
jarecki_1966
500...624 posty
500...624 posty

Zawsze chciałem Telefunkena Opus,tego z 6 głośnikami, ale to się trafiło i w takim stanie nie brać to grzech :)
tu jest w "nico gorszym stanie" a cena .... :shock: http://allegro.pl/radio-lampowe-telefun ... 13853.html i nie TS, tylko 2 głośniki,
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Trzymaj.Piękny okaz.
jarecki_1966
500...624 posty
500...624 posty

Tak. A jak gra !Naprawdę świetnie, bardzo czysto. Nie spodziewałem się aż tak dobrego dźwięku. TO TRZEBA usłyszeć. Mam sporo innych radii,(napisałem radiii zamiast radyj , gdyż według słownika poprawnej polszczyzny ta forma jest odpowiedniejsza) Saba, Rożne Nordmende, Beethoven , ale te jakby naprawdę niedawno opuściło fabrykę Telefunkena . Nawet na ful nie słychać żadnych trzasków czy zniekształceń, co może dać wyobrażenie jak kiedyś takie radia grały, kiedy Nowo zakupione przynoszono do domu i słuchano na nich muzyki czy innych programów. Pisałem też z jednym Niemcem, też jest zaskoczony, że jeszcze taki egzemplarz się uchował , on też ma teki model ale nie to co ten, choć też szukał. Nie ma się co chwalić , ale naprawdę dźwięk rewelacja, bardzo przestrzenny i bardzo czysty.
Teraz to już rzadkość i tylko szczęście trafić coś podobnego. Jeśli ktoś ma okazje zakupić to niech się nie waha bo warto.