Starzeniowe rozstrojenie odbiorników...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Starzeniowe rozstrojenie odbiorników...

Post autor: Jado »

Witajcie,

Zastanawiam się nad tym jak wiek odbiornika (te kilkadziesiąt lat) ma wpływ na rozstrojenie odbiornika.... Mam odbiornik który odbiera te kilkanascie - może nawet ze 20-30 stacji na średnikch i krótkich, i wszystko niby jest OK...
Choć czasem wydaje mi się, że odbiór nie jest zbyt czysty - może to wina zaników stacji...(niektóre stacje "ciagną tez za sobą rózne "brumy")
Wszelkie usterki techniczne jakie w nim były (mechaniczne i elektryczne) usunąłem i ewentualnie pozostało tylko jego podstrojenie....
Ale zastanawiam się czy trzeba :-)
Generator sygnałowy mam, oscyloskop tez, opisy strojenia tez w różnych książkach się "walają"....
Odbiornik chyba raczej nie był grzebany jeśli chodzi o ruszanie rdzeni, więc w grę wchodziłoby tylko rozstrojenie starzeniowe...
Z Waszego doświadczenia - czy warto bawić się w podstrajanie czy raczej zostawić jak jest - bo a nuż nie wyjdzie i będzie jeszcze gorzej? :-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Starzeniowe rozstrojenie odbiorników...

Post autor: KaW »

Trzeba by było zebrać info o tym co się starzeje i w która stronę. /-+/.Raczej nie zakładać ,żę
kręceniem rdzeni się szybko coś załatwi .Reszta sukcesu zależy od wiedzy teoret. i umiejętności.
Raczej -jesli coś jest słychać to nie poprawiać na siłę .Na ogół rdzenie są słabe -i do nich wszystko powinno być tak dopasowane aby nic nie ukręcić ani nie zniszczyć .B. trudne.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Jado pisze: Odbiornik chyba raczej nie był grzebany jeśli chodzi o ruszanie rdzeni, więc w grę wchodziłoby tylko rozstrojenie starzeniowe...
Z Waszego doświadczenia - czy warto bawić się w podstrajanie czy raczej zostawić jak jest - bo a nuż nie wyjdzie i będzie jeszcze gorzej? :-)
Ja bym odradzał, zwłaszcza jeśli jeśli nie ma tam żadnych śladów ingerencji. Zresztą taka próba podstrojenia niekoniecznie musi przynieść poprawę. Na przebieg starzenia obwodów odbiornika ma wpływ wiele czynników, starzeją się rdzenie, czasem korozji ulegają pojedyncze żyły licy w.cz., cewki przez lata chłoną wilgoć, co może powodować pogorszenie ich dobroci.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Witam!

W pionierkach na przykład padają często kondensatory 200pF w obwodach p.cz, co prowadzi do pogorszenia odbioru.

Jeśli masz generator, to możesz dokładnie sprawdzić jaką czułość ma cały odbiornik, jak również poszczególne jego stopnie i na tej podstawie określić czy potrzebne jest strojenie.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com