Wyjścia 8 i 4 om trans. głośnikowego obciążone jednocześnie.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Wyjścia 8 i 4 om trans. głośnikowego obciążone jednocześnie.
Witam.
Chciałbym uzyskać informację, jak zachowa się transformator głośnikowy posiadający uzwojenia wtórne dla np. 4 i 8 om, gdy podłączymy do niego w tym samym czasie odpowiednio głośniki 4 i 8 om?
Czy takie obciążenie jest do zaakceptowania, czy chcąc wykorzystać oba głośniki lepiej łączyć je równolegle lub szeregowo i podłączyć je jako "jeden" do wyjścia o zbliżonej impedancji?
Chciałbym uzyskać informację, jak zachowa się transformator głośnikowy posiadający uzwojenia wtórne dla np. 4 i 8 om, gdy podłączymy do niego w tym samym czasie odpowiednio głośniki 4 i 8 om?
Czy takie obciążenie jest do zaakceptowania, czy chcąc wykorzystać oba głośniki lepiej łączyć je równolegle lub szeregowo i podłączyć je jako "jeden" do wyjścia o zbliżonej impedancji?
-
- 3125...6249 postów
Re: Wyjścia 8 i 4 om trans. głośnikowego obciążone jednocześ
Nie powie nie, ale lampy mogą mieć mu to za złe. Głośniki łączy się ze sobą i podłącza do jednego z wyjść.
-
- 100...124 posty
Proszę rozwinąć. Jak duże będzie niedopasowanie?Zibi pisze:Nie powie nie, ale lampy mogą mieć mu to za złe.
-
- 375...499 postów
Przeciążysz transformator i lampy mocy.
Łączenie szeregowe bądź równoległe głośników o różnej impedancji i podłączenie ich do wyjścia wzmacniacza też jest złym pomysłem.
Jeśli jednak bardzo się upierzasz możesz połączyć głośniki szeregowo i podłączyć je do odczepu 8 Ohm licząć się ze spadkiem mocy oddawanej przez wzmacniacz i wzrostem zniekształceń.
Łączenie szeregowe bądź równoległe głośników o różnej impedancji i podłączenie ich do wyjścia wzmacniacza też jest złym pomysłem.
Jeśli jednak bardzo się upierzasz możesz połączyć głośniki szeregowo i podłączyć je do odczepu 8 Ohm licząć się ze spadkiem mocy oddawanej przez wzmacniacz i wzrostem zniekształceń.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 625...1249 postów
Jeśli podłączysz jednocześnie do obu wyjść głośniki to przeciążenie będzie takie samo jakbyś podłączył głośnik 4 omy do wyjścia 8 omów .Teoretycznie, przy założeniu, że uzwojenia transformatora na 8 i 4 omy są niezależne. W praktyce 4 omy to najczęściej odczep uzwojenia 8 omów więc będzie jeszcze gorzej.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 3125...6249 postów
Ale po co takie kombinacje? Żaden parametr wzmacniacza się po takiej operacji nie polepszy.
-
- 100...124 posty
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.jethrotull pisze:Ale po co takie kombinacje? Żaden parametr wzmacniacza się po takiej operacji nie polepszy.
Nie chodzi o poprawę parametrów, zastanawiałem się, w jaki sposób zachowa się wzmacniacz po obciążeniu obu wyjść na raz. Czy mniejszym złem będzie podłączenie głośników do poszczególnych wyjść, czy połączenie głośników razem i podłączenie ich do jednego wyjścia.
-
- 625...1249 postów
Mniejszym złem będzie połączenie głośników szeregowo i podpięcie ich do wyjścia 8 omów. Wówczas wzmacniacz będzie miał obciążenie mniejsze niż nominalne o 50%. To lepsze, a przede wszystkim nieszkodliwe dla wzmacniacza, niż 2-krotne przeciążenie.
A ty to rozważasz czysto teoretycznie, czy faktycznie chcesz tak zrobić w realu?
A ty to rozważasz czysto teoretycznie, czy faktycznie chcesz tak zrobić w realu?
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
-
- 100...124 posty
Nie planuje takiego podłączenia ale chciałem wiedzieć, czy w razie jakiejś niespodzianej sytuacji można z takowego skorzystać.sppp pisze:Mniejszym złem będzie połączenie głośników szeregowo i podpięcie ich do wyjścia 8 omów. Wówczas wzmacniacz będzie miał obciążenie mniejsze niż nominalne o 50%. To lepsze, a przede wszystkim nieszkodliwe dla wzmacniacza, niż 2-krotne przeciążenie.