Wire Recorders

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Wire Recorders

Post autor: Atlantis »

Wire recorder - wynaleziony przez Valdemara Poulsena (tego od nadajnika łukowego) poprzednik magnetofonu, używający jako nośnika szpulki stalowego drutu. Urządzenia były popularne przed drugą wojną światową i w trakcie jej trwania, potem ustąpiły miejsca magnetofonom używającym taśmy magnetycznej.
Ktoś z was spotkał się z takimi konstrukcjami albo ma jakąś w swojej kolekcji? Jak właściwie tłumaczy się nazwę na polski?
Może znacie jakąś konstrukcję "homemade"? Znalazłem jedynie coś takiego - luźno nawiązuje do koncepcji, dzięki czemu można uniknąć zabawy z mechaniką. Niemniej skoro parę dekad temu amatorzy konstruowali magnetofony (w MT były chyba dwie konstrukcje, w paru książkach widziałem kilka kolejnych) to może jest też możliwe sklecenie pełnowartościowego "wire recordera" w amatorskich warunkach?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Wire Recorders

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Mogę się mylić, ale chyba starszego typu "czarne skrzynki" w samolotach też na tej samej zasadzie działały.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Kiedyś bawiłem się w coś takiego. Najpierw chciałem nagrać coś na kawałek stalowego drutu, potem na strunę z fortepianu i odtworzyć. "Nagrywałem" za pomocą cewki z dużą ilością zwojów podłączoną do wyjścia wzmacniacza m.cz. a próbowałem odtworzyć za pomocą tej samej cewki podłączonej do wejścia wzmacniacza m.cz. Nic nie usłyszałem :wink: Zapewne moja zabawa powinna iść może w trochę innym kierunku, może cewka zła, nie wiem.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ODPOWIEDZ