Obudowa do pieca

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

melex
50...74 posty
50...74 posty

Obudowa do pieca

Post autor: melex »

Czy ktoś z kolegów robił obudowę do comba ze sklejki cieńszej niż 18mm? Zastanawiam się z czego zrobić obudowę żeby była lżejsza. Do środka zabuduję 2 głośniki Eminence Legend V12 i flaczki pieca 30W. Z jednej strony chcę to z rozsądkiem odchudzić ale przy wymiarach około 700 x 260 x 550 mm czy ona mi wytrzyma mechanicznie? Pozdawiam melex.
Ostatnio zmieniony wt, 2 listopada 2010, 21:30 przez melex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów

Re: Obudowa do pieca

Post autor: TripleXXX »

Robił, robił i to nie raz :P

Jeśli ma być12mm to musiałbyś wstawiać wewnątrz kątowniki z listewek aby wzmocnić całą konstrukcję. Do tego dokleić sklejkę na krawędziach aby ją pogrubić jeśli chcesz mieć ładnie zaokrąglone krawędzie. Ogólnie da się tylko jest dość dużo kombinowania.

Ja tam wolę 18mm. Nie lubię niepotrzebnie utrudniać sobie roboty chyba, że ktoś za to płaci extra :mrgreen:

Żeby był lżejsza możesz użyć sklejki topolowej lub okume, meranti (lub sapeli nie pamiętam dokładnie). Są dużo lżejsze niż brzoza. No i lita sosna lub jodła też jest dużo lżejsza niż popularna sklejka brzozowa. Formatki możesz kupić w marketach.
melex
50...74 posty
50...74 posty

Poprzednie combo zrobiłem ze sklejki 18mm i nawet nie wiem z czego ona była (stolarz zrobił z tego co miał na stanie). Wagowo zmieściłem się w wadze oryginału ale i tak wyszło koło 35 kg . Teraz wyjdzie jeszcze więcej bo będa 2 głośniki.
Zobaczę jak z dostępnościa sklejek o których TripleXXX pisałeś.
ps. a jak wagowo wychodzi płyta meblowa(mam deski z szafy w piwnicy :mrgreen: )
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: TripleXXX »

Jeśli jest to płyta melaminowa to wagowo mniej więcej tak jak sklejka brzozowa, czyli dość ciężkie. Chyba, że jest to płyta stolarska to może być lżejsza.
melex
50...74 posty
50...74 posty

Pomyślałem sobie , że wytnę kawałek powiedzmy 10 na 10 cm ze sklejki 18mm i z deski od szafy i porównam wagę. Będę wiedział co jest lżejsze :mrgreen: i czy warto pchać się w materiał z szafy.
poco
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: poco »

Witam. Moje uwagi dotyczące obudów ogranicza się do wykonania lekkiej i sztywnej konstrukcji skrzynki. Samą płytę pod głośnik(-ki) można wykonać z mocniejszego tworzywa. Podstawową konstrukcje można wykonać podobnie jak płytę stolarską stosując sklejkę np 3-6 mm, a dla uzyskania pożądanej grubości wkleić w miejsca mocowań osprzętu zewnętrznego i wewnętrznego oraz krawędzi płaskie listewki szerokościz drewna sosnowego. Grubość możemy sobie regulować dowolnie. Uzyskamy tym samym konstrukcję skrzynkową, sztywną i lekką. Taki pseudo plaster miodu. Wszystkie krawędzie zewnętrzne i narożne można spokojnie frezować, strugać, szlifować itp. Wklejanie drewna litego na samych tylko krawędziach tzw. krepowanie jest zabiegiem stolarskim pozwalającym na ich bezproblemowe kształtowanie (ozdobne frezowanie np. krawędzi stołów owalnych wykonanych z płyty wiórowej i okleinowanych dekoracyjnym fornirem, gdzie w krawędź wklejono drewno lite w takim samym gatunku jak fornir). Najlepsze efekty uzyskuje się przy użyciu stolarskiego kleju kostnego (skórnego), który schnąc zmniejsza objętość i jakby tym samym dodatkowo "dociągał" sklejane elementy. Efekt ten wykorzystywano dawniej do uzyskiwania tzw. szkła mrożonego, czyli wygląd podobny jak zamarznięte szyby. Ponadto klej ten jest b. mocny, trwały, łatwo się obrabia i nie pozostawia śladów. Stare meble klejono, intarsjowano i okleinowano przy użyciu tego właśnie kleju. Jedyna niedogodność, to konieczność grzania i utrzymywania w stanie płynnym w podwójnym naczyniu do gorącej kąpieli wodnej. Metoda "krepowania" doskonale się sprawdza w budowie eleganckich,domowych kolumn głośnikowych hi-fi, ponieważ wtedy nie musimy oklejać wąskich krawędzi, a tylko je zaokrąglić bez obawy uszkodzenia forniru. Metoda pseudo płyty stolarskiej pozwala na wykonanie obudowy o prawie dowolnym kształcie wykorzystując kształtowanie wg formy. Pozdrawiam Ryszard.
poco
125...249 postów
125...249 postów

W jednym miejscu zauważyłem niedopisanie - listewki szerokości 30 mm. :oops: Przepraszam Ryszard
poco
125...249 postów
125...249 postów

Mam jeszcze jeden "myk" w temacie obudów i wytłumiania wnętrza celem likwidacji szkodliwych drgań. Polega on na wykorzystaniu powłoki tłumiącej przy użyciu środka do konserwacji progów i podwozia samochodowego zwanego popularnie "barankiem". Jest to super substancja na bazie mas chyba lateksowych i bitumów modyfikowanych. Coś na wzór mas pochłaniających energię używanych do pokrywania łodzi podwodnych. Obecnie w handlu można nabyć masy na bazie rozcieńczalników lub wody w kolorach białym, szarym i czarnym / takie znam/. Pierwsze trochę pachną, drugie prawie wcale. Zatkają wszelkie szczeliny, są ciągle elastyczne i mogą również służyć dodatkowo jako klej pod inne wytłumienia. Były by idealnym dodatkiem do mojej propozycji "odchudzenia" paczki. Przy kolumnach zamkniętych można by poeksperymentować dodatkowo z wytłoczkami po jajach. To prawie komora bezechowa :mrgreen:. Jedyny problem z aplikacją, to konieczność posiadania sprężarki / o ile nie mamy zaprzyjaźnionego warsztatu/. :lol: Pozdrawiam Ryszard.