george6 pisze:Mały kamyk do tego ogródka....
Co to za polskie tranzystory TC11, TC13, TC15...
Informację znalazłem w skanowanym obecnie numerze Radioamatora 09/1958.. (fragment w załączeniu).....
Produkowane w Doświadczalnym Zakładzie Półprzewodników Instytutu Łączności pod koniec lat 50.
Szacuję ich produkcję łącznie na na kilkanaście tysięcy. Zdjęcie jednego z nich (TC13, nadal sprawnego) jest w galerii strony będącej tematem tego wątku: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... leria.html
Niestety ich parametry były mizerne, a produkcja niewielka. Waldemar pisał, że próbowano je zastosować w "Eltrze", ale duży rozrzut pojemności zwrotnej to praktycznie uniemożliwił. Fajnie, że są charakterystyki - nie mam takowych w posiadanej dokumentacji.
Jasiu pisze:Czołem.
Produkowane w Doświadczalnym Zakładzie Półprzewodników Instytutu Łączności pod koniec lat 50.
Szacuję ich produkcję łącznie na na kilkanaście tysięcy. Zdjęcie jednego z nich (TC13, nadal sprawnego) jest w galerii strony będącej tematem tego wątku: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... leria.html
Niestety ich parametry były mizerne, a produkcja niewielka. Waldemar pisał, że próbowano je zastosować w "Eltrze", ale duży rozrzut pojemności zwrotnej to praktycznie uniemożliwił. Fajnie, że są charakterystyki - nie mam takowych w posiadanej dokumentacji.
Pozdrawiam,
Jasiu
Parametry tych tranzystorów będą w obrabianym właśnie roczniku 1958...Pierwsze trzy numery są już na Chomiku.
Tu zacytuję Pana Justata, " Dane katalogowe były publikowane w numerze 9/1957"
Jeśli Ci na tym zależy mogę najpierw obrobić numery 9 i 10
Wczoraj udało mi się zachęcić ojca do przeglądnięcia szpargałów na pawlaczu celem poszukania będącego w jego posiadaniu tranzystora...TC15
Potem szukaliśmy karty katalogowej do niego wiedząc, "że ja ją gdzieś już widziałem" No i udało się - w jednej z książek (nota bene traktującej o odb. tranzystorowych własnie na tranzystorach TC11-15), leżała sobie między kartkami.
Oto zdjęcia:
TC15-1.png
TC15-2.png
TC15-3.png
TC15-4.png
Co ciekawe, ojciec kupił go w zwykłym sklepie z częściami dla radioamatorów, jakie wówczas działały - w Warszawie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Kolejna odmiana. Tym razem TG71 w starej obudowie ale bez żywicy i dawnym nadrukiem. Jestem już prawie pewien, że nie dożyję całościowego ogarnięcia tego zbioru...
W moich papierach o wczesnej półprzewodnikowej Laminie jest tylko tyle, że w 1966 podjęła produkcje półprzewodników mocy. Reszta z tego co mam to lata po 1974, kiedy produkcja była na licencji Westinghouse. Nie wiecie czegoś bliższego o Laminie przed 1970? Z jej diodami spotkałem się parę razy przy różnych okazjach - nie były specjalnie rzadkie.
=> Alek - informacje i deklaracje, które pojawiły się w tym wątku pewnie zacznę "zagospodarowywać" gdy skończę swoje gadżety czekające w kolejce. Na razie stoją w niej Czar, MAK i seleny.
Jako,że kolekcjonerem nie jestem więc jakoś nigdy nie przegladałem zawartości fforum pod kątem: czy ja coś takiego mam albo czy mam coś czego tu brak.
Jakoś dzisiaj korzystając z chwili czasu spojrzałem, ze mam zdjęcie BF257 i nie widzę takiego u Jasia
więc zamieszczam.
A jeżeli już to ze zdjęciami opakowań fabrycznych diod.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Tak sobie oglądam zdjęcia starych polskich tranzystorów tu i na stronie Jasia i nurtuje mnie pytanie dlaczego właściwie tranzystory w.cz. takie jak TG 37-40 (podobnie zresztą jak radziekcie МП) były produkowane w takich dużych obudowach jak tranzystory średniej mocy typu TG 50 a nie małych jak np. TG 5?
Było więcej miejsca na montaż czwartego wyprowadzenia. Prościej było adoptować oprzyrządowanie do maszyn dla TG50 niż robić nowe. Dopiero po kilku latach pojawiły się małe obudowy z wyprowadzeniami w kwadracie jak np. w tranzystorach AF514/515.