Przystawka lampowa FM

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Przystawka lampowa FM

Post autor: PZL P-11c »

Przeglądałem ostatnio mój stary podręcznik i wpadła mi w oko przystawka do odbioru FM wykonana na lampie.Dużo osób usiłuje różnych przeróbek aby stare odbiorniki zagrały na zakresie FM,może ktoś zastosuje ten pomysł.W tekście zamieszczone są również typy głowic produkcji polskiej na jakie częstotliwości były produkowane.Przepraszam za jakość skanu ale posiadam nędzny skaner.Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Przystawka lampowa FM

Post autor: fugasi »

Jaki jest tytuł książki?
_
Alek

Post autor: Alek »

To przystawka superreakcyjna. Będzie dość mocno "siać" wkoło.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

fugasi pisze:Jaki jest tytuł książki?
Książka to "Podstawy radiotechniki i telewizji" A. Suchanka. Bardzo przyjaźnie napisana moim zdaniem. Zwłaszcza część telewizyjna szczegółowo opisana.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

W dzisiejszych czasach tego typu odbiornik będzie niezbyt dobrze działał z powodu dużego zagęszczenia stacji radiowych i małej selektywności. Już lepiej zbudować prosty odbiornik superheterodynowy FM.
Ratujmy stare tranzystory!
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A duże zagęszczenie na UKF to jakie? U mnie na przykład nie da się odebrać wielu stacji dostępnych w wielkich metropoliach takich jak TOK FM, Złote przeboje itp.
_
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

Problem w tym, że czasami dobrze odbierają dwie stacje tuż obok siebie, np. lokalna i jakaś dalsza. Gdyby tak zrobić mapę wszystkich stacji i wszystkich regionalnych częstotliwości, to rzeczywiście gęstość na UKFie jest spora. Dla standardowego odbiornika to nie problem (czułość automatycznie limituje liczbę stacji), ale już np. na moim starym dobrym soniaku z dobudowanym wzmacniaczem w.cz. stacje nachodzą na siebie. Czasami nawet odbiera dwa razy tą samą stację na tej samej częstotliwości, co powoduje dziwne efekty.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Kilka razy składałem w pająku podobne układy. Przeważnie nie było problemów ze słabą selektywnością, bo czułość wychodziła niewielka. Potrafiły mi grać dobrze dwie stacje, Polskie Radio Program 3 i RMF FM (bardzo mocne nadajniki), reszta szczątkowo albo wcale, a układ i tak odstrajał się gdy obok przelatywała mucha. Gdyby tylko któryś trzymał częstotliwość to pewnie zostawiłbym sobie do słuchania Trójki. Mam do nadajnika 120 kW jakieś 14 km w linii prostej - przy takim silnym sygnale jakość dźwięku na poziomie radia wysokiej klasy.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

brys pisze:Uukład i tak odstrajał się gdy obok przelatywała mucha. Gdyby tylko któryś trzymał częstotliwość to pewnie zostawiłbym sobie do słuchania Trójki.
I właśnie to jest powodem, dlaczego tego typu odbiorniki się nie upowszechniły. Odbiorniki superheterodynowe nie mają tej wady.

Zbuduję z ciekawości takie coś na lampie PCFxx, jak nie zadziała za dobrze to przerobię to na głowicę UKF na PCF801 do radia superheterodynowego.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

W naszym OR Podhale była "głowica" UKF superreakcyjna na lampie ECH81, działa to nawet nieźle, jakość dźwięku całkiem dobra, polecałbym raczej budowę czegoś takiego. Schemat Podhala jest tutaj: http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... usz3_2.htm natomiast opis samej przystawki superreakcyjnej jest bodajże na stronie Alka.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

ECH81 przy dzisiejszych 100MHz nie da rady ze względu na zbyt duży poziom szumów i małe wzmocnienie. Trzeba by zmienić ją na PCF801.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Przecież te głowice superreakcyjne w Podhalu czy tam Śląsku pracowały na obciętym, górnym UKF-ie, można na tym słuchać normalnie stacyj UKF-owych :roll: Mam takie Podhale, ładnie gra.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Marcin K. pisze:Przecież te głowice superreakcyjne w Podhalu czy tam Śląsku pracowały na obciętym, górnym UKF-ie, można na tym słuchać normalnie stacyj UKF-owych :roll: Mam takie Podhale, ładnie gra.
U mnie też Podhale ładnie odbiera na Ukf-ie i to w piwnicy na kawałku drutu :lol:
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: walllker »

Witam wszystkich członków forum, widzę że często pojawia się temat przystawek UKF do radioodbiorników, jak również temat przestrajania fabrycznych lampowych głowic UKF na dzisiejszy zakres, ja zaproponuję trochę inne rozwiązanie ale bardzo proste, tanie i działające, jeżeli odbiornik radiowy nie ma głowicy UKF to ten sposób odpada, ale jeżeli jest to warto zrobić sobie gniazdko antenowe pod które będziemy podłączać nasze radio z oryginalną głowicą UKF bez jej przestrajania, tam nadal będziemy mieć np RMF FM na starym paśmie :) , już tłumaczę o co chodzi, ja zbudowałem sobie po łatwiźnie i korzystając z współczesnej techniki prosty układzik a dokładnie konwerter CCIR/OIR, wykonałem go w oparciu o gotowca, zestaw do samodzielnego montażu firmy JABEL J-246 plus prosty zasilacz 9V, opis zestawu w załączniku. Układ ten jest tani, pozwala odbierać dzisiaj nadawane stacje FM bez konieczności przestrajania posiadanego radia, można je zachować w oryginale, prosto go się montuje i zestraja, to tyle o jego zaletach co do wad, to niestety nie pokrywa całego zakresu dzisiejszego UKF, dlatego nie da rady odbierać wszystkich stacji, radio musi być wyposażone w UKF na stare pasmo, i trzeba to ustrojstwo dobrze ekranować, szczególnie od zasilacza, dlatego warto zamknąć w metalowej obudowie, w ostateczności można zrobić jak ja zrobiłem, wsadziłem do jakiejś badziewiarskiej obudowy z plastik wyłożonej aluminiową folą połączona z masą, wyjście konwertera podłączyłem do zwykłego okrągłego gniazdka z demontażu, takie współcześnie stosowane jako antenowe, wejście połączyłem przez zespół filtrów z fabrycznego gniazdka antenowego do instalacji anteny zbiorczej, miałem jakieś zdobyczne, zasilacz wykonałem jako takie wtyczkowe badziewiarstwo, nadaje się także gotowy zasilacz antenowy, taki jak jest montowany przy popularnych siatkach, kosztuje w markecie około 10zł. Całość kosztowała mnie może z 20zł plus 1godzina roboty, z czego najwięcej czasu zajęło powiercenie otworów pod gniazda antenowe, to tak w skrócie, ustrojstwo to zamontowałem na ścianie w moim warsztacie i przez oryginalny kabel antenowy od radia podłączam je do anteny jak do zwykłego gniazdka antenowego i odbieram dzisiejsze stacje nadawane na FM, tyle że automatycznie skala się nie zgadza, na radiu co jest chyba oczywiste. Jeżeli jest ten opis zbyt chaotyczny to jak będzie zainteresowanie zrobię zdjęcia tego mojego cudu techniki, sklecę szczegółowy schemat, i postaram się to porządnie opisać, warto pamiętać że dzięki temu ustrojstwu nie musimy ingerować w nasz odbiornik, ani nic w nim przerabiać. I od razu dodaję że piszę to jako radę, każdy może spróbować to rozwiązanie zastosować, albo nie, nie chcę komentarzy o wadach tego rozwiązania gdyż każde rozwiązanie ma wady i zalety, ja chcę tylko mniej doświadczonym członkom forum pokazać prosty sposób jak sprawdzić czy nasze radio odbiera na zakresie UKF w prosty i tani sposób. Pozdrawiam wszystkich, jak ktoś zainteresowany to niech pisze na PW tyle że ja sprawdzam wiadomości tak z 2 razy w tygodniu więc proszę się uspokoić i uzbroić w cierpliwość, na pewno odpiszę :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Testowałem kiedyś tę głowicę na ECH81 i ciekawy wniosek - nie działała na żadnej lampie z "naszej" strony, tylko na Philipsie, z którym z reszta ją kupiłem. Nie wnikałem w przyczyny.

Konwerter a Jabela pracuje faktycznie dobrze. Ma jednak problemy z nierównomierną czułością. Musiałem się nieco natrudzić z jego zestrojeniem, żeby dało się słuchać bodaj trzech wybranych stacji, nieco oddalonych na skali i o zróżnicowanej mocy nadajników. Odjechał wraz z Trubadurem, którego naprawiałem dla kogoś.