Dławik w.cz. w starym stylu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Dławik w.cz. w starym stylu
Potrzebny mi przepis na dławik w.cz. 2,5 mH o wyglądzie takim jak na obrazku. Ze zwyczajną cewką nie byłoby problemu ale tu dochodzą pytania: czy koniecznie koszykowo, ile sekcji, jakie odległości i dlaczego tyle i takie. Macie może jakieś skany ze starych książek na ten temat?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
-
- 625...1249 postów
Re: Dławik w.cz. w starym stylu
Mam takie dławiki .Jak znajdę to zrobię obrazek i pokażę
Ostatnio zmieniony śr, 27 października 2010, 00:21 przez KaW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
Tu chodzi o to, jak wyczytałem, ze taki dławik nie ma jednego ostrego rezonansu co czyniło by zachowanie radia nieprzewidywalnym, tylko kilka małych, rozmytych, zupełnie nieszkodliwych rezonansów
Zobacz radio Paraset. Tam są takie dwa.

Robert SP5RF
-
- 3125...6249 postów
O, właśnie coś takiego... Czy masz możliwość zmierzenia indukcyjności? Interesuje mnie przedział, powiedzmy, 1 - 5 mH.KaW pisze:Mam takie dławiki .Jak znajdę to zrobię obrazek i pokażę
Środki karkasów są zalane? Z jakiego urządzenia pochodzą te dławiki?
_
-
- 625...1249 postów
To były dławiki w gałęzi zasilania-mozliwosci pomiarowych nie mam .Moze te dwie ceweczki maja ok.0,5mH-1mH.
-
- 25...49 postów
Jeśli jeszcze potrzebne to tyle udało mi się znaleźć książka: "Amatorskie urządzenia krótkofalowe" R. Girulski.
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję, chociaż w międzyczasie dostałem i książkę i dławiki. 
Ciekaw jestem tylko jak w warunkach amatorskich nawinąć takie maleństwa koszykowo. Co prawda widziałem w książkach (np. "Poradniku radioamatora" Szczurka) szablony do cewek koszykowych ale raczej wielkości młotka (wraz z rękojeścią).

Ciekaw jestem tylko jak w warunkach amatorskich nawinąć takie maleństwa koszykowo. Co prawda widziałem w książkach (np. "Poradniku radioamatora" Szczurka) szablony do cewek koszykowych ale raczej wielkości młotka (wraz z rękojeścią).
_