Stary termostat
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Stary termostat
Trafiła do mnie do naprawy "cieplarka" z ciekawym termostatem. Co jest elementem wykonawczym? Na pierwszy rzut oka wygląda jak przerośnięty kontaktron.
Tomek
- george6
- 1250...1874 posty
Re: Stary termostat
Myślę, że jest to wyłącznik ( łącznik ) rtęciowy...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 75...99 postów
Witam,
w tym temacie na elektrodzie, jest coś podobnego...
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 89#2367189
Zastąpić wg mnie można zwykłym stycznikiem wytrzymującym prąd grzałek.
Pozdrawiam, Mateusz.
w tym temacie na elektrodzie, jest coś podobnego...
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 89#2367189
Zastąpić wg mnie można zwykłym stycznikiem wytrzymującym prąd grzałek.
Pozdrawiam, Mateusz.
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Zdecydowanie nie można, bo wyeliminujemy podstawową funkcję jaką ta skrzyneczka pełni, czyli termostatu. Tak jak napisał Jurek, sercem tego układu jest zestyk rtęciowy.Majster_15 pisze:Zastąpić wg mnie można zwykłym stycznikiem wytrzymującym prąd grzałek.
- george6
- 1250...1874 posty
Jak sądzę zastąpić chyba można, bo jak widać na zdjęciu za temperaturę termostatu odpowiada włącznik z bimetalu z regulacją ( jak w żelazku do prasowania),a łącznik rtęciowy służy jako łącznik dużej mocy ( 750 W), aby nie obciążać i nie wypalać zestyków termostatu z bimetalu co skutkowało by rozjechaniem nastawy tempetatury z rzeczywistością ...Waldemar D. pisze:Zdecydowanie nie można, bo wyeliminujemy podstawową funkcję jaką ta skrzyneczka pełni, czyli termostatu. Tak jak napisał Jurek, sercem tego układu jest zestyk rtęciowy.Majster_15 pisze:Zastąpić wg mnie można zwykłym stycznikiem wytrzymującym prąd grzałek.
Tak do końca nie przesądzał bym sprawy...
Tomku, jeśli możesz , to wrzuć dokładniejsze zdjęcie samego " rtęciotronu " ...bo jeśli pracuje on jako wyłącznik mocy , to teoretycznie istotna jest pozycja w jakiej pracuje cały termostat....
Ostatnio zmieniony wt, 26 października 2010, 20:13 przez george6, łącznie zmieniany 1 raz.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
- disaster
- 1250...1874 posty
JA tam widzę bimetal.... Pod pokrętłem regulacji temperatury,
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Pracuje w takiej pozycji jak na zdjęciu. Pokrętło regulacji temperatury napędza krzywkę, więc chyba będzie tam bimetal, ale jeszcze tego nie sprawdziłem. Zdjęcia robiłem na szybko w bagażniku, później spróbuję ten element wyciągnąć i obfotografować. Na szklanej rurce jest cewka.george6 pisze:Tomku, jeśli możesz , to wrzuć dokładniejsze zdjęcie samego " rtęciotronu " ...bo jeśli pracuje on jako wyłącznik mocy , to teoretycznie istotna jest pozycja w jakiej pracuje cały termostat....
Tomek
Łącznik rtęciowy do którego zapłonu stosowany jest elektromagnes a nie dodatkowa elektroda -> tyrystor elektromagnetyczny
Pierwszy raz coś takiego widzę.

Pierwszy raz coś takiego widzę.
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Bimetalu nie zauważyłem - myślałem, że cewka jest grzejnikiem zestyku rtęciowego...
Czołem.
Widziałem dwie konstrukcje przekaźników rtęciowych. W jednej w rurce oprócz rtęci był żelazny rdzeń (żelazo nie tworzy amalgamatu), który był wciągany do rtęci, podnosił jej poziom, co zwierało styki. W drugiej konstrukcji rurka z rtęcią była po prostu przechylana, a rtęć zalewała styki.
Pozdrawiam,
Jasiu
Aż tak ambitne to pewnie to nie jesttraxman pisze:Łącznik rtęciowy do którego zapłonu stosowany jest elektromagnes a nie dodatkowa elektroda -> tyrystor elektromagnetyczny![]()

Pozdrawiam,
Jasiu
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jest dokładnie tak, jak opisał Jasiu:
I rurka w całej okazałości:
Czujnik temperatury jest bimetalowy: półmetrowa aluminiowa rurka z jakimś niekorodującym prętem w środku napędza dźwignię jednego styku. Na końcu jest gwintowana tuleja z ułamanym pokrętłem, która służyła zapewne do kalibracji skali. Pokrętło nastawiania temperatury przez krzywkę ustawia drugi styk. Tym stykiem załączana jest cewka (przepalona - stąd uszkodzenie), która wciągała rurkę w rtęć podnosząc jej poziom. Zamknięty rtęcią obwód załączał grzałkę (sprawną) i żarówkę (też sprawną).
Tomek