mp3 na "Pionierku" czyli nadajniczek AM
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Re: mp3 na "Pionierku" czyli nadajniczek AM
Czy możecie polecić mi jakieś książki, artykuły dotyczące modulacji amplitudy w nadajnikach lampowych? Jak, gdzie i przez co to podłącza się mikrofon, wady i zalety różnych rozwiązań itp.
-
- 625...1249 postów
"Poradnik radiooperatora" Stanisława Sypniewskiego. Kompendium wiedzy o modulacji i demodulacji.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- 625...1249 postów
No taki zrobiłem. Zajęło mi to 40 minut czasu i dwa Heinekeny. Postanowiłem zrobić taki "bardziej", czyli ze strojoną anteną ferrytową i rzetelnym kwarcem. Wyczaiłem drogą wnikliwej obserwacji że w ciągu dnia najmniej zakłóceń w mojej wsi jest na falach średnich w okolicach 650 KHz. Kupiłem więc na Allegro dwa kwarce Telefunken 665,625 KHz. Wiadomo, niemieckie to nawet dziurawe wiadro jest dobre.Thereminator pisze:Budowa lampowego nadajnika do emisji sygnału z mp3 to trochę przerost treści nad formą. Starczyłby prosty nadajniczek na tranzystorze, np. TAKI.

Generator jest stabilny i jeśli postawić go na radiu to całość ładnie gra: http://www.youtube.com/watch?v=2iJX7qM0EpM. Modulacja jest do dopracowania, bo jest nieco za płytka, ale teraz już wyczaiłem jak należy dostrajać radio do generatora, a generator do rezonansu i jest OK. Ja widzę go jako taką zgrabną przystawkę/podstawkę którą kładzie się na radio i słucha MP3 albo Trójki (poprzez radio w telefonie). Całości dopełnia schowana antena teleskopowa dedykowana dla odbiorników bez anteny ferrytowej.
Przystawka nie ma dużego zasięgu, ale położona na radiu nie dopuszcza żadnych zakłóceń i szumów "z zewnątrz".
Pozdr!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF
-
- 6250...9374 posty
Fajnie wyszło, a jakby jeszcze dorobić stylową obudowę...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 625...1249 postów
1) może kupię na starociach małe pudełko po cygarach -drewniane, było by idealne tym że nie zwracało by sobą uwagi
2) nie będzie kondensatora zmiennego tylko dobrany stały.
3) poprawię modulację
4) dopracuję detale (punkty pracy, ekranowanie etc.)
Poza tym faktycznie to fajna sprawa

2) nie będzie kondensatora zmiennego tylko dobrany stały.
3) poprawię modulację
4) dopracuję detale (punkty pracy, ekranowanie etc.)
Poza tym faktycznie to fajna sprawa

Robert SP5RF
-
- 3125...6249 postów
Można by zastosować obudowę metalową i antenę ferrytową na zewnątrz.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Myślałem o tym, aby układ zamknąć w pudełeczku z laminatu a modulację i napięcie zasilające wpuścić przez kondensatory przepustowe, a dopiero to w pudełeczku drewnianym.AZ12 pisze:Można by zastosować obudowę metalową i antenę ferrytową na zewnątrz.
Ma to sens?

Z ostatniej chwili: dopracowałem głębokość modulacji za pomocą trafo (foto). Jest coraz lepiej

Robert SP5RF
-
- 6250...9374 posty
Jaki tam masz tranzystor? To zwykły generator na kwarcu modulowany z trafka? Z takich hardkorowych kwarców to mam tylko 100kHz a reszta powyżej 3MHz
Ja zrobiłem taką zabawkę tylko z LC: viewtopic.php?f=11&t=11072&start=30 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Schemat wygląda tak:
A kwarce są nawet takie "klimatyczne" jak ten: http://allegro.pl/rezonator-kwarcowy-20 ... 72753.html
A kwarce są nawet takie "klimatyczne" jak ten: http://allegro.pl/rezonator-kwarcowy-20 ... 72753.html
Robert SP5RF
-
- 6250...9374 posty
Jaki masz zasięg na odbiorniku z anteną ferrytową?
Ten kwarc z linku świetny
Jeszcze zrobić "końcówkę mocy" na jakiejś PFL200 albo PCL805 i klimatyczny "śmieciowiec" gotowy 
Ten kwarc z linku świetny

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
A ja tymczasem zlutowałem wczoraj generator na scalaku 555, na 602 kHz. Działa to, owszem, ale generuje jakiś dodatkowy (prawda, niewielki, ale wyróżniający się nieco ponad tło) szum i pewne niewielkie zniekształcenia. Da się z tym żyć, w sumie jakość jak przy słuchaniu dalekiej stacji na KF ale jasne jest że mogłoby być lepiej.
Próbował ktoś z was dołożyć do niego obwód LC na wyjściu (pin 3)? Nie uśmiecha mi się motanie cewki na fale średnie a gotowej anteny ferrytowej pod ręką nie mam.
Próbował ktoś z was dołożyć do niego obwód LC na wyjściu (pin 3)? Nie uśmiecha mi się motanie cewki na fale średnie a gotowej anteny ferrytowej pod ręką nie mam.
_
-
- 625...1249 postów
Z zasięgiem jest dziwna sprawa
Nie ma tak, że słychać z innego pokoju itp. No może trochę, ale jak zbliżysz do radia to w pewnym momencie jakby nastąpiła synchronizacja i myk! działa, magiczne oczko wychyla się na max. Odsuniesz metr i znika.
Próbowałem odebrać ten generator radiem reakcyjnym i nie dało rady a "prawie" połączyłem je przewodami.. Prosty układ a tyle tajemnic... 
Nie ma tak, że słychać z innego pokoju itp. No może trochę, ale jak zbliżysz do radia to w pewnym momencie jakby nastąpiła synchronizacja i myk! działa, magiczne oczko wychyla się na max. Odsuniesz metr i znika.

Robert SP5RF
-
- 3125...6249 postów
Generator RC fali prostokątnej wytwarza harmoniczne nieparzyste, więc nie powinny być używane do generatorów nadawczych w. cz. Ponadto tego typu generatory są mało stabilne.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Zasadniczo masz rację, biorąc to pod uwagę układ działa jednak zadziwiająco dobrze, bo właściwie można by się spodziewać ledwie jakichś zarysów dźwięku.
_
-
- 625...1249 postów
Witajcie, znalazłem dziś coś takiego. Jeszcze nigdy nie widziałem takiego sposobu modulacji
Prosto i na temat!
Ale widać na ekranie oscyloskopu że to może być coś fajnego..
http://www.sm7ucz.se/AM_Transmitter/AM_transmitter.htm

Ale widać na ekranie oscyloskopu że to może być coś fajnego..
http://www.sm7ucz.se/AM_Transmitter/AM_transmitter.htm
Robert SP5RF