Renowacja skrzynki z płyty wiórowej

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Renowacja skrzynki z płyty wiórowej

Post autor: Jado »

Witam,

Wpadło w moje ręce ostatnio małe radyjko - Irys. Poza uszkodzeniami w układzie elektrycznym, które już usunąłem, pozostaje jeszcze kwestia obudowy (no i skali, ale to juz inna sprawa).
Skrzynka jest z płyty wiórowej oklejonej fornirem - niestety tylne rogi u góry są obłupane i widać białe wióry. Zastanawiam się jak to naprawić?
Jedyne co mi na razie przychodzi do głowy, to uzupełnić ubytki (zaszpachlowac?)
i następnie okleić całość jakąś drewnopodobną tapetą, która zamaskuje różnice w kolorach. Tylko pytanie - czy taka tapeta pod wpływem nagrzewania obudowy od lamp nie zacznie mi potem odłazić?
A może jakieś inne pomysły (pomalować?)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Renowacja skrzynki z płyty wiórowej

Post autor: k24 »

Irys ma niewielką i prostą skrzynkę. Pomijając sprawę, że taki odbiornik w lepszym stanie można kupić za niewielką sumę, można ubytki zaszpachlować i położyć nowy fornir. W tym przypadku jest to bardzo prosta sprawa.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A gdzie możma kupić taki fornir - jakby co?
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: PZL P-11c »

Witam ,ostatnio odnawiałem skrzynkę Blaupunkta Paris,użyłem forniru orzechowego i mimo iż orginalnie był pokryty laminatem to pozostawiłem kolor orzecha.zdjęcia jakie znalazłem nie odzwierciedlają jaki fornir był użyty w twoim odbiorniku, dlatego nie mogę doradzić jaki gatunek zastosować.Ja nabywam liście forniru na giełdzie staroci w Świdnicy ale zamieszkuję winnej okolicy dlatego doradzam zakup na allegro.Dostępny fornir jest w antykach , meblach ,dodatkach i akcesoriach.Skrzynka Irysa ma proste powierzchnie dlatego położenie okleiny nie powinno sprawić problemu,do klejenia polecam klej Pattex Universal Cllasic, klei się podobnie jak naszym Budaprenem ale styk jest mocniejszy,po przyłożeniu forniru nie można już ruszać liściem ponieważ ulega uszkodzeniu.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Fornirowałem Irysa, orzechem, fornir w Warszawie na Stalowej róg Szwedzkiej, wybór ponoć duży, nie wiem, nie byłem.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Lubię rozwiązania proste, ty Jado tubylec a ja jutro będę na Wolumenie i mam zbędną skalę i obudowę od Irysa, z okazji zostania dziadkiem chętnie zrobię dobry uczynek, dalej na pw...a róg Szwedzkiej i Stalowej mają sporo fajnych fornirów.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Można również spróbować zaszpachlować ubytki , zapolerować razem z pozostałymi powierzchniami i pomalować lakierem w aerozolu. Spotkałem się kiedyś chyba z takim Irysem lakierowanym na brąz , ale nie jestem pewien czy był tak wykonany fabrycznie czy już po renowacji.
ed_net
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

cirrostrato pisze:Lubię rozwiązania proste, ty Jado tubylec a ja jutro będę na Wolumenie i mam zbędną skalę i obudowę od Irysa, z okazji zostania dziadkiem chętnie zrobię dobry uczynek, dalej na pw...a róg Szwedzkiej i Stalowej mają sporo fajnych fornirów.
Dzieki jeszcze raz za obudowę i skalę! :-) Już się rychtują do służby w moim Irysku :-)

Pozdrawiam
Pozdrawiam

Jado.

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

cirrostrato pisze:Lubię rozwiązania proste, ty Jado tubylec a ja jutro będę na Wolumenie i mam zbędną skalę i obudowę od Irysa, z okazji zostania dziadkiem chętnie zrobię dobry uczynek, dalej na pw...a róg Szwedzkiej i Stalowej mają sporo fajnych fornirów.
Może nie na temat ale gratuluję Ci Cirrostrato,ja od paru lat jestem tylko mężem babci. Wiesz w czym różnica ?
Pozdrawiam.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Dzięki za miłe słowa...już wybrałem nick dla juniora ale na razie ,,wytwarza'' nieciekawe rzeczy...wystartował w życie w czwartek późnym wieczorem z 4,15kg, żona dziadka wniebowzięta. Pozdrawiam.