Wasze doświadczenia antenowe: długie średnie...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wasze doświadczenia antenowe: długie średnie...

Post autor: george6 »

Brencik pisze:Wołamy UKE (kiedys PIR, PAR) mierzy i po sprawie. Przepisy są niemiłosierne pod tym względem. Nie ma bata.
Tak należy robić w każdym przypadku stwierdzenia zakłóceń...tyle , że nie wiadomo, czy PAR - UKE jest tak mobilny i szybki jak dawny PIR...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

WSZYSTKIM KOLEGOM PO FACHU - ZDROWYCH ,WESOŁYCH ŚWIĄT.
_idu

Post autor: _idu »

painlust pisze:FR jest na wymarciu... nikt tego nie chce... teraz króluje VPN MPLS...
Nie na wymarciu. Gdy chodzi o rozilczenia np. przepustowości.
Nie chodzi o samo medium ale o protokół..

VPN MPLS - sam VPN jest kiepsko wydajny.
A chodzi czasem o nparawdę solidne 'rury'....VPN MPLS może i OK dla małych firm jest OK ale dla dużych jest nie do zakceptowania (VPN jest zawsze powolny) - przecieź na takim łączu i tak potem chodzą inne VPN'y.... VPN to tylko sporadyczny dostęp zdalny. A łącza do swoich oddziałów no cóz - jak ma się 50GB DFS'a synchronizować i to szybko... Ba profile użytkowników mają po kilkanaście GB ... I nie mówię o firmie - gigancie

A ponadto w praktyce okazało jak dennymi są usługi VPN przez sieć komórkową - np APN Orange. Opłaca się bardziej normalne łącze vi siec komórkowa i na nim zestawienie VPN przez pospolitego CheckPointa.
_idu

Post autor: _idu »

george6 pisze:
Brencik pisze:Wołamy UKE (kiedys PIR, PAR) mierzy i po sprawie. Przepisy są niemiłosierne pod tym względem. Nie ma bata.
Tak należy robić w każdym przypadku stwierdzenia zakłóceń...tyle , że nie wiadomo, czy PAR - UKE jest tak mobilny i szybki jak dawny PIR...
Nie ma bata na firmę z ogromnym kapitałem powiązaną z politykami i reklamującaąprodukty innych firm również mających powiązania polityczne? Naiwny....
Jasiu

Post autor: Jasiu »

LITOŚCI!

To miał być wątek o antenie na fale długie/średnie, a nie o protokołach sieciowych!

Jasiu
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Sposób dołączenia anteny zewnętrznej do małego "tranzystora" (Ameterske Radio).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Znalazłem taki artykuł z rosyjskiego "Radia": ftp://ftp.radio.ru/pub/2006/02/43.djvu i filmik jak to działa w praktyce: http://www.finchuk.ru/video/vef.wmv
_
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Nie trzeba było szukać w "Amaterskim radiu" - dokładnie takie same rysunki są w "Nowoczesnych zabawkach" Wojciechowskiego. Na stronie 110 w wydaniu z 1976 roku. Jest też rysunek z anteną ramową.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

A w wydaniu z 1974 na 118 :)
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Jasiu, znalazłem ciekawy link do takiego "boostera":
http://books.google.pl/books?id=VtkDAAA ... na&f=false
Jasiu

Czołem.
Waldemar D. pisze:Jasiu, znalazłem ciekawy link do takiego "boostera":
http://books.google.pl/books?id=VtkDAAA ... na&f=false
Dziękuję. Obawiam się, że boosterek zwiększy tylko czułość, a deficyt jest głównie selektywności.

Próbowałem z anteną ramową nawiniętą na dużym pudełku do pizzy. Działa i stroi (z jakimś natowskim kondensatorem do prawie 500pF) bardzo ostro - to dobrze, ale powoduje dwa problemy:
- jeżeli radio niczego nie odbiera, to trudno dostroić jednocześnie i radio i antenę - tu chyba nie ma dobrego wyjścia :cry:
- jeżeli chwyci się pizzowy kartonik, to cewka się rozstraja - tu akurat nie ma problemu, wystarczy zrobić ją porządnie.

Pozdrawiam,
Jasiu.
PS. Czerwoną diodę podeślę przy jakiejś okazji. Są krzemowe, jedną ktoś oskrobał, pewnie by sprawdzić czy nie ma pod spodem jakiegoś napisu. Nie ma. J.
Alek

Post autor: Alek »

A ja mam pomysł :!:
Jeśli do kondensatora dorobić skalę, to można strojąc radio przestrajać równocześnie antenę :idea: .
Jasiu

Czołem.
Alek pisze:
Jeśli do kondensatora dorobić skalę, to można strojąc radio przestrajać równocześnie antenę :idea: .
Nie mam wystarczającej "współbieżności strojenia" między rączkami (a może cierpliwości). Radziłem sobie tak:
1) Odbierałem stację radiem TECSUN PL-600 (bo ten drań odbiera dużo).
2) Stroiłem antenę (również jej położenie) do TECSUNA.
3) Stroiłem Kolibra do anteny...
... i Koliber czasami odbierał coś, czego bez anteny nijak nie dało się znaleźć.

Pozdrawiam,
Jasiu
Alek

Post autor: Alek »

"Współbieżność strojenia" można osiągnąć długotrwałymi ćwiczeniami :lol:. Wydaje się jednak, że można postąpić inaczej jeszcze. Interesujących stacji jest pewna, skończona ilość (podobnie jak wszystkich stacji) :D . Można oznaczyć je sobie na skali kondensatora anteny :idea: . Pierwej dostrajamy antenę do stacji, potem zaś radio :idea: . Wystarczy raz zrobić żmudne strojenie anteny, a potem już tylko korzystać z jej dobrodziejstw (i złodziejstw też :( )