Grazioso 530.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Grazioso 530.

Post autor: Marconi »

Witam! Próbuję uruchomić radiolę Graetz Grazioso 530, ale schematy, którymi dysponuję nie są czytelne. Poprzednik odciął adapter i głośniki zostawiając sterczące przewody. Aby je upchać właściwie potrzebuję czytelnego schematu. W załączniku schemat, który posiadam.
Jedna z sekcji kondensatora ma zwarcie na "całej" linii, jak mogę to naprawić? Gołym okiem nie widać styku.

Pozdrawiam :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Re: Grazioso 530.

Witam! Naprawiłem zwierającą sekcję w kondensatorze, uruchomiłem zakres UKF, ale na pozostałych stacjach słychać "brummm" i zniekształcony głos. Czy ktoś poradzi gdzie trzeba szukać :?: UKF odbiera czysto i jest bardzo czuły. Napięcia w punktach zaznaczonych na schemacie są w normie, różnica kilku woltów nie powinna mieć wpływu na takie zachowanie odbiornika. Przypuszczamn, że jakiś kondensatorek zwiera, ale do tej pory nie udało mi się go zlokalizować. Proszę o pomoc.

Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Re: Grazioso 530.

Witam! Po włączeniu przyciskiem magicznego oczka głośność na UKW znacznie słabnie. Czy ktoś podpowie na podstawie schematu gdzie może być usterka. Poza tym nie działa antena ferrytowa i włączenie jej przyciskiem FA niczego nie zmienia, natomiast kawałek drutu wetknięty w doprowadzenie anteny zawnętrznej umożliwia odbiór Jedynki. Obawiam się, że w przeączniku może nie być kontaktu, ale omomierz nie wskazuje na jej brak. Czy trzeba przebadać dokłądnie obwody wejściowe?