Witam! Próbuję uruchomić radiolę Graetz Grazioso 530, ale schematy, którymi dysponuję nie są czytelne. Poprzednik odciął adapter i głośniki zostawiając sterczące przewody. Aby je upchać właściwie potrzebuję czytelnego schematu. W załączniku schemat, który posiadam.
Jedna z sekcji kondensatora ma zwarcie na "całej" linii, jak mogę to naprawić? Gołym okiem nie widać styku.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam! Naprawiłem zwierającą sekcję w kondensatorze, uruchomiłem zakres UKF, ale na pozostałych stacjach słychać "brummm" i zniekształcony głos. Czy ktoś poradzi gdzie trzeba szukać UKF odbiera czysto i jest bardzo czuły. Napięcia w punktach zaznaczonych na schemacie są w normie, różnica kilku woltów nie powinna mieć wpływu na takie zachowanie odbiornika. Przypuszczamn, że jakiś kondensatorek zwiera, ale do tej pory nie udało mi się go zlokalizować. Proszę o pomoc.
Witam! Po włączeniu przyciskiem magicznego oczka głośność na UKW znacznie słabnie. Czy ktoś podpowie na podstawie schematu gdzie może być usterka. Poza tym nie działa antena ferrytowa i włączenie jej przyciskiem FA niczego nie zmienia, natomiast kawałek drutu wetknięty w doprowadzenie anteny zawnętrznej umożliwia odbiór Jedynki. Obawiam się, że w przeączniku może nie być kontaktu, ale omomierz nie wskazuje na jej brak. Czy trzeba przebadać dokłądnie obwody wejściowe?