stopień wstępny EF86 problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: stopień wstępny EF86 problem
ok, jeszcze raz naświetlam problem. Układ próbny, pentoda EF86 , schemat i napięcia kilka postów wyżej.Przy sterowaniu sygnałem testowym sinus, maleje prąd anodowy pentody przez co rośnie napięcie na anodzie . Napięcie na anodzie zmienia się w granicach 15V. Czy to normalne zjawisko w przypadku pentody? Analogiczny układ na triodzie nie wykazuje takich zjawisk.
Proponuję sprawdzić, co dzieje się z kondensatorem oznaczonym 0,47 (czy rośnie na nim napięcie w funkcji wysterowania).
-
- 125...249 postów
Witam ponownie.
Sprawdziłem układ na różne sposoby i w innych konfiguracjach. Nawet zastosowałem nową lampę. Efekt ten sam, w zależności od amplitudy sygnału, im większa, tym większe napięcie na anodzie pentody.
Napięcie siatki drugiej również ulega zmianom. Chyba przejdę na tryb triody, a może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ?
Piotrek
Sprawdziłem układ na różne sposoby i w innych konfiguracjach. Nawet zastosowałem nową lampę. Efekt ten sam, w zależności od amplitudy sygnału, im większa, tym większe napięcie na anodzie pentody.
Napięcie siatki drugiej również ulega zmianom. Chyba przejdę na tryb triody, a może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ?
Piotrek
-
- 3125...6249 postów
Tak, ja mam pomysł. Wydaje mi się, że układ, którym sterujesz tę pentodę (generator jakiś?) jest walnięty i podaje niewielką ujemną składową stałą na lampę. To by wyjaśniało dlaczego "efekt" zwiększa się ze wzrostem amplitudy napięcia sterującego. Odseparuj siatkę sterującą kondensatorem parędziesiąt nano i zobacz wtedy.
-
- 125...249 postów
dzięki za podpowiedź jethrotoll 

-
- 3125...6249 postów
-
- 125...249 postów
niestety nie.mój generator jest ok. a więc problem jest nadal. czyżby jednak tak miało być?