Lampy WF - RFT (i troche o radzieckich)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Lampy WF - RFT (i troche o radzieckich)
Witam, mam pytanie o oznaczenie lamp logiem WF, wiem,że to produkcja NRD ,jednego z zakładów RFT (był kiedyś podobny watek). Chodzi mi o trwałość tych lamp i jakość. lepsze są z późniejszych lat produkcji RFT czy też te są dobre?Może ktoś wie coś na ten temat?
Ostatnio zmieniony śr, 15 grudnia 2010, 13:41 przez jarecki_1966, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- 6250...9374 posty
Re: Lampy WF
Odpowiem trochę obok: jeśli trafisz nowe lamy po 1-2zł/szt to nie zastanawiaj się nad jakością , kup kilkadziesiąt/-set/wszystkie...a skąd koledzy mają wiedzieć, jaka jest ich jakość w funkcji czasu... miesięcy, lat...
-
- 500...624 posty
Witam, ale cena jest jak innych lamp , więc nie wiem czy kupić w tej cenie innej firmy. Dzięki za odpowiedź .
-
- 6250...9374 posty
Lampy jak lampy, dobre są, w jednym z Neptunów z lat 60-tych mam prawie wszystkie lampy z logo WF i wszystko gra jak w zegarku. W sumie to produkcja niemiecka 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 25...49 postów
WF = VEB Werk für Fernmeldewesen Berlin , mówi samo za siebie ...
zob. też:
http://www.radiomuseum.org/dsp_herstell ... ny_id=1975
pzdr.

zob. też:
http://www.radiomuseum.org/dsp_herstell ... ny_id=1975
pzdr.
Stare jest piękne (ale tylko w technice
)

-
- 500...624 posty
Witam, znalazłem coś takiego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
To ten sam zakład, VEB Werk für Fernmeldewesen to jego starsza nazwa. Wszystkie tu wymienione wchodziły nota bene do zjednoczenia "RFT".
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- 500...624 posty
Zawsze się zastanawiałem nad logiem RFT "n" to w późniejszych produktach firmy, teraz(tak myślę) wiadomo, kiedyś było logo RWN Neuhaus z racji tego,że fabryka miała nazwę VEB Röhrenwerk Anna Seghers Neuhaus,następnie pewnie zmieniono na same "n" żeby nie kojarzono z nazwiskiem . To moje przypuszczenia, może się mylę.
-
- 1250...1874 posty
jarecki_1966 pisze:...,następnie pewnie zmieniono na same "n" żeby nie kojarzono z nazwiskiem . To moje przypuszczenia, może się mylę.
Może tak, może nie... ale zwróć uwagę na podobieństwo tego "n" z nóżkami do lampy nowalowej: aż samo się prosiło o takie jednoznaczne skojarzenie.
Prawdopodobnie to był nagły "blitz" w głowie jakiegoś marketingowca - graficznie wcale udany trzeba przyznać

Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 500...624 posty
Znalazłem lampę EABC80 NOS produkcja WF, rok 1958 .
Tak się pakowało kiedyś lampy-taka ciekawostka. Teraz, byle była w pudełku
Tak się pakowało kiedyś lampy-taka ciekawostka. Teraz, byle była w pudełku

-
- 500...624 posty
Re: Lampy WF - RFT
Jeszcze RFT posługiwało się znakiem po prostu RFT,co od razu ich identyfikowało.
-
- 500...624 posty
Może nie WF, ale tez nieźle spakowana, jak na radziecką
i są dokładne wymiary.

-
- 1250...1874 posty
Dlaczego i po co ten sarkazmjarecki_1966 pisze: ale tez nieźle spakowana, jak na radzieckąi są dokładne wymiary.

Właśnie to Sowieci (zwłaszcza w latach pięćdziesiątych - sześćdziesiątych) zawsze porządnie pakowali lampy - zazwyczaj także dołączając "bumażku" z wszelkimi możliwymi danymi technicznymi lamp i jest to niekiedy jedyne źródło dokładnych i rzeczywistych ich parametrów, znacznie bardziej szczegółowych niż książkowe czy zamieszczane w miesięczniku Radio

Ostatnio zmieniony śr, 15 grudnia 2010, 09:34 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 500...624 posty
Witam, to nie "sarkazm",i nie to było moim zamiarem, lecz właśnie o to mi chodziło, że we wcześniejszych latach było OK i z ich lampami i pakowaniem
Zresztą inne firmy też wcześniej bardziej przykładały się do tego.
I jeszcze jedno, ta lampa jak i inne z wcześniejszych lat produkcji wykonanie ma bardzo dobre, lecz proszę popatrzeć na lampy, choćby tego typu późniejsze, często krzywe, niechlujnie wykonane, jakość kiepska, nie co to kiedyś.

I jeszcze jedno, ta lampa jak i inne z wcześniejszych lat produkcji wykonanie ma bardzo dobre, lecz proszę popatrzeć na lampy, choćby tego typu późniejsze, często krzywe, niechlujnie wykonane, jakość kiepska, nie co to kiedyś.
Ostatnio zmieniony śr, 15 grudnia 2010, 09:40 przez jarecki_1966, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1250...1874 posty
Tak, to prawda - ale już np. takie Tesla czy Tungsram nigdy nie dołączały żadnych ulotek z parametrami - przynajmniej ja nigdy na nie nie natrafiłem. Chyba tylko Sowieci byli pod tym wzgledem drobiazgowi.jarecki_1966 pisze:Witam, to nie "sarkazm",i nie to było moim zamiarem, lecz właśnie o to mi chodziło, że we wcześniejszych latach było OK i z ich lampami i pakowaniemZresztą inne firmy też wcześniej bardziej przykładały się do tego.
Ciekawostka: przez jakiś czas nowoopracowana wówczas lampa 6P14P była klasyfikowana w "zamietkach" dołączanych do pudełek jako "łucziewyj tietrod" - a, że ZSRR produkowało równolegle pentody napięciowe - więc to nie kwestia omyłki w określeniu typu lampy.
Albo była to ich własna lampa o parametrach b. zbliżonych do EU EL84 (one się jednak minimalnie różnią w niektórych parametrach, wg katalogu, który posiadam 6P14P ma minimalnie mniejszą moc) albo był to klon EL84 z jakimiś modyfikacjami bądź niedoróbkami i ów "łucziewyj tietrod 6P14P" był klasyczną zmyłką. .
Inna sprawa, że w literaturze zachodniej USA 6CA7 = pentoda EL34 a w amerykańskiej EU EL34 = tetroda strumieniowa 6CA7.

Ostatnio zmieniony śr, 15 grudnia 2010, 09:53 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 5 razy.