Witam,otrzymałem radioodbiornik lampowy Blaupunkt Paris 25250,jego stan jest piwniczny,po wstępnym oczyszczeniu został włączony.Radio zagrało,niestety lampa magicznego oka nie reaguje,lampa ta to EM87,znalazłem na cokole spalony rezystor ,przypuszczalnie 100kiloom,nie mam schematu.Po wymianie na 6 nodze mam napięcie anodowe 226V,natomiast po przejściu przez rezystor 34V 7i 9 noga lampy,1 noga 1,25V.Lampa pozostała ciemna.Czy napięcia na tej lampie są prawidłowe?,czy lampa jest już uszkodzona.Gdzie mogę szukać schematu do tego odbiornika ?.Na stronie niemieckiego radiomuzeum jest ale nie potrafię pobrać.
PZL P-11c pisze: Witam,otrzymałem radioodbiornik lampowy Blaupunkt Paris 25250,jego stan jest piwniczny,po wstępnym oczyszczeniu został włączony.Radio zagrało,niestety lampa magicznego oka nie reaguje,lampa ta to EM87,znalazłem na cokole spalony rezystor ,przypuszczalnie 100kiloom,nie mam schematu.Po wymianie na 6 nodze mam napięcie anodowe 226V,natomiast po przejściu przez rezystor 34V 7i 9 noga lampy,1 noga 1,25V.Lampa pozostała ciemna.Czy napięcia na tej lampie są prawidłowe?,czy lampa jest już uszkodzona.Gdzie mogę szukać schematu do tego odbiornika ?.Na stronie niemieckiego radiomuzeum jest ale nie potrafię pobrać.
Ten rezystor to rezystor w obwodzie triody oczka. Tam normalnie płynie mały prąd.
Aby się on spalił to musiałoby by zwarcie anody triody lub elektrody sterującej do masy.
Wstaw rezystor, do siatkę triody zewrzyj z masą i podłącz napięcia. Luminofor musi się zaświecić. Potem możesz za pomocą np. baterii 9V spolaryzować siatkę triody i sprawdzić jak reaguje. Jeśli będzie lampa reagować zupełnie inaczej albo podstawiony rezystor zacznie się mocno grzać to lampa do kosza.
Chyba ze jest zwarcie w podstawce. Ale to łatwe do sprawdzenia.
Witam forumowiczów,dziękuję za odpowiedź w sprawie EM87,sprawdziłem napięcia zgodnie z danymi katalogowymi i wydają się poprawne,wcześniej wymieniłem rezystor 100kiloom,niestety oczko po wymianie nie zaświeciło,jakie było moje zdziwienie gdy po wysłaniu postu na forum triody zauważyłem iż lampa świeci i reaguje na strojenie.Odbiornik w tym czasie pozostawał włączony na zakresie FM.Od tamtego czasu działa prawidłowo,uległo zmianie napięcie po przejściu przez rezystor 100 kiloom i wynosi obecnie 88V.Świecenie nie jest bardzo mocne ale widoczne,gdy zdobędę nową lampę to wymienię.Jak pisałem wcześniej stan odbiornika był piwniczny,dlatego postanowiłem położyć nowy fornir na skrzynkę,wykorzystałem orzech włoski w miejsce starego laminatu i teraz nie wiem czy barwić fornir na ciemny kolor jak było w orginale ?.Przedstawiam zdjęcie po fornirowaniu przed położeniem lakieru.Mam uszkodzony napis BLAUPUNKT brakuje dwóch liter N,K może ktoś posiada taki i zechce się podzielić,lub zdjęciem.Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PZL P-11c pisze:Witam forumowiczów,dziękuję za odpowiedź w sprawie EM87,sprawdziłem napięcia zgodnie z danymi katalogowymi i wydają się poprawne,wcześniej wymieniłem rezystor 100kiloom,niestety oczko po wymianie nie zaświeciło,jakie było moje zdziwienie gdy po wysłaniu postu na forum triody zauważyłem iż lampa świeci i reaguje na strojenie.Odbiornik w tym czasie pozostawał włączony na zakresie FM.Od tamtego czasu działa prawidłowo,uległo zmianie napięcie po przejściu przez rezystor 100 kiloom i wynosi obecnie 88V.Świecenie nie jest bardzo mocne ale widoczne,gdy zdobędę nową lampę to wymienię.
Według mnie to uszkodzenie lampy - brak pewnego kontaktu elektrody sterującej z cokołem. Miałem EM84 z podobnym fehlerem - działała najpierw ok, potem po kilku minutach nagle się paski rozmazywały a po kilku sekundach ekran praktycznie był już ciemny (jedynie delikatna plama pośrodku ekranu).
Słabsze świecenie - pewnie mocno wypalony luminofor.
Witam.Na razie świeci oczekuję przesyłki z nowym oczkiem.Napiszcie coś o obudowie ,czy barwić na ciemno czy zostawić kolor forniru orzechowego?.Pozdrawiam.
W oryginale było dużo ciemniejsze przypomina mi lubiany przez producentów mebli dąb venge (ale ślepy na kolory jestem )
Ostatnio dorwałem bardzo dobry lakier transparentny o zbliżonym kolorze, którym reanimowałem skrzynkę Wirtuoza - efekt jest IMO lepszy niż dobry, biorąc pod uwagę poprzedni stan skrzynki. (Nawiasem mówiąc nie cierpię stolarki)
Jak znajdę puszkę to mogę Ci podać producenta.
Dziękuję za podpowiedź ,prawdopodobnie zostanę przy orginalnym kolorze forniru orzechowego.Stoi już jakiś czas i zaczyna mi się podobać wygląd.Nie będę dążył do wyglądu fabrycznego,wymieniłem EM87 na nową i teraz pięknie świeci.Pozdrawiam.