Zaciskarka

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Zaciskarka

Post autor: Marvel »

Temat wydzielony z wątku "Propozycja nowego działu"
painlust pisze:Np ja chciałbym kupić sobie zaciskarkę do złączek i nie mam pojęcia czego szukać.
Ja też :-) Jak się na coś zdecydujesz, to koniecznie daj znać.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
traxman

Re: Propozycja nowego działu

Post autor: traxman »

Ja też planuję zaciskarkę, ale znalazłem tylko dwa typy:
1. bardzo drogie
2. badziewnie
Jeżeli znajdziecie coś pośredniego to chętnie sprawdzę. W pracy używam zaciskarek Haup'y z wymiennymi matrycami, ale one nadają się do końcówek typowo elektrycznych no i zwykłych tulejek, nie znalazłem taniej zaciskarki do złącz elektronicznych KK2.54, 3.96, a bardzo by się przydała - tymczasowo je lutuję, ale to nudna i czaspochłonna robota.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Marvel pisze:
painlust pisze:Np ja chciałbym kupić sobie zaciskarkę do złączek i nie mam pojęcia czego szukać.
A ja tak liczyłem na ciebie... :P

Na allegro znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/zaciskarka-do-konekto ... 53567.html z tym, że za takie pieniądze to powinien być też zestaw matryc do konektorów izolowanych. Ogólnie szukałem czegoś uniwersalnego i też w przystempnej cenie.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Marvel pisze:
Co powiedziałbyś Marvel na takie coś:

http://allegro.pl/zaciskarka-5-wymienny ... 07656.html

Mam urodziny za 2 tygodnie i szukam dla siebie prezentu :).

Jeśli nie to to są tej firmy zaciskarki do konektorów izolowanych poniżej 100PLN, tylko nie wiem czy to warte tych pieniędzy i czy do konektorów izolowanych jest wystarczającą opcją bo w gruncie rzeczy chyba tylko takie wchodzą u nas w grę.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ja na konektory zakładam termokurczki (muszę jeszcze opalarkę kupić, bo zapalniczka się nie sprawdza). Izolowanych nie używam wcale.

Kupiłem w sklepie z narzędziami małą zaciskarkę za 35 zł na razie. Jest OK póki co. Na Allegro też widzę jest taka, z przesyłką wyjdzie 5 zł drożej :-)
http://allegro.pl/szczypce-do-zaciskani ... 80310.html

Za 200 bym raczej nie kupił...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
traxman

Praska bez dźwigni to niezbyt komfortowe i pewne rozwiązanie, chyba, że ktoś ma prasę w dłoni, po zaciśnięciu 20 rurek 2.5[] ręka Ci odpadnie.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jak pisałem, rurek nie używam, tylko zwykłe blaszki jak na foto. W małym wzmacniaczu mam ok. 10 konektorów. Większe wzmacniacze będę rozkładał na dwa dni, żeby zregenerować mięśnie dłoni. :wink: A poważnie, to za te pieniądze i tak się pewnie niedługo zużyje i wtedy świadomie kupię coś profesjonalnego. Jak na razie jestem w miarę zadowolony. Tylko muszę tanich konektorów poszukać, bo w sklepach na miejscu są po 30-40gr/ sztuka...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Czyli używasz konektorów nieizolowanych... szkoda, że nie namierzyłem zaciskarki do izolowanych i nieizolowanych jednocześnie. Będę przeszukiwał internet bo napaliłem się na zaciskarkę profi.
traxman

Zwykłe tulejki walcowe czy izolowane, czy nie zaciska się tak samo, chyba, że chcesz też zaciskać 6.3mm takie jak do złącz płaskich (np. akumulatory żelowe)
geguś

Post autor: geguś »

painlust pisze:Czyli używasz konektorów nieizolowanych... szkoda, że nie namierzyłem zaciskarki do izolowanych i nieizolowanych jednocześnie.
I chyba nie znajdziesz. To są różne matryce, które oczywiście powinny być wymienne.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Tylko do zaciskarek profi oddzielnie matryc na allegro nie namierzyłem, oprócz tych w zestawach. Myślałem, że da się dokupić pojedyncze matryce, ale nie ma... albo nie umiem znaleźć. za to zaciskarkę nie profi namierzyłem z oboma matrycami, ale nie chce takiej.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ale o co chodzi? Przecież ta za 200, do której podałeś link, ma wymienne matryce i możesz nią zacisnąć wszystko. Na górze pierwsza od prawej matryca jest do nieizolowanych (jak na moim foto) a druga od prawej, z trzema kolorowymi kropkami, do izolowanych:
Obrazek
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Chodzi o to, że być może 200PLN to za dużo na prezent (sobie go robić nie będę tylko rodzice zapytali się co mi mają kupić). Wolałbym urządzenie za 70-80PLN + dodatkową matrycę, a to wyszło by sporo taniej.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Teraz rozumiem. YATO z dźwignią widziałem w sklepie za 110. Ale z jedną matrycą tylko.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
geguś

Post autor: geguś »

painlust pisze: Wolałbym urządzenie za 70-80PLN + dodatkową matrycę,
To będzie problem. Chyba, że z drugiej ręki coś znajdziesz. Ja jadę na zaciskarkach Erko i Ergomu.