Preamp Slo100 + PP 2 x el84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Preamp Slo100 + PP 2 x el84
Slo100 tez raczej pójdzie pod modernizacje ponieważ: przełączanie kanałów za pomocą przekaźników. Dla kanału Clean jednak będzie flagowy układ fendera, kanał overdrive slo100 plus mój reverb ale widzę to tak: reverb on/off funkcja globalna ale osobna regulacja czyli dwa potencjometry dla kanału clean i overdrive regulujący efekt reverbu. Co myślisz o takim rozwiązaniu ?. Druga sprawa skąd pobrać sygnał i gdzie go wpiąć żeby efekty wpięte w fxloop nie zepsuły wszystkiego?
-
- 125...249 postów
Wiesz co Marvel uznam to jako żart i zostawię bez komentarza.
A tak po za tym to jestem w PLAY
Pomimo wszystkiego ja jestem kupującym a z zasady klient nasz Pan , jeśli nie będzie takiej opcji ( czytaj dekle) to podziękuję. I to wcale nie musi być Pan O. czy user tego forum KaKa dla mnie to może być i królowa śniegu byle mi da to czego chcę i toćka.
Posty scalono. Proszę nie pisać posta pod postem (regulamin!). W celu uzupełnienie wypowiedzi można skorzystać z funkcji "edytuj".
R.
A tak po za tym to jestem w PLAY

Pomimo wszystkiego ja jestem kupującym a z zasady klient nasz Pan , jeśli nie będzie takiej opcji ( czytaj dekle) to podziękuję. I to wcale nie musi być Pan O. czy user tego forum KaKa dla mnie to może być i królowa śniegu byle mi da to czego chcę i toćka.
Posty scalono. Proszę nie pisać posta pod postem (regulamin!). W celu uzupełnienie wypowiedzi można skorzystać z funkcji "edytuj".
R.
-
- 3125...6249 postów
Możesz podskakiwać, jeśli masz nieograniczony budżet. Jeśli chcesz tanio, przestajesz być Panem... A Twoja Królowa Śniegu mieszka tutaj:
http://www.tube-town.net/ttstore/index. ... ormer.html
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1875...2499 postów
A jesli chcesz nie tylko tanio ale rowniez dobrze i szybko to masz niestety przechlapane.
Klient moze i nasz pan ale kasa gada bardziej przekonywujaco.
Klient moze i nasz pan ale kasa gada bardziej przekonywujaco.
Aleksander Niemand
-
- 9375...12499 postów
kristof-72 pisze:Witam
Painlust co możesz powiedzieć więcej o transformatorach użytkownika naszego forum KaKa.
Nie mam zastrzeżeń, ale ja brałem u kolegi tylko same cewki. Sam umiem sobie złożyć rdzenie... przynajmniej naprzemiennie bo do dławika mi sie nie udało.
-
- 125...249 postów
Jeśli chodzi o moją królową śniegu to myślę że nie trzeba tak daleko szukać. A zamawiać spod tej strony sprzęt pod mój set to trochę na wyrost. Starczą krajowe co wcale nie znaczy że gorsze manufaktury. Trafo jeśli wyląduje na IE102 dekle są , wyjściowe jeśli będzie na IE66, też zastanawia mnie tylko trafo pod reverb bo ogólnie to mały "żuczek" Chcę trafa z deklami ponieważ nie wsadzę tam takiej ilości lamp żeby później przykryć to kawałkiem deski bez urazy. A widok trafa ( czytaj straszaka bez dekli z odstającymi kablami mnie też nie satysfakcjonuje).Marvel pisze:Możesz podskakiwać, jeśli masz nieograniczony budżet. Jeśli chcesz tanio, przestajesz być Panem... A Twoja Królowa Śniegu mieszka tutaj:
-
- 3125...6249 postów
Nie ma w tym momencie w PL ani zabudowanego trafa do rewerbu ani małych dekli. Było to, ale się sprzedało:
http://amptone.pl/product/Transformator ... r,0400-520
Dlatego link do TT dalej aktualny.
http://amptone.pl/product/Transformator ... r,0400-520
Dlatego link do TT dalej aktualny.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 9375...12499 postów
Generalnie trafo do reverbu jest tak małe, że zamiast dekli można przykryć je całe jakimś kubkiem.
-
- 1250...1874 posty
-
- 125...249 postów
Witam
Poniosło mnie trochę wczoraj przepraszam jeśli kogoś uraziłem bo nie to było moim zamiarem, jak to mówi painlust za dużo szkockiej
he he he he. Posiadam takie dwa kompletne zestawy kubków pod trafo na rdzeniu EI66 dwa dekle plus obejma i powiem że TG2,5 w chodzi bez problemu tylko coś trzeba by było zrobić z tymi nieszczęsnymi odczepami w karkasie na oko widać że po złożeniu wszystkiego obudowa trafo będzie bardzo blisko przewodów napewno można to zmontować razem ale bez modyfikacji karkasu chyba się nie obędzie. Trafo docelowo według wskazówek painlusta 300-230-0-230-300 200mA/ 3,15-0-3,15 5A /15-0-15 0,5 A ( nominalnie) . Chętnie odsprzedam swoje które posiadam , gdyby ktoś był chętny rdzeń EI102 240V - 0,4 A, 6.3V 5A, 15-0-15V 0,5A ( nominalnie) dziewicze jeszcze nie montowane, wiem że to nie ten dział ale jak ktoś będzie chętny to proszę na priv co do ceny dogadamy się będzie tanio. Trafo "dziewicze" nie montowane i nie używane "nówka" z warsztatu Pana Ogonowskiego. Chętnym prześlę zdjęcia na email. Bym zapomniał trafo o mocy 200W
Pozdrawiam
Poniosło mnie trochę wczoraj przepraszam jeśli kogoś uraziłem bo nie to było moim zamiarem, jak to mówi painlust za dużo szkockiej

Pozdrawiam
-
- 9375...12499 postów
Tylko pamiętaj, żeby te wartości napięć na trafie były pod obciążeniem szczególnie te dla końcówki czyli na biegu jałowym powinno być nieco większe - powiedzmy 240V. Za to dla preampu te 300V to bez obciążenia czyli na biegu jałowym.
-
- 125...249 postów
Wiem zdaję sobie sprawę tylko zastanawia mnie jedna sprawa zazwyczaj końcówka jest zasilana z drugiego stopnia filtrującego zasilacza biorąc pod uwagę że pierwszy stopień to rezystor 100R zamiast dławika później z kolejnych stopni zasilane są kolejne stopnie przedwzmacniacza. Teraz jak to się będzie miało w kwestii zasilacza anodowego preampu ponieważ stricte będą to dwa zasilacze anodowe jego zasilanie też będzie wpięte w jego drugi stopień filtrujący nie będzie czasem brumić w I i II stopniu filtrującym "leci" najwięcej "syfu". Nie wiem czy w takim układzie zasilania zastosować szynę masy czy układ na gwiazdę z masami lokalnymi poszczególnych stopni połączonymi do masy centralnej ?
-
- 9375...12499 postów
Masę na trafie masz tylko jedną. Ja tam zawsze robię z szyną masy i tak bym zrobił tutaj.
-
- 125...249 postów
Też myślałem o szynie masy ale szukałem potwierdzenia nawet zaprojektowanie płytki pcb w tym przypadku jest łatwiejsze. Chciałem początkowo zrobić wszystko na turecie ( posiadam 200 sztuk nitów rurkowych). Ale biorąc pod uwagę moje udziwnienia raczej bez pcb się nie obejdzie. Testowałem ostatnio metodę cynowania ścieżek za pomocą pasty do lutowania CU i powiem że efekt jest rewelacyjny. Trochę się rozpisze ale co tam. Nakłada się cienką warstwę pasty pędzelkiem na ścieżki, później wszystko ląduje na żelazku wszystko grzeję tak długo aż warstwa pasty zmieni się pod wpływem temperatury z połysku na mat. Troszkę przy tym dymią opary cynku i lepiej tego nie wdychać chyba że ktoś ma parcie na dopalacze he he he
. Później wszystko ląduje pod kranem wszystko ładnie schodzi i zostają ładnie pocynowane ścieżki. Tylko i tutaj jest "zonk" pasta zawiera 76% cyny reszta to jakieś inne cuda z tablicy Mendelejewa. Jaki to będzie miało wpływ na miedziane ścieżki to chyba tylko czas pokaże. Testowałem kiedyś metodę chemiczną cynowania miedzi i powiem z doświadczenia tylko tyle że warstwa miedzi naprawdę cienka ( ledwo co ledwo ) człowiek który to sprzedawał na alledrogo.pl i tak napewno mnie oszwabił na składzie. Środek ogólnie jest made in germany gdyby może kupić u źródła to było by lepiej. Jednak zakup tego specyfiku poprzez w/w serwis odradzam. Pomimo dostosowania się do instrukcji "How-to" tego specyfiku efekty były naprawdę mizerne.

-
- 625...1249 postów
Stosowałem kilka razy Seno do chemicznego cynowania - zawsze wychodziło bardzo dobrze - zonk jest taki, że dostajemy warstwę bezołowiową i trzeba zwiększyć temperaturę lutowania....