Reakcja i stuk
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Reakcja i stuk
Obejrzałem radio reakcyjne w akcji, niestety tylko w internecie.
Radio reakcyjne Mikrophona MK203 1934rok i zastanawia mnie dlaczego właściwie w momencie zwiększania reakcji następuje puknięcie w głośniku. Dlaczego reakcja po prostu nie narasta równomiernie i bez takich atrakcji? Wiem że to się nazywa "próg reakcji" ale właściwie dlaczego jakiś próg ma miejsce? Jaki mechanizm ma tu miejsce?

Re: Reakcja i stuk
Po przekroczeniu progu następują oscylacje. Czasem są słyszalne w postaci gwizdów, ale mogą być także niesłyszalne.
Rozpoczęcie tych oscylacji może być słyszane jako stuknięcie w głośniku.
Rozpoczęcie tych oscylacji może być słyszane jako stuknięcie w głośniku.
-
- 375...499 postów
Zatem gwizd nie zawsze się pojawia ale stuknięcie zawsze. No dobrze ale dlaczego to akurat stuknięcie, tzn. pojawia jest jakiś impuls, który poruszy membraną jeden raz?
Aha, jeszcze jedno - to radio (Microphona MK203) nie ma zdaje się regulacji siły głosu, bo gałki licząc od lewej to reakcja, strojenie i przełącznik zakresów. Czy głośność nastawia się pokrętłem reakcji?
Aha, jeszcze jedno - to radio (Microphona MK203) nie ma zdaje się regulacji siły głosu, bo gałki licząc od lewej to reakcja, strojenie i przełącznik zakresów. Czy głośność nastawia się pokrętłem reakcji?
-
- 625...1249 postów
Tak to się właśnie robiło w zamierzchłych czasach, szczególnie w przypadku tanich, prostych odbiorników na jednej czy dwóch lampkach, na których audycji słuchało się przy pomocy słuchawek. Potencjometr regulacji głośności jako taki był raczej niespotykany.elektro_nowy pisze:Aha, jeszcze jedno - to radio (Microphona MK203) nie ma zdaje się regulacji siły głosu, bo gałki licząc od lewej to reakcja, strojenie i przełącznik zakresów. Czy głośność nastawia się pokrętłem reakcji?
Oczywiście regulacja sprzężenia zwrotnego w detektorze reakcyjnym nie dawała takiej wygody i pełnego zakresu regulacji - od zupełnej ciszy do pełnej mocy.
-
- 625...1249 postów
To prawda. kiedy uruchomiłem radyjko to grało dzień i noc, (dosłownie) i ogarnęło mnie szaleństwo szukania zamienników to tak rzadkich przecież lamp kołkowych... Kombinowałem ze wszystkimi lampkami od sub miniaturowych do novali. No i na przykład zamiennik w postaci lampy 4P1P spowodował że radio grało bardzo głośno ale właśnie nie dawało ściszyć się tak "do snu" .Atlantis pisze: Oczywiście regulacja sprzężenia zwrotnego w detektorze reakcyjnym nie dawała takiej wygody i pełnego zakresu regulacji - od zupełnej ciszy do pełnej mocy.
A w ogóle to najładniej gra na oryginalnych lampach z epoki.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 27 września 2010, 09:08 przez frycz, łącznie zmieniany 1 raz.
Robert SP5RF
-
- 625...1249 postów
Jeśli jesteś z okolic Warszawy to serdecznie zapraszamelektro_nowy pisze:<span>Obejrzałem radio reakcyjne w akcji, niestety tylko w internecie.

Robert SP5RF
-
- 625...1249 postów
Reakcyjniaka można sobie łatwo sklecić. Jak nie na lampie, to na jakimś tranzystorze FET.
Ja sobie niedawno skleciłem takie urządzenie:
http://home.alphalink.com.au/~parkerp/g ... onov99.htm
Zmontowany na wyfrezowanej płytce. Antena ferrytowa na fale długie (150 zwojów uzwojenia głównego, pozostałe proporcjonalnie). W kolektorze T2 zamiast transformatorka rezystor 1k (nie chciało mi się bawić w jego dobieranie) i kondensator 10uF do wzmacniacza głośnikowego na UL1496.
Zadziałał. Dało się bez problemu złapać PR1. Były pewne problemy ze stabilnością (wzbudzał się, gdy bardziej podgłośniłem) ale to zapewne wina prowizorycznego montażu. Następny reakcyjniak będzie już na lampach.
Ten, ten albo ten.
W pierwszym pewnie nieco uprościłbym kwestię zmiany zakresów (wymienne cewki zamiast przełącznika), w ostatnim zastosowałbym wyższe anodowe, rzecz jasna oddzielone od żarzenia.
Ja sobie niedawno skleciłem takie urządzenie:
http://home.alphalink.com.au/~parkerp/g ... onov99.htm
Zmontowany na wyfrezowanej płytce. Antena ferrytowa na fale długie (150 zwojów uzwojenia głównego, pozostałe proporcjonalnie). W kolektorze T2 zamiast transformatorka rezystor 1k (nie chciało mi się bawić w jego dobieranie) i kondensator 10uF do wzmacniacza głośnikowego na UL1496.
Zadziałał. Dało się bez problemu złapać PR1. Były pewne problemy ze stabilnością (wzbudzał się, gdy bardziej podgłośniłem) ale to zapewne wina prowizorycznego montażu. Następny reakcyjniak będzie już na lampach.

Ten, ten albo ten.
W pierwszym pewnie nieco uprościłbym kwestię zmiany zakresów (wymienne cewki zamiast przełącznika), w ostatnim zastosowałbym wyższe anodowe, rzecz jasna oddzielone od żarzenia.
-
- 625...1249 postów
To trzecie fajne. Niemiaszki umieją zrobić ładnie. Ta przekładnia kątowa to mistrzostwo....
Nie rozumiem tylko po co to drugie połączenie anteny? Za lampą do siatki?
Nie rozumiem tylko po co to drugie połączenie anteny? Za lampą do siatki?

Robert SP5RF
A jakie radio i czy nie ma zwiększonego brumu niż na oryginale?frycz pisze: No i na przykład zamiennik w postaci lampy 4P1P spowodował że radio grało bardzo głośno ale właśnie nie dawało ściszyć się tak "do snu" .
-
- 625...1249 postów
Radio Mikrofona MK 203. zamiast lampy B443 i lub RES164 Lampa jest żarzona prądem zmiennym i faktycznie nieco brumi. Z tym że radio gra zauważalnie głośniej to ten brum niknie. Nawet kombinowałem żeby do żarzenia dyskretnie wmontować prostownik krzemowy z małym elektrolitem ale jeszcze mam jedną lampę na zapas PP415 Tunsgram, to poczekam ze zmianami...
Pozdr.
Pozdr.
Robert SP5RF
-
- 375...499 postów
To bardzo miłe, dziękuję ale jestem z drugiego końca Polski. Może sobie kupię jakieś stare radyjko tego typu a prędzej sklecę sam, ze względów finansowych.frycz pisze:Jeśli jesteś z okolic Warszawy to serdecznie zapraszam

-
- 250...374 postów
Szczerze polecam zakup.elektro_nowy pisze:To bardzo miłe, dziękuję ale jestem z drugiego końca Polski. Może sobie kupię jakieś stare radyjko tego typu a prędzej sklecę sam, ze względów finansowych.frycz pisze:Jeśli jesteś z okolic Warszawy to serdecznie zapraszamTo niemieckie z linku podanego przez Atlantisa jest bardzo fajne.
Nawet przedwojenne proste radio kupisz za ok 200 zł.
Ja np. kupiłem Telefunkena 813W za chyba 150 zł a dał olbrzymią frajdę ,bardzo ciekawy system mechaniczny , 2 nałatwiej dostępne lampy/typowo AF7 i AL4/ układ banalny do naprawy ( pod warunkiem ,że cewki całe)
Zamiast tylnej ścianki mam przeżroczysty poliwęglan i teraz nie tylko słychać radio ale i można pooglądać ...
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
-
- 10...14 postów
Witam. Tak działa reakcja. Odbiór, przed południem. Odbiornik PZT ECHO 121Z. Link http://www.youtube.com/watch?v=98YfkDkkyGk
-
- moderator
Jak lampa zaczyna generować to zmienia się składowa stała (spada) prądu anodowego, i ta zmiana jest słyszalna jako stuknięcie.elektro_nowy pisze:Obejrzałem radio reakcyjne w akcji, niestety tylko w internecie.Radio reakcyjne Mikrophona MK203 1934rok i zastanawia mnie dlaczego właściwie w momencie zwiększania reakcji następuje puknięcie w głośniku. Dlaczego reakcja po prostu nie narasta równomiernie i bez takich atrakcji? Wiem że to się nazywa "próg reakcji" ale właściwie dlaczego jakiś próg ma miejsce? Jaki mechanizm ma tu miejsce?
A regulacji głośności w jednoobwodówkach nie było, siłę odbioru regulowało się reakcją, czasami był montowany na wejściu 'potencjometr' z kondensatora zmiennego do tego celu. Prawdziwa regulacja głośności była stosowana w dwuobodówkach, gdzie pierwszy stopień był regulowanym wzmacniaczem w.cz. na selektodzie.
-
- 375...499 postów
Ok, wszystko jasne, dziękuję. 
Czy takie radio Echo dużo kosztuje? Bardzo mi się podoba.

Czy takie radio Echo dużo kosztuje? Bardzo mi się podoba.