Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Re: Elektrośmieci
Ja mam LG Flatron Ez T710BH z roku 2003. W roku 2009 zepsuł się, po naprawie nadal jest sprawny i aktualnie używany. Monitory LCD z tamtego okresu produkcji kosztowały kilka razy tyle, co mój i miały nieco gorszy obraz.
Ostatnio dostałem od starszego pana oprawę na świetlówkę 13W, która została znaleziona na śmietniku.
Zapomniałem napisać, że na złomie u mnie w mieście znalazłem sprawną lutownicę oporową produkcji krajowej.
Ostatnio dostałem od starszego pana oprawę na świetlówkę 13W, która została znaleziona na śmietniku.
Zapomniałem napisać, że na złomie u mnie w mieście znalazłem sprawną lutownicę oporową produkcji krajowej.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 9375...12499 postów
U mnie w Łowiczu w sobotę 25-go września zaczyna sie nowa akcja zbierania elektrośmieci. Niestety nie mogę być na tej zbiórce - pracuje akurat. Pewnie kilka fajnych sprzętów pójdzie na przemiał... szkoda. Jakby ktoś się nudził a był w okolicy to kontener będzie pod hipermarketem Intermarche.
-
- 2500...3124 posty
Brat miał taką oprawę nad sekretarzykiem, fajne znalezisko. W sam raz do przeróbki na lampę do akwarium.
Z ciekawości zapytam: co to za trafo po lewej?
Z ciekawości zapytam: co to za trafo po lewej?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 6250...9374 posty
W Warszawie pod marketami ochrona dostała chyba prikaz, aby zbieraczy gonić, bywa czasem nieprzyjemnie, w soboty do zielonych kontenerów to już naprawdę wyczyn dostać się ale i rewelacji jak na lekarstwo.
-
- 1250...1874 posty
http://www.brzeziny.pl/news.php?readmore=1745 fajny artykuł
Szkoda że nie da się tam komentować, wrzuciłbym fotkę jak przy poprzedniej zbiórce odpadów cały karton rozbitych świetlówek walał się po kontenerze, ktoś go postawił w rogu (wtedy jeszcze były całe) a ktoś inny rzucił na to kineskop i się świetlóweczki rozprysły.
Kolejna zbiórka planowana na październik, trzeba zawczasu wózek podpompować żeby czekał w pogotowiu

Kolejna zbiórka planowana na październik, trzeba zawczasu wózek podpompować żeby czekał w pogotowiu

-
- 3125...6249 postów
Unitra Zatra TS 70/8Vault_Dweller pisze:Z ciekawości zapytam: co to za trafo po lewej?
-
- 6250...9374 posty
U nas na elektrośmieciach lipa straszna. Jedynie kinol A61-140W odratowałem od faceta co rozebrał Neptuna 611 (a mogłem zapytać czy ma jeszcze jakieś części do niego). Poza tym nic ciekawego, same plastiki, jedynie jeszcze Jowita rozszabrowana, aż żal zabrać.
Zobaczymy co będzie za tydzień ale też pewnie lipa bo w nowszej części miasta, w centrum gdzie o "graty" ciężko. chyba ze 3 godziny za nim łaziłem
.
Gadałem z facetem co jeździ tym "syfowozem" i gada że już dawno czegoś lampowego nie widział ale zdarzają się, rzadko ale zdarzają. Za 2 tygodnie będą w starej części miasta to może coś się znajdzie a za 3 tygodnie u mnie w okolicy, również stare miasto/wieś.
Zobaczymy co będzie za tydzień ale też pewnie lipa bo w nowszej części miasta, w centrum gdzie o "graty" ciężko. chyba ze 3 godziny za nim łaziłem

Gadałem z facetem co jeździ tym "syfowozem" i gada że już dawno czegoś lampowego nie widział ale zdarzają się, rzadko ale zdarzają. Za 2 tygodnie będą w starej części miasta to może coś się znajdzie a za 3 tygodnie u mnie w okolicy, również stare miasto/wieś.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Trzeba było brać na części.Marcin K. pisze:Jeszcze Jowita rozszabrowana, aż żal zabrać.
Jowita 1, czy Jowita 2IC, szukam płytki wzmacniacza oraz gniazda zasilania od tego radia.
-
- 6250...9374 posty
Nie wiem co to była za Jowita, w środku nic nie miała, żadnej gałki, przycisków, szkoda brać taki złom, nawet części ciekawych nie ma.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Dzisiaj znalazłem potrzaskane chassis od telewizora lampowego Neptun z końca lat 80. były w nich lampy: PY88, PCF802, PL504 bez bańki. Były jeszcze trafa TVL, TWOP 21 sprawne, TG 2,5-1-666 uszkodzone uzwojenie pierwotne.
-
- 9375...12499 postów
Właśnie wróciłem z elektrośmieci. W tym roku niestety był nadzór, ale jakoś pogadaliśmy z panami z nadzoru. Fajki i czteropak piwka swoje zrobiły. Z kontenera wyciągnąłem Irysa i Bambino. Odzyskałem trochę lamp z TV oraz jedno trafo wyjściowe z Topaza, który właściwie był w stanie idealnym, ale obiecałem panom, że TV brać nie będę. Trochę późno przyjechałem i z kontenera mogłem wziąć tylko to co na wierzchu było. Najwięcej było TV z lat 80 i 90 a nawet jakiś czterolatek się trafił. Lampiaków już niestety jak kot napłakał.
-
- 3125...6249 postów
Na chodzie czy raczej "dawcy"?Alek pisze:Jakby ktoś chciał Jowity to ja mam ich obecnie całe stado.
_
-
- 3125...6249 postów
Będąc na złomie w Starogardzie Gdańskim znalazłem radiomagnetofon ZRK RM221, brakuje tylko klapki kasety, na innym złomie w tym mieście znalazłem statecznik elektroniczny do świetlówek liniowych 36W produkcji Siemens.
-
- 125...249 postów
Dziś usłyszałem od kumpla, że sprząta mieszkanie po jakimś starszym Panu, który przez większość życia zbierał różne "dziwactwa". Mieszkanie ma nowego właściciela, który najął go do zrobienia tam porządku - nie wiem, nie byłem, ale podobno kilka starych, dużych radioodbiorników jest. Jutro będę je oglądał. Może po takich Panach trzeba pytać - na każdym osiedlu się ktoś taki znajdzie