Preamp - CAE 3+se (Bob Bradshaw) - porady

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Preamp - CAE 3+se (Bob Bradshaw) - porady

Post autor: Recon »

Uporałem się z kanałem lead i częściowo z cleanem - ale nadal brumi, może spróbuję na ten kanał dokupić lepszy przekaźnik. Przeanalizowałem też sposób montowania z Layouta i ze schematu ze strony slo clone i okazuje się że to dwa zupełnie inne systemy, a przynajmniej tak mi się wydaje, choć czytałem trochę postów i użytkownicy potwierdzają moją hipotezę. Dlatego zgodnie z moją dedukcją kanały zwiera się z masą i wtedy wszystko działa: Słychać pykania w poszczególnych przekaźnikach i palą się odpowiednie ledki, problem z Leadem polegał na czymś zupełnie niezwiązanym z przekaźnikami :oops: po prostu podczas ich wlutowania jakimś cudem odlutował się od spodu pcb przewód masy potencjometrów lead :? po przylutowaniu kanał lead i crunch grają tak jak powinny, problem tylko z brumiacym(już mniej) cleanem.

Ale zmieniając temat, a raczej wracając do poprzedniego:

tu mam schemat footswitch'a o którym mówiłem - czy będzie działał z układem w którym to masę trzeba zwierać z kanałami ?

Logika podpowiada że on i tak switchuje zwierając jedną ścieżkę z pozostałymi 3, ma wejście masy i Vcc więc powinno to tylko zależeć od ustawienia jego gniazda, jeśli się mylę naprostujcie mnie :P

Aha, no i co z tymi switchami SPST??
Załączniki
footswitch.jpg
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Recon pisze:Aha, no i co z tymi switchami SPST??
Ale co?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Gdzie można co takiego nabyć? Bo to z tego co podejrzewam chwilowy switch nożny SPST z dwoma wyjściami. Wszędzie są tylko DPDT i 3PDT... No i co z tym schematem
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Słabo szukałeś:
http://www.cyfronika.com.pl/p_specjalne.htm
PN0010-M Przełącznik 1 styk przełączny, monostabilny SPDT

Obrazek
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Nieźle sobie za niego wołają... No ale nikt nie mówił że będzie tanio... Zastanawiam się tylko czy można użyć DPDT na odpowiednich zestykach bo na allegro chodzi po 9zł.

A czy ktoś mógłby stwierdzić przydatność tego schematu do mojego preampa? :D
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Recon pisze:A czy ktoś mógłby stwierdzić przydatność tego schematu do mojego preampa? :D
No przecież ten schemat footswitcha jest częścią schematu preampa, więc jak się może nie nadawać?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

No właśnie wcześniej pisałem że system switchowania ze schematu różni się od sposobu switchowania z Layoutu wg którego składałem preampa. Dlatego pytam, ale wydaje mi się że będzie ok :P

Co do DPDT, czy mogę ich użyć zamiast tych 2-stykowych SPDT? Tzn, czy wśród tych 3x2 styków znajde styki z funkcjami tego chwilowego SPDT, bo może i jego prawdziwe funkcje(true bypass) będą marnowane, ale ten kosztuje na allegro niecałe 9zł, a właściwy jak mi kolega Thereminator pokazał 15zł :?
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Te SPDT też dałem jako zamienniki - jeden styk pozostałby niewykorzystany.
DPDT mogą być (wówczas wykorzystasz tylko dwa styki z 6), ale też muszą być monostabilne. Ja takich na allegro nie widziałem.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Recon pisze:No właśnie wcześniej pisałem że system switchowania ze schematu różni się od sposobu switchowania z Layoutu wg którego składałem preampa.
Jesteś pewny? Bo jeśli nie jesteś, to nie rozpowszechniaj fałszywych pogłosek... :|

Można z bistabilnego zrobić monostabilny, ale w przypadku NC. Na schemacie są przyciski NO i teraz pytanie do speców od układów logicznych, czy da się łatwo przerobić układ przełączania pod przyciski NC. Z drugiej strony nie wiem, czy jest sens angażowania kilku osób do przeróbki układu, żeby zaoszczędzić 3x 6zł... Myślę, że trochę szacunku się Kolegom z Forum należy...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Marvel, przepraszam ale nie rozumiem o co taka spinka? Tezę o odmienności layouta od schematu wysnułem na podstawie słów Jed'a:
Jed pisze:The original x88r has a slightly different switching setup than the schem that is posted.
Więc to nie nowość akurat w tym przypadku.(zresztą tytuł tego podforum już na samym początku sugeruje, że trzeba zachować dystans do tego co tu się wypisuje :D )

A temat odnośnie DPDT, to poprostu oczywisty i myślałem że łatwy do przewidzenia brak w mojej wiedzy, nie wiedziałem o różnicach w monostabilnym i bistabilnym switchu, nie wiedziałem że to właśnie to się liczy a nie ilość styków, kolega z naszego forum wytłumaczył mi w czym rzecz i dziś zamówiłem 3x DPDT monostabilny :D Uwierz, ale na prawdę nie jest moim celem ujmowanie godności kogokolwiek z tego forum, podobno kto pyta nie błądzi :D , bo gdyby nie to, to czekał bym właśnie na przesyłkę z bistabilnymi switchami na które mógłbym sobie co najwyżej popatrzeć :P tyle odemnie :D Jak kogoś obraziłem tym czy poprzednim postem, bardzo przepraszam :oops:
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Recon pisze:dziś zamówiłem 3x DPDT monostabilny :D
Ale po co :?: Do nich musisz mieć zrobiony cały układ footswitcha razem z pięciożyłowym kablem a testować go możesz bez przycisków - zwierając dwa kabelki. Jeden przycisk kosztuje więcej niż cała reszta razem wzięta więc rozsądniej byłoby zamówić je na końcu a nie od nich zaczynać...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

No to brzmi z sensem, trochę wtopa, no ale z drugiej strony każdy footswitch o tym charakterze wymaga monostabilnego przełącznika, więc nawet jak będzie coś nie działało to i tak inny schemat też będzie oparty na tych przełącznikach.
Pozdrawiam

Paweł K.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Jakbym poszukał to znalazłbym u siebie przełączniki monostabilne dwusekcyjne (akurat pewnie ze trzy). Mógłbym się zamienić na bistabilne dwusekcyjne najlepiej dokładnie takie same jeśli chodzi o wyglad fizyczny.
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: mariuszss »

Thereminator pisze:Słabo szukałeś:
http://www.cyfronika.com.pl/p_specjalne.htm
PN0010-M Przełącznik 1 styk przełączny, monostabilny SPDT

Obrazek

Coś podobnego tylko w bardziej przystępnej cenie:
http://allegro.pl/przycisk-metal-okragl ... 43446.html
ODPOWIEDZ