mp3 na "Pionierku" czyli nadajniczek AM

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

mp3 na "Pionierku" czyli nadajniczek AM

Post autor: fugasi »

Zbudował może ktoś z was i używa nadajniczka do słuchania muzyki z empetrójki (lub dla tradycjonalistów - CD) na starym lampowym radiu z zakresem fal długich lub średnich? Mam na myśli oczywiście nadajniczek lampowy. Tego typu urządzenia były całkiem popularne dawnymi czasy na Zachodzie, nazywały się "phono oscillator" i jak nazwa wskazuje służyły do bezprzewodowego słuchania muzyki z gramofonu. Niestety, układy na które się natknąłem oparte są na starych, dużych lampach np. metalowych lub nieosiągalnej 117L7 a ja bym najchętniej widział coś na maleństwach w rodzaju 6Ż1P. :)
_
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: mp3 na "Pionierku" czyli nadajniczek AM

Post autor: painlust »

Takie nadajniki są w sprzedaży ale dla UKFu. Mój szwagier używa tego w samochodzie.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wiem że są, także mnóstwo schematów do zrobienia (tranzystorowych) na UKF jest, ale Pionier czy Elektrit nie ma takiego zakresu.
_
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Budowa lampowego nadajnika do emisji sygnału z mp3 to trochę przerost treści nad formą. Starczyłby prosty nadajniczek na tranzystorze, np. TAKI.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Zbudowałem, od czasu do czasu używam.
PY88 prostuje napięcie anodowe (ok. 180V)

EAA91 prostuje napięcie ujemne dla S1 ECH81.

PCC88 wzmacnia m.cz. (po jednej połówce na kanał, za nią są sumowane w jeden - takie małe kuriozum zapewniające brak przesłuchów przy nadajniczku podłączonym non-stop do komputera, muszę to przerobić)

ECH84:
trioda pracuje w oscylatorze Colpittsa (dobra stabilność i proste cewki) na 260kHz lub 1MHz, przełączniczek jest.
heptoda pracuje jako modulator - na S3 podaję drgania w.cz. z triody, na S1 napięcie m.cz. (jest ona spolaryzowana napięciem ok. -4V)

Zalety:
- układ pełnolampowy :)
- dobra jakość dźwięku, ograniczenie pasma następuje dopiero w odbiorniku
- zasięg do kilkunastu metrów
- nie zakłóca w sposób słyszalny radia ani telewizji
- rusza "od kopa"
Wady:
- dobre uziemienie i dobra antena (u mnie jest to dipol UKF z miedzi leżący na szafce)
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Trochę dużo tych lamp. :) A tymczasem ja dokopałem się do dwóch schematów:
http://www.dogstar.dantimax.dk/tubestuf/amtx-1.htm
http://www.wa2ise.com/radios/amxmit.html
_
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Można przecież ich ilość ograniczyć do dwóch. Lubię układy pełnolampowe, stąd taka obsada.

Notabene, budowana z tego co było pod ręką - transformatory pochodzą z rozbitej lampki nocnej i wideo, zaś obudowa to pocięta dykta pod plakatem wyborczym ;)
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

fugasi pisze:Trochę dużo tych lamp
Przecież to same śmieciówki! :lol:
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

futrzaczek2 pisze:ECH84:
trioda pracuje w oscylatorze Colpittsa (dobra stabilność i proste cewki) na 260kHz lub 1MHz, przełączniczek jest.
heptoda pracuje jako modulator - na S3 podaję drgania w.cz. z triody, na S1 napięcie m.cz. (jest ona spolaryzowana napięciem ok. -4V)
Nie lepiej byłoby wykorzystać heptodę w typowym układzie, tzn. jednocześnie jako oscylator (siatki 1 i 2) i modulator? Wtedy dałoby się liczbę lamp zmniejszyć do jednej.
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

jethrotull pisze:Nie lepiej byłoby wykorzystać heptodę w typowym układzie, tzn. jednocześnie jako oscylator (siatki 1 i 2) i modulator? Wtedy dałoby się liczbę lamp zmniejszyć do jednej.
Pomyśl, czemu heptody przeznaczone do pracy w takim układzie mają rozdzieloną S2 i S4.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Nie mam pojęcia :) To ECH84 nie jest przeznaczona do pracy w "takim" układzie?
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie jest. Jest przeznaczona do pracy w układzie selektora i separatora impulsów synchronizacyjnych w odbiorniku telewizyjnym. Przypadkowo pracuje poprawnie wstawiona w miejsce ECH81 w odbiorniku radiowym, która to pracuje w układzie: trioda na oscylator, heptoda na mieszacz. Odseparowanie oscylatora od mieszacza likwiduje zjawisko przeciągania - dzieje się tak wtedy, gdy z obwodów wejściowych podany zostanie silny sygnał np. lokalnej stacji radiowej. Ów sygnał "zmusza" heterodynę do drgania z własną częstotliwością, przez co nie zachodzi proces zdudniania - wynikowa częstotliwość pośrednia ma wartość zero.

W heptodzie pracującej jako mieszacz i ocylator zarazem, S2 pracuje jako anoda triody heterodyny - co już wiesz - natomiast S4 jest przyłączona tak, jak siatka ekranująca w pentodach i pełni tę samą funkcję - zmniejsza pojemność i zwiększa mi. Mając te dwie siatki ze sobą połączone nie ma takich możliwości.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

futrzaczek2 pisze:Nie jest. Jest przeznaczona do pracy w układzie selektora i separatora impulsów synchronizacyjnych w odbiorniku telewizyjnym.
W przedmiotowym zaś zastosowaniu ECH84 wykazuje przewagę nad ECH81 w postaci bardziej śmieciowego charakteru tej pierwszej :lol:
Przypadkowo pracuje poprawnie wstawiona w miejsce ECH81 w odbiorniku radiowym, która to pracuje w układzie: trioda na oscylator, heptoda na mieszacz.
Jeszcze bardziej przypadkowo pracują obie te lampy wstawione na miejsce PCF801 w przełęczniku kanałów VHF odbiornika TV (co proponowano kiedyś w RE w sytuacji braku oryginalnych peceefek: wstawienie normalnej PCF82 w miejsce PCF801 wymagałoby przecokołowania, a dowolnej ECH-nie :shock: ) Zresztą i wstawienie ECH84 do odbiornika radiowego to niezła kaszana: sygnał heterodyny wchodzi wówczas na obie siatki ekranujące (przybierające wówczas średni potencjał ujemny) podczas gdy siatka trzecia heptody otrzymuje wysokie napięcie dodatnie, przeznaczone dla siatek ekranujących ECH81. Przypominam przy okazji że właśnie zamienione miejscami wyprowadzenia siatek 2-4 oraz 3 pozwalają niezawodnie odróżnić ECH81 od ECH84
W heptodzie pracującej jako mieszacz i ocylator zarazem, S2 pracuje jako anoda triody heterodyny - co już wiesz - natomiast S4 jest przyłączona tak, jak siatka ekranująca w pentodach i pełni tę samą funkcję - zmniejsza pojemność i zwiększa mi. Mając te dwie siatki ze sobą połączone nie ma takich możliwości.

No paczpan, a konstruktorzy lampy 1R5T (i Szarotki) o tym nie wiedzieli, i mając połączone siatki 2-4 użyli ich w roli anody heterodyny, co nie przeszkodziło tym siatkom pełnić rolę siatki ekranującej wyjściowy obwód p.cz. od siatki trzeciej (wejściowej) heptody (brak takiego ekranowania skutkowałby przedostawaniem się sygnału p.cz do obwodów wejściowych i w konsekwencji tzw przemianą zwrotną). I jeszcze jak gdyby nigdy nic doprowadzili do siatki trzeciej wraz z sygnałem odbieranym także napięcie ARW. I działało toto bez zarzutu nawet na falach krótkich, a przynajmniej w paśmie 25m. Bynajmniej nie była to zresztą jedyna możliwość: w odbiorniku "Limba" połączono siatki 2-4 z "zimnym" końcem anodowego obwodu rezonansowego filtru p.cz., i całość potraktowano tak jak anodę triody heterodyny. Jeszcze jedna możliwość - to wykonanie heterodyny w układzie Hartley'a z lampą w konfiguracji wtórnika katodowego (katoda i siatka pierwsza jako elektrody czynne heterodyny, siatka trzecia jako sygnałowa, siatki 2-4 tradycyjnie umasione dla przebiegów zmiennych, filtr wyjściowy oczywiście i w tym przypadku w anodzie), choć to ostatnie rozwiązanie było stosowane raczej z heptodami pośrednio żarzonymi, np 6H31 jako że przy bezpośrednio żarzonych niezbędny byłby dławik w.cz. w jednym z wyprowadzeń żarzenia. Rozdzielone siatki 2 i 4 spotykało się tylko w niektórych heptodach przemiany, np. DK96. I nic mi nie wiadomo aby wykazywała ona jakieś szczególne zalety w porównaniu z najczęściej u nas spotykaną 1R5T. Niezależnie od tego w każdym z w/w układów mieszaczy z wyjątkiem tego ostatniego wysoce pożądana jest neutralizacja kompensująca przenikanie sygnału heterodyny do obwodów wyjściowych (i sygnału z anteny do obwodów heterodyny, co groziłoby przeciąganiem) przez znaczną pojemność między siatką 3 a siatką 2 oraz w przypadku lampy 1R5T także siatką 4. Realizuje się ją w sposób elementarnie prosty: włączając kondensator o pojemności ok. 3pF (w zależności od przekładni transformatora obwodu heterodyny) pomiędzy siatki 1 i 3.
_idu

Post autor: _idu »

Tomek Janiszewski pisze: No paczpan, a konstruktorzy lampy 1R5T (i Szarotki) o tym nie wiedzieli, i mając połączone siatki 2-4 użyli ich w roli anody heterodyny, co nie przeszkodziło tym siatkom pełnić rolę siatki ekranującej wyjściowy obwód p.cz. od siatki trzeciej (wejściowej) heptody (brak takiego ekranowania skutkowałby przedostawaniem się sygnału p.cz do obwodów wejściowych i w konsekwencji tzw przemianą zwrotną). I jeszcze jak gdyby nigdy nic doprowadzili do siatki trzeciej wraz z sygnałem odbieranym także napięcie ARW. I działało toto bez zarzutu nawet na falach krótkich, a przynajmniej w paśmie 25m.
Ale ten fakt (G2 razem z G4) jest zaletą. Na niej mamy sporo większa amplitudę drgań niż na G1. W ten sposób mamy dodatkowe sterowanie sygnałem
heterodyny o dużej amplitudzie na dwie siatki - czyli całkiem skuteczne. Siatka G1 pewnie tylko jest po to aby uzyskać oscylacje.

DK96 to znacznie nowsza lampa - pomimo żarzenia o mniejszej mocy niż 1R5 nie potrzebowała takich kombinacji aby dobrze się sprawowała w roli mieszacza z heterodyną (jak pentagrid).
Ostatnio zmieniony czw, 7 października 2010, 15:25 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.