Saba MEERSBURG Automatic 7
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Re: Saba MEERSBURG Automatic 7
Ok , tylko nie bardzo zrozumiałem , pomiędzy nogą 1 a 9 filtra ? tak jest 7 po jednej stronie 9 będzie po drugiej ? jeśli tak jak liczyć ?
mam odłączyć wszystko od filtra z dwóch rzędów nóżek ?
mam odłączyć wszystko od filtra z dwóch rzędów nóżek ?
-
- 1250...1874 posty
Moim zdaniem do pomiaru rezystancji 1-9 nic nie trzeba odłączać. Rezystancja powinna wynieść około 1k + rezystancja uzwojenia czyli zapewne zawiera się w przedziale 1-1,1k
9-ta nóżka filtru to przecież masa, nie musisz jej jakoś szczególnie szukać. Pierwsza to ta przed czerwoną kreską na zdjęciach wcześniej.
9-ta nóżka filtru to przecież masa, nie musisz jej jakoś szczególnie szukać. Pierwsza to ta przed czerwoną kreską na zdjęciach wcześniej.
-
- 500...624 posty
Przepraszam , ale chce się upewnić , który to będzie 9 ? licząc po kolei od 1 ?
-
- 1250...1874 posty
Liczy się prawdopodobnie dookoła - lecisz najpierw od 1 do 7, przeskakujesz na drugą stronę, przeskakujesz jeden i masz 9.
No ale jak pisałem wyżej - przecież to bardzo łatwo poznać, bo tam jest masa.
No ale jak pisałem wyżej - przecież to bardzo łatwo poznać, bo tam jest masa.
-
- 500...624 posty
pomiędzy 1 a 9 prawie zero, coś minimalnie ponad.Sama 1 do masy to samo. Po zdjęciu obudowy jeszcze raz pomierzyłem 4 do masy i 6 do masy i w obu przypadkach -nieskończoność , .wcześniej było inaczej ,zero.
*rezystancja pomiędzy nogą 7 a 4,5,6 bardzo wysoka.
rezystancja pomiędzy noga 1 a 4,5,6 bardzo wysoka
*rezystancja pomiędzy nogą 7 a 4,5,6 bardzo wysoka.
rezystancja pomiędzy noga 1 a 4,5,6 bardzo wysoka
To zmierz jeszcze pomiędzy nogą 9 a 4,5,6, przy zdjętej obudowie i przy założonej (zmierz też między 7 a 4,5,6). Przyjżyj się, czy nie styka do obudowy któryś pin lub wyprowadzenie uzwojenia.
-
- 500...624 posty
Teraz przy założonej obudowie rezystancja pomiędzy 9 a 4,5,6 -bardzo wysoka , pomiędzy 7 a 4,5,6 -bardzo wysoka .
*czy teraz jest dobrze ?
*czy teraz jest dobrze ?
Wygląda na to że jest dobrze. I nic nie było widać w filtrze, że gdzieś stykało do masy?
-
- 500...624 posty
Obudowę wyczyściłem w środku, było tam trochę paprochów ,poprawiłem też elementy, piny trochę przygiąłem do środka,obudowa lekka , mogło coś dotykać-niewykluczone, była też bardzo mocno przykręcona , ja dokręciłem tak z umiarem. To będę teraz zamontowywał, czy może być rezystor 2,2 k , nie ma na razie 3 , mam 3,6 k .Jeśli nie to będę coś kombinował z tych co mam , może uda mi się złożyć 3 k. Co się tyczy tego starego kondensatora , to może on być dobry , czy zamontować nowy?(nowy , stary, to NOS z dawnej produkcji). Lepiej nowy.
-
- 1250...1874 posty
Załóż stary, pewnie jest dobry. Jak masz V640 to ustaw go na pomiar najwyższej rezystancji (x10M) i zmierz kondensator - dobry powinien dość szybko się naładować i mieć dość dużą rezystancję, najlepiej gdzieś w stronę nieskończoności.
Rezystor 2,2k do testów raczej można założyć - w pewnym stopniu zmieni to punkt pracy lampy, ale nie sądzę żeby aż na tyle, żeby nie dało się potestować radyjka - zawsze później możesz zmienić.
Rezystor 2,2k do testów raczej można założyć - w pewnym stopniu zmieni to punkt pracy lampy, ale nie sądzę żeby aż na tyle, żeby nie dało się potestować radyjka - zawsze później możesz zmienić.
Daj lepiej 3k6. Napięcie sieci i tak jest dużo wyższe niż te kiedy radio było produkowane. Co do kondensatora, to jeżeli masz zakres na omomiarce ponad 10M to zmierz (pewnie wyjdzie kilkaset kilo lub kilka mega). To jest kondensator odsprzęgający, więc nie jest krytyczna jego rezystancja, ale jak jest mała to niepotrzebnie obciąża rezystor szeregowy i obniża przez to napięcie. Ja mierzę induktorem, 250V lub 500V i wychodzi szydło z worka.
Jak to poskładasz wszystko do kupy, to oczywiście znowu pomiar na nodze 4/5/6 filtru a masą. Tak dla spokojności.
Jak to poskładasz wszystko do kupy, to oczywiście znowu pomiar na nodze 4/5/6 filtru a masą. Tak dla spokojności.
-
- 500...624 posty
Poskładałem. Pomierzyłem rezystancje 4,5,6 do masy i we wszystkich przypadkach tak ok. 100K, czy taka jest Ok?
*jeśli może być to sprawdziłbym , bez lampy, następnie z lampą .
*jeśli może być to sprawdziłbym , bez lampy, następnie z lampą .
Ostatnio zmieniony pt, 17 września 2010, 18:16 przez jarecki_1966, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1250...1874 posty
-
- 500...624 posty
Podłączyłem, rezystor cały,(na razie zastępczy) nie przepalił się , więc pewnie wszystko OK.
BARDZO WIELKIE podziękowania dla Kolegów Furman Zenobiusz i geguś za udzielone rady i CIERPLIWOŚĆ .
Dalej będę walczył z Sabą , gdyż pewnie jeszcze dużo do zrobienia będzie przy niej.
Mam jeszcze pytanie, czym najlepiej wyczyścić z brudu, patyny czasu elementy wnętrza, niektóre bardzo niedostępne tj. styki itp.
Zauważyłem,że na stykach blaszek przełączników , niekiedy iskrzy (trudno tam się dostać aby dokładnie wyczyścić) potraktowałem Kontaktem, może być ?
*trochę gorzej będzie z tymi przewodami odlutowanymi , wydaje mi sie ,że maja one jakiś związek z automatyka , jednak taka plątanina tam ,że trudno bexz rozbierania dociec. Nadzieja z zagore1
BARDZO WIELKIE podziękowania dla Kolegów Furman Zenobiusz i geguś za udzielone rady i CIERPLIWOŚĆ .
Dalej będę walczył z Sabą , gdyż pewnie jeszcze dużo do zrobienia będzie przy niej.
Mam jeszcze pytanie, czym najlepiej wyczyścić z brudu, patyny czasu elementy wnętrza, niektóre bardzo niedostępne tj. styki itp.
Zauważyłem,że na stykach blaszek przełączników , niekiedy iskrzy (trudno tam się dostać aby dokładnie wyczyścić) potraktowałem Kontaktem, może być ?
*trochę gorzej będzie z tymi przewodami odlutowanymi , wydaje mi sie ,że maja one jakiś związek z automatyka , jednak taka plątanina tam ,że trudno bexz rozbierania dociec. Nadzieja z zagore1
-
- 1250...1874 posty
Zobacz jakie elementy są przylutowane z drugiej strony przewodów (do orientacji z grubsza wystarczą ze 2 elementy), to może coś się wymyśli.