zagore1 pisze:Zakończyłem pracę na odnowieniem Saby Freiburg WIII.
Teraz prezentuje się tak: ( zdj komórką )
A było tak:
Gra pięknie na wszystkich zakresach, ma piękny głęboki dzwięk .
Tylko magiczne oczko trochę słabe, ale ładnie reaguje. Przydałoby się nowe )
Skoro jest tydzień dobroci dla Sab to i może mojej ktoś pomoże
W moim Freiburgu pojawił się problem z dźwiękiem . Radio to ma dwa potężne głośniki i grało naprawdę głośno. Od pewnego czasu dzwięk jest przytłumiony trochę zniekształcony gdy się da na maximum. Był taki okres , że raz grało głośno raz cicho a teraz tylko cicho. Coś chyba jest nie tak z m. cz. bo gdy podłączę sygnał przez gniazdo gramofonowe to jets to samo.
Tu jest cały schemat:
A tu m.cz.
U mnie zamiast EF40 jest lampa EF41 ( przelutowane zostały przewody w podstawce)
Gdzie szukać przyczyny? Od czego zacząć pomiary napięć?
Zawsze trzeba sprawdzić napięcia katoda-siatka 1. Później anodowe, siatki 2 i tepede. Mistrzem nie jestem, ale EF41 to chyba pentoda regulacyjna, a EF40 to typowo m.cz. Może przelutuj podstawkę do oryginału i wsadź EF 86, bo to podobno jest zamiennik EF40.
geguś pisze:Zawsze trzeba sprawdzić napięcia katoda-siatka 1. Później anodowe, siatki 2 i tepede. Mistrzem nie jestem, ale EF41 to chyba pentoda regulacyjna, a EF40 to typowo m.cz. Może przelutuj podstawkę do oryginału i wsadź EF 86, bo to podobno jest zamiennik EF40.
Z EF40 nie ma problemu bo mam. Nie wiem tylko z jakiej przyczymy ktoś zamiast EF40 wmontował EF41??? Zresztą radio grało dobrze z tą EF41 więc chyba nie tu leży problem!
Od których lamp zacząć pomiary? Najpewniej, któryś z kondensatorów ma upłynność - tylko który??
das Problem liegt in diesem Fall meistens an den hochohmigen Widerständen (2x16M und 1x30M) in der Stummabstimmung - es sind die rot gekennzeichneten im Schaltbild. Wenn alles ordnungsgemäß arbeitet, sollte die Spannung am Punkt X ca. 0,2 bis 0,7V betragen. Manchmal liegt die Ursache auch in einer defekten EM71. Die Spannung an der Anode der EM71 muss >110V sein, wenn die Senderfeldstärke ausreichend ist.
Problem leżey w takich wypadkach najczęściej w podwyższonej rezystanji (2x16M i 1x30M) w tłumiku(?) - zaznaczone na czerwono na schemacie. Kiedy wszystko działa prawidłowo, napięcie w punkcie X powinno wynosić ok 02-07V. Czasami powód leży w uszkodzonej EM71. Napięcie na anodzie EM71 powinno być większe od 110V jeśli sygnał z nadajnika jest wystarczający.
PS. też nie używałem niemieckiego od matury, mam nadzieję, że nie posadziłem jakichś buraków.
das Problem liegt in diesem Fall meistens an den hochohmigen Widerständen (2x16M und 1x30M) in der Stummabstimmung - es sind die rot gekennzeichneten im Schaltbild. Wenn alles ordnungsgemäß arbeitet, sollte die Spannung am Punkt X ca. 0,2 bis 0,7V betragen. Manchmal liegt die Ursache auch in einer defekten EM71. Die Spannung an der Anode der EM71 muss >110V sein, wenn die Senderfeldstärke ausreichend ist.
Problem leżey w takich wypadkach najczęściej w podwyższonej rezystanji (2x16M i 1x30M) w tłumiku(?) - zaznaczone na czerwono na schemacie. Kiedy wszystko działa prawidłowo, napięcie w punkcie X powinno wynosić ok 02-07V. Czasami powód leży w uszkodzonej EM71. Napięcie na anodzie EM71 powinno być większe od 110V jeśli sygnał z nadajnika jest wystarczający.
PS. też nie używałem niemieckiego od matury, mam nadzieję, że nie posadziłem jakichś buraków.
Dziękuję
A co tam pisze, żeby punkt x próbnie podłączyć do masy??
A czy może być tak,że EF40 była "zatkana" i ktoś w jej miejsce włożył EF41 ,która nie wiem.. jest mocniejsza?.. ma inny punkt pracy???
Wyciszanie szumów działa tak że przy słabszych stacjach napięcie polaryzacji lampy EF40(EF41) jest grubo poniżej zera. Pentoda jest zatkana.
Gdy pojawia się sygnał do na anodzie triody EM71 wzrasta napięcie dodatnie i napięcie polaryzacji EF40/(EF41) i lampa ta pracuje normalnie.
Jakiekolwiek zachwianie zmiana napięciowych spowoduje że pentoda w przedwzmacniaczu będzie pracować źle.
Zmiana EF40 na EF41 mogła wynikną z tego że napięcie polaryzacji podnosiło zbyt słabo aby zwykłą pentoda pracowała normalnie. Co innego selektoda.
Selektoda da łagodne wyciszanie a zwykłe pentoda ostre przejście od wyciszenie do braku tłumienia sygnału m.cz.
Najpierw sprawdź jak się zmienia napięcie na anodzie triody EM71 - brak stacji, słabiutka stacja, średnia, silna.
Da to Tobie pogląd na to jak powinno się zmieniać napięcie polaryzujące EF40. Dasz sobie radę z wyliczeniami tych dzielników rezystorowych.
Zobacz ze masz tam rezystor 30M!!!. Jest on krytyczny. Ba wszelka niewielka wilgoć zmieni jego pracę. Takiego nowego nie kupisz ale złożysz go z trzech rezystorów 10M.
STUDI pisze:Wyciszanie szumów działa tak że przy słabszych stacjach napięcie polaryzacji lampy EF40(EF41) jest grubo poniżej zera. Pentoda jest zatkana.
Gdy pojawia się sygnał do na anodzie triody EM71 wzrasta napięcie dodatnie i napięcie polaryzacji EF40/(EF41) i lampa ta pracuje normalnie.
Jakiekolwiek zachwianie zmiana napięciowych spowoduje że pentoda w przedwzmacniaczu będzie pracować źle.
Zmiana EF40 na EF41 mogła wynikną z tego że napięcie polaryzacji podnosiło zbyt słabo aby zwykłą pentoda pracowała normalnie. Co innego selektoda.
Selektoda da łagodne wyciszanie a zwykłe pentoda ostre przejście od wyciszenie do braku tłumienia sygnału m.cz.
Najpierw sprawdź jak się zmienia napięcie na anodzie triody EM71 - brak stacji, słabiutka stacja, średnia, silna.
Da to Tobie pogląd na to jak powinno się zmieniać napięcie polaryzujące EF40. Dasz sobie radę z wyliczeniami tych dzielników rezystorowych.
Zobacz ze masz tam rezystor 30M!!!. Jest on krytyczny. Ba wszelka niewielka wilgoć zmieni jego pracę. Takiego nowego nie kupisz ale złożysz go z trzech rezystorów 10M.
Problem ( przynajmniej częściowo ) rozwiązany!
Okazał się banalny - zanieczyszczone styki przełączników. Polałem "kontaktem do styków"
poruszałem parę razy i gra czysto i głośno!
Inna sprawa to lampa EF40-EF41. Gdy włożę EF40 to dzwięk jest bardzo cichy albo go wcale nie ma:-(. Na EF41 gra normalnie.
Radio mam rozebrane więc spróbuję coś pomierzyć. Co do 30M to w radiu są 2x15M.
Czyli najprwwdopodobniej ktoś "naprawił" radio wymieniając lampę. Powiedzcie mi czy zamiana EF40 na EF41 wymagała jakichś przelutowań - bo nic takiego nie widzę?