Recon pisze:Ajjj i chyba lipa... gdy zwieram np 5 z 3 nie świeci się żadna ledka, ani nie słychać 'pykania' w przekaźnikach...
No to masz nieźle namieszane w takim razie. Pewnie plus z minusem pomylony przy zasilaniu przekaźników. Ściągnij sobie schemat, bo popalisz VTL-e (założyłeś je w ogóle?).
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
W płytce załączają napięcie do przekaźników na płytce preampa i sterują ledkami, a pozostałe 5 zwiera albo rozwiera poszczególne punkty już na przebiegu preampa
Ostatnio zmieniony pt, 17 września 2010, 00:16 przez Recon, łącznie zmieniany 1 raz.
Na LDR-ach nie wiem, jakie powinno być napięcie, ale niewykluczone, że niższe niż 5V. Jeśli do tego niższego napięcia podłączysz cewki dwóch przekaźników, to może spaść do takiego poziomu, że już się przekaźnik nie załączy. Mówię o tych na preampie.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Właśnie to było moje pierwsze założenie - tylko że na pracującym preampie sprawdziłem zwierania i wszystkie były dobre np na kanale Lead:
przekaźnik przy kablu output-lead zwarty a przekaźniki na clean i cruch rozwarte, przekaźnik po stopniu z gainem na kanale lead rozwarty, a po stopniu z gainem na kanale crunch zwarty, czyli jeżeli chodzi o połączenia to jest wszystko w najlepszym porządku. Dla mnie problemy pochodzą z samych przekaźników preampowych... Dokładnie takie siedzą na płytce preampa: http://www.podzespoly-elektroniczne.pl/ ... 0&path=0;0
No i generalnie wciąż bez odpowiedzi pozostaje pytanie czemu kanał crunch działa idealnie, nawet przy zwieraniu do masy moim...???
Edit: jeszcze jedna być może przydatna obserwacja - gdy zainstalowałem tylko kanał crunch, a potem clean, to zaczęło brumieć(na cleanie) i zrobiłem eksperyment: rozlutowałem przekaźnik na tym cleanie i przewód z mastera przylutowałem bezpośrednio do płytki już zwarty, okazało się że nawet bez przekaźnika brumi, i jest to spowodowane obecnością przekaźnika obok kanału crunch, bo gdy i tego wylutowałem clean zaczął śmigać
Rozumiem, że są dwa problemy: niewłaściwe przełączanie (za duży przester itp.) i duży brum.
Przełączanie to ewidentna wina sposobu podłączenia przekaźników. Jeśli na zworkach każdy kanał działał dobrze a po założeniu przekaźników nie, to musi być wina przekaźników.
Brum może pochodzić od cewek przekaźników. W tanich, szczególnie na 5V, jak najbardziej jest to możliwe. Nie bez powodu oryginalnie są tam LDR-y. Jak mówi painlust: z g... bata nie ukręcisz...
Zawsze, ale to zawsze używam przekaźników na 12V dwusekcyjnych. Nigdy nie miałem z nimi problemu. Cały układ przełączania zaczerpnąłem od Toma. Przekaźniki są zasilane z dobrze odfiltrowanego (elektrolit 4700uF) napięcia 15V. Przed każdym przekaźnikiem jest rezystor 47R a cewki przekaźników bypasowane diodą i elektrolitem 22uF. Masa układu jest połączona z masą urządzenia w jednym punkcie. Punkt ten dobieram eksperymentalnie.
No właśnie, zauważyłem, że na 12V jest więcej opcji i jest korzystniej, ale klasyczna wpadka n00ba... teraz chyba będę musiał wydać z 50zł na te 'podróbki' VLT na amptone i zamontować do końca jak przykazał Layout...