SABA Konstanz W

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

geguś

SABA Konstanz W

Post autor: geguś »

Ten tydzień upłynie na poprawianiu Sab. :)
Do rzeczy. Pasmo UKW. Skala od 0 do 100 (brak naniesionej częstoty). Zakres odbieranych częstotliwości od 101,5MHz do 101,5MHz. :shock: Jak to? Tak, że na skali w miejscu "50" odbiera częstotliwość 108MHz. I z tego punktu i w lewo (do "0") i w prawo (do "100") jest symetryczny "zjazd" odbieranej częstotliwości, co potwierdza też lokalna stacja radiowa nadająca na 106,7MHz, którą słychać na lewo i prawo od punktu "50".
Nie spotkałem się z takim czymś, więc pytam "o szo chozi"? ;)
Jak sobie przypominam, to napięcia stałe powinny być w normie. Od czego zacząć?

I schemat rzecz jasna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: SABA Konstanz W

Post autor: Michał_B »

Jak jest rozwiązane przestrajanie? Agregat, czy wariometry?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
geguś

Ze schematu wynika że wariometr, bo i głowica też trochę za chuda na kondensator. Jak sobie przypominam szukając kiedyś zdjęć, to widziałem rozwiązanie z ustawieniem głowicy w poprzek (lampy wzdłóż), a ja mam głowicę wzdłóż a lampy w poprzek szaski. Ale nie wiem czy to ma znaczenie. Fakt, że pośrednia AM i FM jest prawidłowa ( tak mi się wydaje i tak wynika z generatora).
_idu

Post autor: _idu »

Wariometr.
Rdzenie metalowe nakręcane (tylko dwa z trzech bo trzeci heterodyny zgrywa się ze skalą za pomoća śrubki kończącej linkę napędu wariometru) na wspólny szklany pręt.

Pośrednia FM to nie 10.7MHz ale 6.75MHz. Dlatego wiele stacji odbierzesz podwójnie oraz odbierzesz te z spoza zakresu (odbiór lustrzany).
geguś

A żesz w mordkę jeża. :evil: Wszak na schemacie podali 10,7MHz.

Studi, pewny tego jesteś?
_idu

Post autor: _idu »

geguś pisze:A żesz w mordkę jeża. :evil: Wszak na schemacie podali 10,7MHz.

Studi, pewny tego jesteś?
Większość radii Saby z lat 60-tych z jakimi miałem kontakt miała p.cz. 6.75MHz. Nawet z poszerzonym UKF'em do 104MHz.
Na schemacie była informacja tym bardziej że schemat zawierał instrukcję zestrajania radia.
Dopiero ostatnie modele szczególnie stereo i hybrydowe miały już 10.7MHz.

Może w przypadku głowic z dwoma lampami EC92 było 10.7MHz. Ale to trzeba sprawdzić.
geguś

Nie chcem, ale muszem. ;) Trzeba będzie rozebrać głowicę, bo może tam ktoś grzebał. Jutro powalczę.
geguś

:oops:
Ślepota i zawierzenie temu co na papierze. W głowicy zamiast EF42 siedzą EF80 (podstawki noval). Teoretycznie to zamiennik, ale może coś jest na rzeczy?
geguś

No dobra UKW już jest. Linki było za dużo jakieś 5mm.
Teraz problem na AM. Głuchy jak pień. I faktycznie brakuje kilku rdzeni w filtrach. :(
geguś

No to postroiłem trochę radio wg opisów na schemacie i gra. Ale żeby nie było, to jeszcze dwie sprawy. Pierwsza, to niewspółbieżność oczka z sygnałem stacji. Znaczy się, jak jest najsilniejszy sygnał, to oczko nie jest "wychylone" na maxa. Dopiero odstrojenie (słyszalne duże zniekształcenia) powoduje wychylenie.

Druga to podmiana lamp na nowale. Z tematu:
viewtopic.php?f=6&t=7724
trochę potestowałem podmianę (1:1). Jako, że EF41 i ECH42 udało się, to niestety EF43 już nie. Jeżeli FM jeszcze jakoś gra, to AM już nie. Próbowałem z EF80, EF85, EF89, EF93, EBF80 i EBF89. Żadna nie chce poprawnie pracować na AM. Zostaje jeszcze sprawdzić coś z ruskich 6Ż...
Macie jekieś pomysły na tego rimloka? Jak się nie uda, to zacznę podmiankę wraz ze zmianą rezystorów w anodzie i siatce, ale wole tego uniknąć, by była zawsze możliwość wsadzenia oryginalnej lampy.