Słuchawkowiec OTL.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Słuchawkowiec OTL.
Od dłuższego czasu przymierzam się do wzmacniacza słuchawkowego w układzie OTL. Chcę go zaprojektować na posiadanych przez siebie lampach (wiadomo, kieszeń). Mam do dyspozycji kilka ECC88 i 82, jedną 6N6P, dwie 6P3S, trafo 190V/100mA + 6.3/2.5A. Czy 6N6P Wystarczy, żeby wysterować cokolwiek spore słuchawki (32 omy, max chyba kilkaset mW), czy lepiej użyć 6P3S ? Stosować sprzeżenie zwrotne, a jeśli tak to jakie (w katodzie, itp...) ? Byłbym wdzięczny za ewentualne sugestie co do budowy takiego układu (z obliczeniami i schematem jakoś sobie poradzę).
-
- 625...1249 postów
Stopień mocy czegoś takiego może być układem WA(Wtórnik katodowy) .Wzory do jego obliczenia znajdziesz tu:http://ecclab.com/start.php3?ID=6
Pozdrawiam Maciek1
p.s znalazłem u jogiego taki schemacik do słuchawek
Pozdrawiam Maciek1
p.s znalazłem u jogiego taki schemacik do słuchawek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Sporo projektów znajdziesz tutaj: http://headwize.com/projects/index.htm
-
- 100...124 posty
Tym wzmacniaczem od Yogiego nie wysterujesz słuchawek 32 omy/100mW. Robiłem wzmacniacz na 6N13S (70mA prądu anodowego) i niestety lepiej grał gdy podłączyłem trafka TG2,5-666.
Na wyjściu jednak lepiej sprawuja się pentody ( wieksza sprawność) i juz np. na ECL86 da sie zrobić sensowny wzmak (35 mA prądu anodowego)
R
Na wyjściu jednak lepiej sprawuja się pentody ( wieksza sprawność) i juz np. na ECL86 da sie zrobić sensowny wzmak (35 mA prądu anodowego)
R
-
- 625...1249 postów
Witam i przepraszam ,że odbiegam od tematu
.(uznałem,że nie warto zaczynać nowego tematu po to by zadać jedno pytanie.)
Mój kumpel marcin zaraził się ode mnie "lampamanią"
i chciał wykonać sobie coś prostego.
Dałem mu ten schemat od jogiego
i mam pytanie: Czy wogule będzię coś słychać przy obciążeniu 32ohm??
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam
Maciek1

Mój kumpel marcin zaraził się ode mnie "lampamanią"

Dałem mu ten schemat od jogiego

Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam
Maciek1
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
Jesli moge to zwroce uwage na rezystancje zrodla. Jesli jest duza to przetworniki sa slabo tlumione z tendencja do rezonansow. Warto te sluchawki zbadac bialym szumem. czy czasem nie maja silnych rezonansow. Oczywiscie "na glowie" czyli w naturalnych warunkach sluchania. Jak temat interesuje to napisze wiecej.
Ostatnio kupilem na bazarze sluchawki za 7zl. Oczywiscie uzywane i to mocno. Ale mialy cos w sobie. Mianowicie bardzo silny niski bas.
Przerobilem je tak. Odcialem denka zakrywajce membrane aby nie tworzyc komory rezonansowej. Na to miejsce wcisnalem siatki z glosnikow focala bo takie mialem. I koniec. Rezultaty?
bardzo dobre. Pozbylem sie tego dudnienia bo choc niskie to zawsze rezonans. No to mam hi-end za 7zl.
No dobrze ale dlaczego firmy tak robia, ze to dudni?
Lepsza obciazalnosc - wieksza wytrzymalosc na silne sygnaly i na pierwszy sluch ucha wydaje sie ze sa mocne.
Ostatnio kupilem na bazarze sluchawki za 7zl. Oczywiscie uzywane i to mocno. Ale mialy cos w sobie. Mianowicie bardzo silny niski bas.
Przerobilem je tak. Odcialem denka zakrywajce membrane aby nie tworzyc komory rezonansowej. Na to miejsce wcisnalem siatki z glosnikow focala bo takie mialem. I koniec. Rezultaty?
bardzo dobre. Pozbylem sie tego dudnienia bo choc niskie to zawsze rezonans. No to mam hi-end za 7zl.
No dobrze ale dlaczego firmy tak robia, ze to dudni?
Lepsza obciazalnosc - wieksza wytrzymalosc na silne sygnaly i na pierwszy sluch ucha wydaje sie ze sa mocne.
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
Robię ten układ http://headwize.com/projects/showfile.p ... e1_prj.htm
Czy ktoś może mi wyjaśnić po co taki udziwniony zasilacz anodowy?
Ma toto jakieś zalety w porównaniu do "normalnego" zasilacza
Czy ktoś może mi wyjaśnić po co taki udziwniony zasilacz anodowy?
Ma toto jakieś zalety w porównaniu do "normalnego" zasilacza

-
- 2500...3124 posty
-
- moderator
Jak robisz prostownik półprzewodnikowy to bez żadnego problemu możesz tak zrobić. Jednak układy lampowe z reguły mają i prostownik lampowy, a tu zrobienie graetza jest trudniejsze - aż cztery lampy, do tego z trzema oddzielnymi żarzeniami. Dlatego układy na ogół lampowe zasilało się albo prostownikiem jednopołówkowym (małej mocy), albo dwupołówkoym na dwóch diodach, tak jak w tym układzie, z dzielonym uzwojeniem i oddzielną diodą dla każdej połówki. Tu jest po prostu wykorzystany typowy układ lampowy i diody krzemowe. Tak samo do filtracji tętnień sieci wykorzystuje się starożytną metodę - filtr LC typu П, bo to skutecznie wyfiltruje tętnienia, jest proste i bezawaryjne. A tych kilka woltów spadku napięcia na dławiku nikomu nie szkodzi.szalony pisze:Ja jestem raczej początkujący, wiec sorry. Ale czemu nie ma tam trafa z pojedynczym uzwojeniem i mostka Graetza ?
-
- 500...624 posty
Nic w tym zasilaczu nie jest "udziwnionego".
Zasilanie napięcia żarzenia jest stabilizowane co zmniejsza przydźwięk sieci.
A zasilacz anodowy jest "standardowy" zwykły układ filtracji dławikowo-pojemnościowy.
Pewnie zdziwiły Cię te kondensatory równolegel wpięte do diód prostowniczych.
Taki układ zmniejsza zakłócenia od strony zasilacza - bardzo często stosowany.
Zasilanie napięcia żarzenia jest stabilizowane co zmniejsza przydźwięk sieci.
A zasilacz anodowy jest "standardowy" zwykły układ filtracji dławikowo-pojemnościowy.
Pewnie zdziwiły Cię te kondensatory równolegel wpięte do diód prostowniczych.
Taki układ zmniejsza zakłócenia od strony zasilacza - bardzo często stosowany.
"Mathematics is the language of nature"