Raport z placu boju.
Testowałem różne biblioteki do obsługi RS-a, w końcu znalazłem coś co nie wymaga instalowania RTL-a , obsługuje COM-y do numerku wyższego niż 8 i jest darmowe. No i jest zgodne z moją wersją Delphi, która niestety nie jest pierwszej młodości
Z braku (jeszcze) miernika źródłem danych jest odbiornik GPS podłączony do wirtualnego portu szeregowego przez bluetootha i ta kombinacja ładnie działa. Na moim stacjonarnym kompie (XP) przydzielany jest COM12. Nie udało mi się uruchomić wirtualnego portu pod Vistą i ją sobie na razie odpuszczę. Próbuję jeszcze dopracować duperelki typu np. lista dostępnych portów w komputerze.
traxman pisze:Niedobrze, nie będę miał jak sprawdzać...
Wojtek pisze:
mak222 pisze:Raport z placu boju.
.... Nie udało mi się uruchomić wirtualnego portu pod Vistą i ją sobie na razie odpuszczę. .....
A to szkoda bo to i na win7 tez nie pojdzie, wiec nie skorzystam. Moze jednak jak juz robić to tak aby na nowych systemach tez dało rade wykorzystać.
Kurcze, miernik został tak skonstruowany że komunikacja jest po RS-ie. Nic nie poradzę na to, że najnowsze systemy olewają ten sposób komunikacji. Pozostaje szukać przejściówek sprzętowych lub jakiś rozwiązań programowych. W Viście w trakcie tworzenia wirtualnego portu przydzielało COM0 i nie znalazłem miejsca gdzie można by to zmienić. Może jakiś zaawansowany posiadacz Visty lub W7 wie jak to zrobić lub spróbuje coś znaleźć.
W ostateczności można kupić laptopa za stówę ze sprzętowym COM-em. Będzie do miernika jak znalazł.
Ja mam ThinkPad R500 z Win7 ze stacją dokującą wyposażoną w com i lpt i na tych portach bez problemu różne urządzonka śmigają (programatory czy komunikacja po RS z mikrokontrolerami). Czy w zwiazku z tym uzyskam połaczenie z twoim programem również czy nie?
mak222 pisze:
Kurcze, miernik został tak skonstruowany że komunikacja jest po RS-ie. Nic nie poradzę na to, że najnowsze systemy olewają ten sposób komunikacji.
(...)
Marek
Traxman zrobił też moduł do wmontowania w mierniku zamiast gniazda COM, dzięki któremu miernik można podłączyć do PC przez USB.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Ale to USB dalej wykorzystuje "wirtualny" COM, więc z punktu widzenia oprogramowania nic to nie zmienia.
Co do doświadczeń z COM pod W7X64, może okazać się, ze program będzie działał, na "żywca" mam przegrany z XP terminal i działa on bezproblemowo (widocznie wykorzystuje standardowe procedury obsługi), natomiast program do oscyloskopu nie działa wcale niezależnie od kanału USB/COM/USB2COM
Korzystając z okazji, że jestem w wątku: w ostatnim czasie dostałem kilka maili od czytelników EP, które można streścić tak: "przeczytałem artykuł i chciałbym zbudować miernik, ale z opisu wynika, że obsługa jest udziwniona".
Czy możecie napisać ile czasu zajęło Wam opanowanie obsługi miernika i czy były z tym jakieś problemy? Liczę zwłaszcza na informacje od "świeżych" użytkowników, ale jeśli ktoś ze "starszych" pamięta swoje początki, to też chętnie poczytam.
Na obsługę nikt nie narzekał, ja natomiast mam emaile z pretensjami od ludzi, którym nie chce przeczytać wątku lub EP i chcą stanowczo odpowiedzi na swoje pytania - cóż lenistwo to dzisiaj powszechnie spotykana cecha.