A pomysłem natchnęła mnie wizyta u naszego Kolegi, gdzie oprócz wielu pasjonujących projektów zobaczyłem duże pomieszczenie w sam raz nadające się do prowadzenia takiej firmy. Można wystawić na Allegro taką usługę jak "zestrajanie odbiornika" Klient powinien dostawać wydruki z czułości i selektywności odbiornika, i emisji każdej z lamp, bo taki glejt znacznie podniesie późniejszą cenę odsprzedaży radia. Podobnie jak w przypadku starego zabytkowego samochodu potrzebny jest przegląd rejestracyjny, ważne OC i komplet wydruków z geometrii , hamulców, amortyzatorów, składu spalin etc.
Pomierzone lampy miały by w niewidocznym miejscu przystawioną małą pieczątkę, (co by ich nie podmieniać) lub wpisany numer seryjny lampy do karty pomiaru a filtry pcz. i głowice - plomby z wosku.
Cena powinna zaczynać się od 100 PLN netto w przypadku dobrze działających Pionierów i Mazurów , do powiedzmy 500 PLN w przypadku Elektrita Allegro. poskładanego "żeby tylko grał" z pięciu innych wraków.... Oczywiście + koszty kuriera.
Oczywiście powinny być "demówki" czyli typowe radia zestrojone na "żyletę" i sfilmowane na YT w HD żeby Klient widział jak naprawdę odbiera dobrze zestrojony Pionier, Mazur, Tatry, Sarabanda, Telefunken czy Lowe Opta.... No i oczywiście przy takim warsztacie może rozwinąć się dosprzedaż np. modulatorków AM, czy kabli z transformatorkiem do bezpiecznego wysterowania wejścia gramofonowego radia z takiego np. IPoda....
A to filmik z pory dnia, kiedy była słaba propagacja: http://www.youtube.com/watch?v=pBqcnn7r0l8
Ten z wieczora z 90 stacjami będzie jutro....

Pozdrawiam.