Skład lampy T-12W/21, oraz T-26W/22 - tylko złom?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Skład lampy T-12W/21, oraz T-26W/22 - tylko złom?
Wypada się przywitać, a więc witam szanowne grono użytkowników.
Specjalnie założyłem konto, aby trochę zgłębić wiedzę, gdyż "google" nie potrafił udzielić mi jednoznacznej odpowiedzi.
Problematyczne zagadnienie:
- "Skład lamp generacyjnych dużej mocy", w moim przypadku T-26W/22 oraz T-12W/21 . Posiadam kilka takich lamp, niesprawnych i otrzymałem już kilka razy propozycję sprzedaży ich nie ukrywam, po cenie 300-500zł. Rozumiem, że kolekcjoner kupi nawet niesprawną lampę, ale czy to nie jest tak jak ze skupem "katalizatorów"? Czy w lampach nie wytrącają się jakieś metale "szlachetne". Może sama lampa jest z takich metali wykonana. Pozłacane powierzchnie, srebrne luty, etc. I to jest istotą mojego pytania, czy sama lampa uszkodzona, ma wartość kolorowego złomu mosiądz/miedź?
Jeżeli ktoś posiada takie informację, byłbym wdzięczny za podzielenie się wiedzą.
Pozdrawiam
Specjalnie założyłem konto, aby trochę zgłębić wiedzę, gdyż "google" nie potrafił udzielić mi jednoznacznej odpowiedzi.
Problematyczne zagadnienie:
- "Skład lamp generacyjnych dużej mocy", w moim przypadku T-26W/22 oraz T-12W/21 . Posiadam kilka takich lamp, niesprawnych i otrzymałem już kilka razy propozycję sprzedaży ich nie ukrywam, po cenie 300-500zł. Rozumiem, że kolekcjoner kupi nawet niesprawną lampę, ale czy to nie jest tak jak ze skupem "katalizatorów"? Czy w lampach nie wytrącają się jakieś metale "szlachetne". Może sama lampa jest z takich metali wykonana. Pozłacane powierzchnie, srebrne luty, etc. I to jest istotą mojego pytania, czy sama lampa uszkodzona, ma wartość kolorowego złomu mosiądz/miedź?
Jeżeli ktoś posiada takie informację, byłbym wdzięczny za podzielenie się wiedzą.
Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
Re: Skład lampy T-12W/21, oraz T-26W/22 - tylko złom?
W niektórych lampach są naprawdę duże ilości złota oraz innych metali szlachetnych. Kiedyś widziałem listę ile złota jest w jakiej lampie, ale teraz za nic nie moge tego znaleźć...
-
- 1250...1874 posty
O proszę, znalazłem 
Format pliku zmienić z .pdf na .djvu i otworzyć jakimś programem który radzi sobie z plikami .djvu

Format pliku zmienić z .pdf na .djvu i otworzyć jakimś programem który radzi sobie z plikami .djvu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 5...9 postów
Dziękuję bardzo, piękny język dokumentu, ale niestety albo tych lamp nie ma tam, albo nie łapie się w cyrylicy.
Dzięki bardzo za Twoje zdanie megabit, może będzie z czego obrączkę przetopić
Przejechałbym się do jakiegoś eksperta, żeby ocenił i wybadał, ale to oczywiście rzetelnej informacji nie uzyskam, dlatego szukam pomocy na forum, bo tu jest to bezinteresowne.
No i co wiele głów to nie jedna.

Przejechałbym się do jakiegoś eksperta, żeby ocenił i wybadał, ale to oczywiście rzetelnej informacji nie uzyskam, dlatego szukam pomocy na forum, bo tu jest to bezinteresowne.
-
- moderator
Bo tam są tylko elementy (bo nie tylko lampy) rosyjskie, a twoje lampy są polskie.cyrus1986 pisze:Dziękuję bardzo, piękny język dokumentu, ale niestety albo tych lamp nie ma tam, albo nie łapie się w cyrylicy.
-
- 6250...9374 posty
Koledzy dajcie spokój, jeszcze kolega uwierzy, że te bańki, poza wartością kolekcjonerską, mają jakąś wartość materialną, pojedzie do ,,eksperta'' a zyskał by więcej (jeśli w ogóle) zbierając aluminiowe puszki po wypitych browarach. Kolego cyrus1986 zejdź z tego tematu, wstydu oszczędź, w większych miastach, w kontenerach na elektrośmieci, więcej ciekawszych zabawek znajdziesz...jak ci ktoś dawał (a wątpię, kasa leżała na stole???) 300-500zł za bańkę to trzeba było NATYCHMIAST złapać kasę i w nogi.cyrus1986 pisze:
-
- 5...9 postów
cirrostrato, dziękuję za opinię, na pewno cenna :]
ale było parę osób, które chciały kupić sprawną lampę za 1000zł , do celów kolekcjonerskich argumentując, że teraz już tego nikt nie używa. Że właściwie to tylko element kolekcjonerski i nikt mi więcej za taką lampę teraz nie da - efekt lampa sprzedana za duże pieniądze, i to nie jednorazowe :] - w Polsce jest parę zakładów, które nadal używają tych lamp, eksploatowane intensywnie wytrzymują ok. roku.
Co do wartości zepsutej lampy, zdaje sobie sprawę, że idąc na złom otrzymam kasę jak za złom. Ale jadąc do huty, lub innych odbiorców "wartościowego" złomu, stawki są dużo korzystniejsze.
Nie wierzę, że te lampy są wykonane z "ogólnodostępnych" materiałów. Po prostu moja nie wiedza, nie pozwala mi działać dalej. Jak już będę wiedział co w tej lampie siedzi, to znajdę klienta, chociażby na "jeden" pierwiastek szlachetny, który będzie gotowy zapłacić odpowiednią kwotę. Np. z czego wykonane są elektrody, siatka, osłony. Nabyłem jedną z tych lamp z całym stojakiem - 25kg mosiądzu, 10kg miedzi. Kilka kondensatorów talerzowych. Może i śmieci, ale za sam kolorowy złom, oddając w hucie wyszedłem na duży plus.
Czy kasa leżała na stole, można powiedzieć że tak - wymiana na kondensatory wodne - nowe nie używane o wartości 500-600zł.
Faktycznie kompromituje się nie wiedzą, a ludzie kompromitują się sprzedając z lenistwa coś za piwo, warte przynajmniej 10 skrzynek piwa, także doskonale zdaje sobie sprawę, że niewiedza kosztuje najwięcej dlatego chcę swoją wiedzę poszerzyć chociaż połowicznie.
Wiadomo, że milionów na tym nie zarobię, ale nie lubię pozbywać się rzeczy, nie wiedząc czego się pozbywam.
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim zainteresowanym tematem za pomoc.
ale było parę osób, które chciały kupić sprawną lampę za 1000zł , do celów kolekcjonerskich argumentując, że teraz już tego nikt nie używa. Że właściwie to tylko element kolekcjonerski i nikt mi więcej za taką lampę teraz nie da - efekt lampa sprzedana za duże pieniądze, i to nie jednorazowe :] - w Polsce jest parę zakładów, które nadal używają tych lamp, eksploatowane intensywnie wytrzymują ok. roku.
Co do wartości zepsutej lampy, zdaje sobie sprawę, że idąc na złom otrzymam kasę jak za złom. Ale jadąc do huty, lub innych odbiorców "wartościowego" złomu, stawki są dużo korzystniejsze.
Nie wierzę, że te lampy są wykonane z "ogólnodostępnych" materiałów. Po prostu moja nie wiedza, nie pozwala mi działać dalej. Jak już będę wiedział co w tej lampie siedzi, to znajdę klienta, chociażby na "jeden" pierwiastek szlachetny, który będzie gotowy zapłacić odpowiednią kwotę. Np. z czego wykonane są elektrody, siatka, osłony. Nabyłem jedną z tych lamp z całym stojakiem - 25kg mosiądzu, 10kg miedzi. Kilka kondensatorów talerzowych. Może i śmieci, ale za sam kolorowy złom, oddając w hucie wyszedłem na duży plus.
Czy kasa leżała na stole, można powiedzieć że tak - wymiana na kondensatory wodne - nowe nie używane o wartości 500-600zł.
Faktycznie kompromituje się nie wiedzą, a ludzie kompromitują się sprzedając z lenistwa coś za piwo, warte przynajmniej 10 skrzynek piwa, także doskonale zdaje sobie sprawę, że niewiedza kosztuje najwięcej dlatego chcę swoją wiedzę poszerzyć chociaż połowicznie.
Wiadomo, że milionów na tym nie zarobię, ale nie lubię pozbywać się rzeczy, nie wiedząc czego się pozbywam.
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim zainteresowanym tematem za pomoc.
-
- 6250...9374 posty
No to takie buty, ja też kupiłem cztery monitory z kineskopami A50/140W praktycznie nówki (i nie zawiodłem się na jakości tych kineskopów) płacąc 2zł za całość a na złomie za samo alu dostałem ponad 80zł. Powodzenia w biznesach. Pozdrawiam.cyrus1986 pisze: Nabyłem jedną z tych lamp z całym stojakiem - 25kg mosiądzu, 10kg miedzi. Kilka kondensatorów talerzowych. Może i śmieci, ale za sam kolorowy złom, oddając w hucie wyszedłem na duży plus.
-
- 6250...9374 posty
Właśnie znalazłem coś takiego http://allegro.pl/lampa-elektronowa-t-1 ... 58194.html a wystawia jakiś marzyciel...
W lampie takiej siedzi sporo miedzi, trochę cyrkonu, wolframu, molibdenu, niekidy tantalu. Srebrzone były kontakty.
Co do ceny lamp nadawczych, to jestem skłonny twierdzić, że nowe mogą kosztować nawet paredziesiąt tys. zł. Ale jak taka lampa leży tyle lat, to już raczej nie bardzo...
Co do ceny lamp nadawczych, to jestem skłonny twierdzić, że nowe mogą kosztować nawet paredziesiąt tys. zł. Ale jak taka lampa leży tyle lat, to już raczej nie bardzo...
-
- 5...9 postów
cirrostrato - pięknie znalazłeś :] Nie wiedziałem, czy mogę umieszczać linki do aukcji - mojego autorstwa aukcje. Co do marzycielstwa - widać nie bardzo wiesz na czym polega handel :> - lampa T-26W/22 sprzedana (cenny lepiej nie znać, bo się można rozmarzyć)
Alek - zamiennik T-26W/22, wraz z kondensatorami dokładnie 4750E (- Euro, ale nie ma znaczka
), wiem bo orientowałem się ile trzeba, aktualnie za to zapłacić. Dzięki za informację, teraz wiem przynajmniej czego się spodziewać tam w tej skorupie 
Tak swoją drogą, jak już kolega cirrostrato wyszukał w czeluściach Alledrogo moje skromne aukcje, to możecie mi powiedzieć co to jest za bańka http://allegro.pl/lampa-elektronowa-tos ... 58193.html - właściwie jej przeznaczenie, ewentualnie jakieś dane. Bo w sieci nic, a nic. Bańka widmo, tylko na japońskich stronach 1/2 odnośniki.
Alek - zamiennik T-26W/22, wraz z kondensatorami dokładnie 4750E (- Euro, ale nie ma znaczka

Tak swoją drogą, jak już kolega cirrostrato wyszukał w czeluściach Alledrogo moje skromne aukcje, to możecie mi powiedzieć co to jest za bańka http://allegro.pl/lampa-elektronowa-tos ... 58193.html - właściwie jej przeznaczenie, ewentualnie jakieś dane. Bo w sieci nic, a nic. Bańka widmo, tylko na japońskich stronach 1/2 odnośniki.
-
- 2500...3124 posty
Gazowana prostownicza.
http://www.scheidig.de/Roehren/Generier ... ichter.htm
http://www.scheidig.de/Roehren/Generier ... ichter.htm
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!