Krok pierwszy - generator modulujący ~1kHz.
Eksperymenty z triodą (ECC81, docelowo miała być ECH81) w układzie Meissnera nie przyniosły zachwycających efektów, tak więc wróciłem do układu generatora RC. Powstał on w oparciu o schemat z MT, jednak jest nieco bardziej rozbudowany. Wykorzystałem ECF82, przeliczyłem elementy przesuwnika fazowego na 1kHz (w praktyce wyszło dużo mniej - do poprawienia), a triodę użyłem w układzie wtórnika katodowego, bowiem bez niego generator byłby generatorem specjalnej troski... Elementy RC wylądowały na ścinku laminatu a lampa podłączona jest krótkimi (aktualnie trochę przydługawymi) przewodami.
Na wyjściu całkiem zgrabny i nieźle brzmiący sinus, ok. 12v pp.
Przy Uzas=126V Izas=2,92mA, docelowo napięcie zasilania ma wynosić 150V.
Krokiem drugim będzie generator w.cz. na heptodzie ECH81. Jakieś pomysły jak wykorzystać wolną triodę? Katoda chcąc-nie chcąc połączona z masą nieco ogranicza wybór zastosowań...

edit: Jako że obliczenia sobie, a zastosowane wartości elementów sobie, Rwy wtórnika jest większa od założonej. Próby wykazały, iż wartość potencjometru na wyjściu nie powinna być mniejsza od 7k, poniżej napięcie zaczyna siadać. Potencjometr 10kΩ wypada w tej roli bardzo dobrze. W szereg z C sprzęgającym 100nF należy wstawić R ok. 2kΩ, w innym przypadku z niejasnych dla mnie powodów wtórnik zaczyna szaleć gdy potencjometr ustawiony jest prawie na max sygnału.
edit2: Zastąpienie ECF82 przez 6Ф12П (głównie z uwagi na mniejszą moc żarzenia) nie dało dobrych efektów bez zmian układowych (kosmiczne amplitudy sygnału, przycinanie wierzchołków). Nie mam dziś nastroju do kombinacji, zostaję przy swojskiej ECF82. Natomiast brykający wtórnik udało się skutecznie ogarnąć włączając w obwód siatki antyparazyt 2kΩ.
edit3: Dokonałem pseudopomiaru widma (wejście mikrofonowe laptopa