Dynaco 6BQ5 Low Power Amp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Dynaco 6BQ5 Low Power Amp
Zbudował może ktoś z was klon tego projektu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
-
- 3125...6249 postów
Re: Dynaco 6BQ5 Low Power Amp
Po pierwsze: czemu to się nazywa "low power"? Te kilkanaście uczciwych watów się z tego wydusi.
Po drugie: w jaki sposób to niby ma być użyte do "poprawienia własności fabrycznych wzmacniaczy"? Chyba poprzez ich zastąpienie.
Po trzecie: myślę, że nie ma się co zastanawiać nad tym czy ktoś to zbudował czy nie, projekt jest wyjątkowo prosty i nie wydziwiony. Jak Ci się podoba to po prostu siadasz i budujesz
Po drugie: w jaki sposób to niby ma być użyte do "poprawienia własności fabrycznych wzmacniaczy"? Chyba poprzez ich zastąpienie.
Po trzecie: myślę, że nie ma się co zastanawiać nad tym czy ktoś to zbudował czy nie, projekt jest wyjątkowo prosty i nie wydziwiony. Jak Ci się podoba to po prostu siadasz i budujesz

-
- 6250...9374 posty
Zwykła końcówka UL PP z automatyczną polaryzacją, ale z tą zamiennoscią układu pod 6V6 i 6BQ5 to lekka przesada.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
Projekt wygląda na lata 60-te i w tym kontekście trzeba czytać opis chyba.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- moderator
Ja bym chętnie zobaczył dokładny opis transformatora 

-
- 3125...6249 postów
Może tu coś wyczytasz między wierszami. Transformator ma pasmo 6Hz-60kHz i kosztował 20$. 
http://www.the-planet.org/pdf/transformer.pdf

http://www.the-planet.org/pdf/transformer.pdf
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
Nie wiem, jethro. Napisz do firmy Dynaco.jethrotull pisze:Po pierwsze: czemu to się nazywa "low power"? Te kilkanaście uczciwych watów się z tego wydusi.
Firma Dynaco rekomendowała transformatory A-410, które są podobno "as rare as honest politicians" jak napisał ktoś na anglosaskim forum. Może coś wyguglasz.Piotr pisze:Ja bym chętnie zobaczył dokładny opis transformatora
Ostatnio zmieniony śr, 25 sierpnia 2010, 17:29 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
Low power, bo to najsłabsze Dynaco, pozostałe były na EL34/KT88 i miały sporo więcej niż 10W.
Jeżeli chodzi o dopisek "polepszenie" to w porównaniu do ówczesnych końcówek zabudowanych w konsole i radia - te Dynaco jest bądź co bądź HiFi (której to normy jeszcze nie było chyba wtedy).
Jeżeli chodzi o dopisek "polepszenie" to w porównaniu do ówczesnych końcówek zabudowanych w konsole i radia - te Dynaco jest bądź co bądź HiFi (której to normy jeszcze nie było chyba wtedy).