Preamp - CAE 3+se (Bob Bradshaw) - porady
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Preamp - CAE 3+se (Bob Bradshaw) - porady
Obejrzyj PCB pod lupą, czy gdzieś nie masz jakiejś pasożytniczej ścieżki. Przy trawieniu starczy mały włosek, który przyklei sie do miedzi, żeby po trawieniu pozostało niewidoczne na pierwszy rzut oka zwarcie. Sprawdź też czy jakaś zbyt długa nóżka po przylutowaniu elementu do płytki nie dotyka do chassis.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1250...1874 posty
Znów zaczął grać, pod mp3-ojką... obstukuje wszystko co tylko mogę i nie przestaje grać
Magia Świąt... co do trawienia, to mało możliwe bo ścieżki są bardzo ładnie rozplanowane i dalekie od siebie, ale zobaczę, o dotyku do chassis nie może być mowy bo płytki są umieszczone mniej więcej na środku jeśli chodzi o wysokość...
Dobra... Znalazłem winowajce, to potencjometr Volume gdy go dociskam lekko albo poprostu krece przerywa ostro i potem trzeba się pomęczyć żeby znowu działał... Wszystkie moje potki to chinszczyzna za 2zł czy tam 1,5zł a to był jedyny 'rasowy' alfa zamówiony na amptone
wnioski same przychodzą na myśl - oszczędzajmy na chińczykach 

Dobra... Znalazłem winowajce, to potencjometr Volume gdy go dociskam lekko albo poprostu krece przerywa ostro i potem trzeba się pomęczyć żeby znowu działał... Wszystkie moje potki to chinszczyzna za 2zł czy tam 1,5zł a to był jedyny 'rasowy' alfa zamówiony na amptone

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 1250...1874 posty
Jednak nici z nagrywania, zrobiłem ten symulator, pod głośnikiem mojego comba ładnie gra, ale gdy podpinam do emu jest słabo... Dźwięk z głośników jest 'charczący' i w ogóle brudny, jak ten z wcześniejszych próbek... I tak jakby 'okrojony'...
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 3125...6249 postów
Za duży poziom sygnału na wejściu symulatora. Musisz na wyjściu preampu jakiś dzielnik zastosować. Jakim napięciem zasilasz symulator?Recon pisze:Dźwięk z głośników jest 'charczący' i w ogóle brudny, jak ten z wcześniejszych próbek... I tak jakby 'okrojony'...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
9V bateryjką tak jak pisze na rozpisce TL072, zmniejszyć to?
Jeszcze poboczne pytanko: jakie diody są w VTL5C1(napięcie i prąd)?? Bo chciałem sobie zrobić
Jeszcze poboczne pytanko: jakie diody są w VTL5C1(napięcie i prąd)?? Bo chciałem sobie zrobić
Ostatnio zmieniony śr, 25 sierpnia 2010, 12:46 przez Recon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 3125...6249 postów
Jeśli zmniejszysz, to będzie obcinać jeszcze bardziej. Trzeba zwiększyć, ale nie przekroczyć maksymalnego napięcia zasilania dla TL072, bo się spali...
Zmniejszyć trzeba amplitudę sygnału na wejściu TL072. To co innego niż napięcie zasilania. Orientuj się, bo będziesz się kręcił w kółko...
Zmniejszyć trzeba amplitudę sygnału na wejściu TL072. To co innego niż napięcie zasilania. Orientuj się, bo będziesz się kręcił w kółko...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Na rozpisce pisze że TL072 zasilane jest +-18V, to 2x tyle, o ile pamiętam dysponuje zasilaczem na 12V
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 3125...6249 postów
Wg. mnie -18 - +18 to nie jest dwa razy więcej od 0-9V. Możesz spróbować dwie bateryjki, będziesz miał 0-18V. Więcej się nie da, bo żeby zasilić z +/-18V, trzeba przerobić układ i PCB.Recon pisze:Na rozpisce pisze że TL072 zasilane jest +-18V, to 2x tyle, o ile pamiętam dysponuje zasilaczem na 12V
Tylko nie wiem, czy nie łatwiej zrobić na wyjściu preampu dzielnik z dwóch rezystorów...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
Akurat dzielnik to średni pomysł, ze względu na szumy. Stłumienie sygnału dzielnikiem o -XdB spowoduje że o tyle samo spadnie stosunek sygnału do szumu. Lepiej po prostu zmniejszyć wzmocnienie TL072 manipulując elementami pętli. Chyba, że amplituda sygnału wejściowego przekracza napięcie zasilania układu - wtedy nie ma rady.
-
- 3125...6249 postów
No taka jest właśnie moja diagnoza, bo szklana kula właśnie wróciła z serwisu.jethrotull pisze:Chyba, że amplituda sygnału wejściowego przekracza napięcie zasilania układu - wtedy nie ma rady.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Zrobiłem ten trik z dwiema bateriami i nadal to samo... Dobrze że w combie chociaż ładnie brzmi...
Ale trochę dziwnie bo na stronie i w schemacie była mowa o 9V, jeden z użytkowników sloclone polecał go, on nie miał z tego wynika żadnych problemów przy nagrywaniu x88r
Ale trochę dziwnie bo na stronie i w schemacie była mowa o 9V, jeden z użytkowników sloclone polecał go, on nie miał z tego wynika żadnych problemów przy nagrywaniu x88r
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 1250...1874 posty
Witam,
Preamp cały gotowy
no prócz swithowania, ale to później
jest tak:
Kanał czysty - super brzmienie, bardzo fajnie da się bawić z eq, dźwięk ciepły bardzo pełny i w ogóle lepszego nie mogłem sobie wymarzyć
zero szumów.
Kanał Lead - zero szumów, brzmienie także ciepłe i pełne z dosyć mocnym dołem co mnie bardzo bardzo cieszy, ale pojawił się dokładnie ten sam problem co na kanale Crunch, drive'u jest za mało... Nie dam rady tego ładnie nagrać dlatego muszę posłużyć się porównaniami, ilość przesteru jest podobna w(mowa tu o gainie rozkręconym na full):
Verigo - U2 praktycznie identyczna barwa i ilość przesteru co The Edge w tym kawałku
Thunderstuck - AC/DC - trochę mniej przesteru niż tu
Wehikuł Czasu - Dżem(intro) - trochę więcej niż tu
Generalnie pierwsza pozycja najbardziej odzwierciedla dźwięk kanału Lead, opisując mogę jeszcze powiedzieć że przesteru jest tyle, że nie da się już rozkładać akordów. Co do sustaine'u nie jest też jakiś wybitny - po 2,5s dźwięk cichnie.
Mam nadzieję, że to faktycznie przez brak końcówki i że po podłączeniu preampa pod końcówkę z kolumnami na kanale lead dostane mocnego higainowca z gęstym i mocnym przesterem
ile mniej więcej końcówka mocy może dać przesteru więcej w % ?
Preamp cały gotowy

Kanał czysty - super brzmienie, bardzo fajnie da się bawić z eq, dźwięk ciepły bardzo pełny i w ogóle lepszego nie mogłem sobie wymarzyć

Kanał Lead - zero szumów, brzmienie także ciepłe i pełne z dosyć mocnym dołem co mnie bardzo bardzo cieszy, ale pojawił się dokładnie ten sam problem co na kanale Crunch, drive'u jest za mało... Nie dam rady tego ładnie nagrać dlatego muszę posłużyć się porównaniami, ilość przesteru jest podobna w(mowa tu o gainie rozkręconym na full):
Verigo - U2 praktycznie identyczna barwa i ilość przesteru co The Edge w tym kawałku
Thunderstuck - AC/DC - trochę mniej przesteru niż tu
Wehikuł Czasu - Dżem(intro) - trochę więcej niż tu
Generalnie pierwsza pozycja najbardziej odzwierciedla dźwięk kanału Lead, opisując mogę jeszcze powiedzieć że przesteru jest tyle, że nie da się już rozkładać akordów. Co do sustaine'u nie jest też jakiś wybitny - po 2,5s dźwięk cichnie.
Mam nadzieję, że to faktycznie przez brak końcówki i że po podłączeniu preampa pod końcówkę z kolumnami na kanale lead dostane mocnego higainowca z gęstym i mocnym przesterem

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 9375...12499 postów
W przypadku hi-gainów to około 80% to preamp, ale to jest procent brzmienia, bo nie tylko przester wpływa na brzmienie.
-
- 1250...1874 posty
To w takim razie nie wyobrażam sobie mojego kanału Lead, jako kanału(tak opisywany jest lead Soldano) o "cieżkim ostrym czasem trudnym do opanowania przesterze"... Coś musi być nie tak
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 9375...12499 postów
I pewnie jest...
Czerostopniowy hi-gain bez względu na napięcie zasilania i bez względu na końcówkę powinien rzucać gruzem potężnym, choć moje preampy typu Black Altar rzucały tym gruzem potężniej jak się je uzywało jako przestery czyli jak były podpiete w kanał czysty wzmacniacza tranzystorowego. Za to podpięcie ich jako preampy (wejście return pętli tego samego wzmacniacza - VS2000) już takiego mięsa ukręcić się nie dało. Napięcie zasilania ma niebagatelny wpływ na brzmienie i przester. Ja właściwie moich hi-gainów nie zasilałem nigdy napięciem wyższym niż 300 no może 320V. Za to preamp Atomica zasilany z napięć typowych dla pięciowatowca (niezłe brzmienie) i dość wysokich (powyżej 300V) to już tylko lekki crunchyk dało się z niego wycisnąć...
Czerostopniowy hi-gain bez względu na napięcie zasilania i bez względu na końcówkę powinien rzucać gruzem potężnym, choć moje preampy typu Black Altar rzucały tym gruzem potężniej jak się je uzywało jako przestery czyli jak były podpiete w kanał czysty wzmacniacza tranzystorowego. Za to podpięcie ich jako preampy (wejście return pętli tego samego wzmacniacza - VS2000) już takiego mięsa ukręcić się nie dało. Napięcie zasilania ma niebagatelny wpływ na brzmienie i przester. Ja właściwie moich hi-gainów nie zasilałem nigdy napięciem wyższym niż 300 no może 320V. Za to preamp Atomica zasilany z napięć typowych dla pięciowatowca (niezłe brzmienie) i dość wysokich (powyżej 300V) to już tylko lekki crunchyk dało się z niego wycisnąć...
Ostatnio zmieniony wt, 31 sierpnia 2010, 23:16 przez painlust, łącznie zmieniany 2 razy.